903 ogledov

Ministrstvo naznanilo Janšo zaradi suma kaznivega dejanja

Dominika Švarc Pipan Flickr/Vlada RS Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan
Naznanitev suma kaznivega dejanja je potrdila ministrica.

Ministrstvo za pravosodje je po besedah ministrice Dominke Švarc Pipan naznanilo sume kaznivih dejanj zaradi zapisa prvaka SDS Janeza Janše o napovedi državljanske vojne, s katerim se je odzval na vladno ukinitev dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. 

Gre za različna kazniva dejanja. Ministrica je omenila javno spodbujanje nasilja ter pozivanje k oboroženemu uporu in rušenju ustavne ureditve. Ob tem je obžalovala, da je ideološka razprava eskalirala tudi v pozivanje k oboroževanju, nasilju, samoobrambi oziroma retoriko državljanske vojne, kar da vodi v zastraševanje ljudi in lahko tudi vodi do nadaljnjih izbruhov nasilja.

Več obsodb zapisa

Tudi vodje koalicijskih poslanskih skupin so v današnji skupni izjavi za medije obsodili Janšev zapis. "Ohranimo mirno glavo, dostojnost, razumevanje in pa spoštovanje drug do drugega. Vsi smo in ostanemo samo Slovenke in Slovenci," je državljane pozval vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic.

Taki pozivi, kot je bil Janšev, po njegovem mnenju degradirajo tudi našo zmago v drugi svetovni vojni in mečejo velik madež na zgodbo slovenske osamosvojitve. "Ta trenutek je pa čas za pogled naprej, da rešimo problematiko javnega zdravstva, dolgotrajne oskrbe in draginje," je dejal.

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je ugotavljal, da živimo v času, ko se je "sovražni govor skozi zadnja vrata priplazil v naša vsakdanja življenja". Vse, ki so ali niso na javnih funkcijah, je prosil, da ne širijo sovražnega govora in da se zavedajo njegovih posledic.

Tudi po mnenju vodje poslanske skupine Levice Mateja T. Vatovca takšen govor v politiki in javnem diskurzu nima mesta. Kot je dejal, je odgovornost celotne družbe, da takšne besede ostro obsodi.

Spomnimo ...

Kot je znano, vlada je na torkovi dopisni seji preklicala sklep o razglasitvi 17. maja kot nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, ki ga je sprejela prejšnja vlada pod vodstvom Janše maja lani, v času, ko je opravljala tekoče posle. 

Janša je v odzivu na torkovo odločitev vlade na Twitterju zapisal, da gre za eno najbolj zavržnih in sramotnih odločitev v zgodovini samostojne Slovenije in "žalitev za vsakogar, ki premore vsaj trohico sočutja do sočloveka". S tem je vlada po njegovem mnenju "napovedala novo državljansko vojno".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 35
  • lojs 14:11 19.maj 2023.

    moji starši so govorili kako so jih furbal v šoli in govorili, da je bilo v t.i. dražgoški bitki pobitih najmanj nekaj 1000 nemcev ... kasneje so to številko zmanjšali, recimo ko sem sam obiskoval komunistično šolo ... no ampak ...prikaži več danes , da je pa kar nekaj malo teh nemcev ... ne vem kako je s temi zgodovinarji, a niso ustrezni, al se spreminjajo, ali dobivajo druge podatke ... kdo je sploh danes verodostojen zgodovinar? ... u redu dežmana smo že črtal, kdo je še?

  • jakec42 08:43 19.maj 2023.

    Pravilno ,Slovenci se iz svoje krvave zgodovine nič ne naučijo-bolano!

  • Avatar Leon
    Leon 19:53 18.maj 2023.

    Grožnje z orožjem so resna stvar posebej ,če poznamo zgodbo O Depali vasi in poizkusom državnega udara .