Slovenija
7000 ogledov

"Golobu predlagamo, naj takoj odstopi"

Anja Bah Žibert, Branko Grims Saša Despot
"Vlada deluje tako, da nas oddaljuje od Evrope, niza eno sramotno dejanje za drugim. Dokazuje, da si zasluži ustavno obtožbo," je dejal Grims.

Poslanec SDS Branko Grims je danes predstavil ugotovitve preiskovalne komisije DZ, ki se je ukvarjala z domnevnimi političnimi : pritiski na policijo. Prepričan je, da je do pritiskov zagotovo prihajalo, kot glavna dokaza je spomnil na pričanje nekdanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar in nesojenega generalnega direktorja policije Boštjana Lindava.

Bobnarjeva je takrat Golobu očitala, da Lindava ni želel imenovati na čelo policije zgolj zato, ker ni uresničil pričakovanj o čiščenju policije, je spomnil Grims, prav tako naj bi se vpletali v sestavo njene ekipe. 

Lindav pa je takrat govoril tudi o sedanjem direktorju Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darku Muženiču, o pritiskih neimenovane osebe nanj, ki sicer s policijo ni povezana, ter o Golobovi izjavi, da je treba "čim prej nekaj narediti s tistim, ki je direktor na njegovem koncu". 

Epilog preiskovalne komisije je tako po Grimsovih besedah preprost: "Do političnih pritiskov je prihajalo, velikih, nedopustnih, grobih, nezakonitih, neustavnih." Izvajal naj bi jih vrh politike, torej Robert Golob in njegova vlada.

Afere na Uradu za preprečevanje pranja denarja ni želel komentirati, saj da dokazov ni

Grims je Golobovo izjavo o nedavnih razkritjih o domnevni zlorabi Urada za preprečevanje pranja denarja označil za "največji trik levičarjev, torej da tisto, kar počneš sam, očitaš drugim". 

To je sicer celotna Golobova izjava: "Če medijska razkritja držijo, potem gre za eno izmed največjih zlorab uradnih institucij v politično-strankarske namene v zgodovini države z namenom vplivanja na izid volitev. Verjamem, da v demokratični in pravni državi, kot je Slovenija, ni in ne sme biti prostora za takšne srhljive zlorabe. Kakršnokoli podrejanje institucij za doseganje političnih ciljev ter obračunavanje s političnimi nasprotniki, mediji in civilno družbo je nedopustno, moralno zavržno in morebitno kaznivo dejanje. Takšni politiki in posameznikom moramo kot družba odločno reči ne."

"Popolnoma se strinjamo z njim, zato Golobu predlagamo, naj takoj odstopi in s celotno vlado odide s političnega prizorišča," je bil oster Grims. Očital mu je še, da je očitno nevaren demokraciji in ustavnemu redu. 

Dogajanja na Uradu za preprečevanje pranja denarja pa Grims ni želel komentirati, saj da gre zgolj za namigovanja brez konkretnih dokazov.

"Vlada deluje tako, da nas oddaljuje od Evrope, niza eno sramotno dejanje za drugim. Dokazuje, da si zasluži ustavno obtožbo," je dejal Grims. Ali bo do nje res prišlo, še ni želel zatrditi, je pa po njegovem "zagotovo dejstvo, da takšen človek ne bi smel zasedati funkcije predsednika vlade". Spomnil je tudi na razveljavitev dneva spomina na žrtve komunizma, kar je po njegovem znak, da vlada rehabilitira in ponovno vzpostavlja totalitarizem. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 46
  • Ender3 16:22 17.maj 2023.

    A domoBranko še vedno trpi posledice atipične pljučnice in še vedno živi v letu 1933, ko se je rojeval nacizem predhodnico janšizma. Z enim vodjo, enega naroda v noriškem raichu..

  • lojs 16:17 17.maj 2023.

    moj predlog je , da vlada ne odstopi, ampka še kar kolovrati in sereje ... glupi slovnčki si zaslužijo sovje govno ... res je , da da nismo vsi voli to gtovno, ampak to je bitka , apopad , med ...prikaži več idioti in domoljubi ... traktorji niso dovoljeni , torej vile in kose , pa še kakšne grablje ... res ste bogi do daske

  • leonardo 16:07 17.maj 2023.

    Marsikaj preberem ampak, da bi bila pa norost nalezljiva še nisem slišal. Precej hitro se širi med pripadniki SDS. Vsaj ko srečate Grimsa imejte rokavice in maske za vsak slučaj!