Magazin
34 ogledov

Zgodba o prepovedani ljubezni

zala promocijsko gradivo
Žirovski Vrh bo to soboto, 5. maja, zaživel v duhu tradicije in zgodovine, saj se bo na ta dan dopoldne najprej odvil kulturno-športni pohod skozi Zalo, popoldne pa boste lahko razvajali brbončice s pokušanjem domačih salam na Salamiadi pri Kmetiji Pr' Bukovcu.

Gledališče kar v gozdu

Pohod po poti skozi Zalo se bo pri tej kmetiji začel ob 9. uri; pričakala vas bosta dva vodnika. Najprej si boste ogledali utrdbo Rupnikove linije v Žirovskem Vrhu, nato pa vas bo sredi gozda pričakal lik Ivana Tavčarja, ki bo na zanimiv način predstavil tematsko pot. Nekoliko pozneje boste prispeli do gozdne jase, kjer vam bodo člani Turističnega društva Žirovski Vrh odigrali prizor iz Tavčarjeve novele o kanoniku Amandusu, ki v gozdove Zale pride lovit divjad. Zgodbi boste nato sledili po poti, ki vas bo popeljala do domačije pri Mraku, kjer si je Amandus celil rane, ko ga je v Zali napadel medved, kar bo znova prikazano v zaigranem prizoru. Na pohodu boste poleg te zanimive zgodbe lahko spoznali izdelovanje satnic in lesenih žlebov ter pokusili nekaj domačih dobrot. Pot je krožna in nezahtevna, pohod pa bo trajal nekaj več kot tri ure. Pot skozi Zalo je lani prejela naziv naj pot na Gorenjskem 2011.

Salama, kraljica Zale

Po vrnitvi s pohoda se boste lahko udeležili Salamiade, na kateri bo poleg pestre izbire domačih salam na voljo tudi golaž, manjkale pa ne bodo niti stojnice s pristnimi kmečkimi izdelki in pridelki. Strokovni del prireditve bo sicer potekal že dopoldne, ko bodo razglasili zmagovalno salamo, ki bo prejela naziv kraljica Zale. Podrobnejše informacije o dogodku lahko najdete na spletni strani turističnega društva Tdzirovskivrh.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.