Slovenija
23421 ogledov

Janša o novi državljanski vojni, Golobovi na nogah

Janez Janša Profimedia Janez Janša.
Zaradi ukinitve praznika Janša opleta celo z državljansko vojno.

Po tem, ko je vlada Roberta Goloba ukinila današnji praznik, nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja, je na političnem parketu završalo. 

"Protikomunistični" praznik je sicer vlada Janeza Janše razglasila lani, tako da smo ga uradno obeležili le enkrat. 

O tem, da gre za znak, da vlada rehabilitira in ponovno vzpostavlja totalitarizem, je na današnji novinarski konferenci govoril že poslanec Branko Grims.

Janša pa je na tviterju šel še korak dlje in vladi očital, da je s tem napovedala novo državljansko vojno. Po njegovem gre za "zloveščo napoved aktualnega režima, da je pripravljen spet polniti jame in rudniške jaške z drugače mislečimi".

Njegov zapis objavljamo v celoti: "Včeraj je neokomunistična vlada s tem zavržnim dejanjem napovedala novo državljansko vojno. Pred 33 leti je ob konstituiranju večstrankarske skupščine in odstranitvi kipa Josipa Broza iz preddverja stavbe dr. France Bučar dejal, da se je s tem končala državljanska vojna v Sloveniji. Včerajšnja režimska rehabilitacija komunističnih zločinov hkrati načrtno izničuje izjemne spravne napore generacije, ki je Slovenijo demokratizirala in osamosvojila. Ukinitev spomina na žrtve zločinov, ki večinoma še vedno nimajo niti izdanih mrliških listov niti groba - ob hkratni rehabilitaciji in slavljenju množičnih morilcev - je zlovešča napoved aktualnega režima, da je pripravljen spet polniti jame in rudniške jaške z drugače mislečimi."

Sajovic: Od poziva k nasilju do dejanskega nasilja je le korak

V poslanski skupini Gibanja Svoboda so ogorčeni. 

Vodja poslanske skupine Borut Sajovic je dejal, da so resnično zaskrbljeni, podobno kot številni državljani in državljanke, "ki so danes lahko prebrali izjave, ki govorijo o vojni, nasilju ter polnjenju jam z drugače mislečimi". Sajovic ocenjuje, da je stalnih delitev, nastrpnosti in pozivov k nasilju preprosto preveč.

"Od poziva k nasilju do orožja in do dogodka, kot se je zgodil na Balkanu, je le korak. Pozivamo k strpnosti in temu, da se ta korak ne zgodi," je sklenil.

Poslanec Martin Premk pa je pojasnil, da je bil dan spomina na žrtve komunizma sprejet "brez ustrezne strokovne razprave". Po njegovem mnenju gre samo še za eno zlorabo 2. svetovne vojne za strankarske namene. "Smo mnenja, da nobena stranka nima izključne pravice do razlaganja zgodovine. To je delo stroke. Današnje izjave to nenazadnje dokazujejo," je še poudaril.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 122
  • biserka5 12:28 18.maj 2023.

    Dragi JJ državljansko vojno lahko povzročiš ti in tebi podobni,ti delaš sovraštvo med državljani.

  • jezero 06:15 18.maj 2023.

    Bolj ko ga Slovenci zavračajo, bolj se vreča zlobe napihuje.

  • jezero 06:00 18.maj 2023.

    Zaenkrat si mora kar sam sebi postavljati spominska obeležja. A ne v muzeju, na Dobu bo dobil spominsko sobo.