31 ogledov

Oktobra stanje v Ljubljani približno tako kot zdaj

Maja Ravnikar Nebojša Tejić/STA
Nacionalni inštitut za biologijo je predstavil rezultate monitoringa odpadnih voda. Spremljati so začeli tudi pojavnost mutacij virusa SARS-CoV-2.

Nacionalni inštitut za biologijo na več čistilnih napravah v državi opravlja monitoring, s katerim skozi te podatke sledi razvoju epidemije pri nas. Direktorica Maja Ravnikar je povedala, da so z razvojem metode za sledenje začeli že marca lani, ko se je epidemija prvič razmahnila pri nas. Takrat so se že pojavili podatki, da se virus razmnožuje tudi v prebavnem traktu, kar pomeni, da se izloča z blatom.

Do jeseni so metodo razvili v taki meri, da so lahko pričeli s pilotnim monitoringom spremljanja virusa SARS-CoV-2 v odpadnih vodah. "Ugotovili smo, da lahko sledimo epidemiologiji in da se količina virusa v posamezni čistilni napravi lepo prilega številu aktivno okuženih prebivalcev," je pojasnila Ravnikar. Z delom so začeli na več čistilnih napravah, in sicer v Ljubljani, Domžalah, Kamniku, Celju, Velenju, Mariboru, Kranju in Kopru. Na ta način pokrivajo 600.000 prebivalcev.

Janez Janša Slovenija Vlada o sproščanju ukrepov: Bo Janša držal obljubo?

Vrh dosežen novembra

Spomladi je bila količina virusa v odpadnih vodah izredno majhna, praktično v sledovih. Septembra je začela naraščati in potem eksponencialno v oktobru, vrh pa je bil dosežen v začetku novembra. Od takrat naprej se je naraščanje ustavilo. "Od takrat naprej se količina virusa, če rečemo za čistilno napravo Ljubljana, praktično ne spreminja," je pojasnila in dodala, da ta podatek ne preseneča. Število okuženih v Ljubljani je bilo konec oktobra približno takšno kot zdaj.  

Naredili so še dva poskusa. Spremljali so količino virusa v odpadnih vodah Doma starejših Medvode. "Začeli smo, ko niso imeli nobenega potrjenega primera in smo praktično istočasno, ko so imeli prvi primer, zasledili to tudi v odpadnih vodah. Trenutno smo začeli s poskusom spremljanja odpadne vode iz Osnovne šole Dragomelj, kjer je zaenkrat še negativno stanje, bomo pa videli, kaj se dogaja v tem tednu."

Ikea v BTC-ju Slovenija Ikea izpolnjuje dano obljubo in že pozdravlja kupce

Iščejo tudi nove različice

Začeli so tudi s sledenjem novih variant virusa. "Imamo samo preliminarne iz prve polovice januarja, ki kažejo, da nimamo mutacij, ki so povezane z brazilsko ali južnoafriško različico. Našli pa smo kar nekaj mutacij, povezanih z angleško različico, vendar v zelo, zelo nizkih količinah, kar potrjuje sedanje rezultate, da smo našli samo nekaj primerov angleške različice pri pacientih," je povedala. Količinsko gledano je bilo takšnih vzorcev okoli procenta.

"Mi lahko zasledujemo mutacije, zelo težko pa v mešanici določimo natančno različico, zato je treba narediti analizo virusa, odvzetega pri pacientu. Kar lahko vidimo je, ali se bodo mutacije povečevale," je pojasnil. Bolj intenzivno se bo monitoring začel delat v prihodnosti. Lahko pa bodo preverili tudi podatke za nazaj.

Zdravko Počivalšek Korak nazaj Slovenija Počivalšek se posipava s pepelom

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.