Pod streho > Gradimo & obnavljamo
1463 ogledov

Domač ali tropski les? To o izbiri pravijo raziskovalci

Zaščita lesa
Ena od ugotovitev raziskave v skupnem projektu slovenskih in italijanskih raziskovalcev je, da je zaščita avtohtonega lesa ekonomsko in okoljsko bolj ugodna kot raba tropskih lesnih vrst.

Prepričanje, da je za zaščito lesa, ki je izpostavljen vremenskim vplivom, dovolj površinska zaščita z različnimi lazurami, pokrivnimi premazi ter olji in voski, je precej razširjena med uporabniki. Hkrati velja tudi prepričanje, da je za zunanjo uporabo bolje izbrati tuje, tropske vrste lesa, saj naj bi bile te bolj odporne od avtohtonih. 

Zadnja raziskava raziskovalcev oddelka za lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Inštituta za pomorske vede Nacionalnega sveta za raziskave v Italiji, kaže, da je bistvo zaščite modifikacija in impregnacija lesa. 

Testne klopi iz različnih vrst lesa in z različno zaščito

zaščita lesa | Avtor: Fabio Gomboc Fabio Gomboc
V okviru skupnega evropskega projekta so postavili testne klopi, ki so bile opremljene s senzorji za merjenje vlažnosti lesa, kajti ravno vlažnost je ključni dejavnik, ki določa življenjsko dobo lesa. Meritve so potekale 18 mesecev. Klopi so sestavljene iz petih različnih materialov avtohtonega lesa iglavcev - smreke, rdečega bora, macesna, termično modificirane smreke in z biocidnim sredstvom (Silvanolin) zaščitenega lesa smreke. Testiranja so izvedli na ekološko občutljivih območjih na Veliki Planini, v Biljah, Ljubljani, Seči, Pesnici in Jamljah v Italiji. 

Les brez modifikacije ali impregnacije ni odporen na razkroj

"Ugotovili smo, da je zaščita lesa z modifikacijo ali impregnacijo primerna zaščita za les v ekološko občutljivih okoljih na kopnem. Za zaščito lesa v morski vodi bo potrebno še nekoliko več raziskav," je dejal vodja projekta Miha Humar s katedre za lesne škodljivce, zaščito in modifikacijo lesa biotehniške fakultete.

Ekonomsko in okoljko bolj ugodna raba domačih vrst

Ugotovili so, da je les iglavcev neodporen proti razkroju na vseh lokacijah. Preizkušene tehnike zaščite in modifikacije pa so primerne tudi za les iglavcev. "Razvite tehnike zaščite in modifikacije so ekonomsko in okoljsko bolj ugodne kot raba tropskih lesnih vrst," je dodal Boštjan Lesar z omenjene katedre.

Zaščita lesa v morski vodi zahteva drugačne pristope

"Izkazalo se je, da je ves nezaščiten les propadel v enem letu izpostavitve v morski vodi tako na testnem polju v Benetkah kot Luki Koper. Vendar pa, če les zaščitimo z sredstvi na bakrovi osnovi, v letu in pol ne najdemo znakov razkroja," je dejal Davide Tagliapietra iz italijanskega Inštituta za pomorske vede.

Zanimanje za okoljsko bolj prijazne tehnologije

V okviru projekta so izvedli tudi izobraževanje lastnikov lesenih objektov na izbranih ekološko občutljivih območjih. "S tem smo želeli dvigniti zavest o pomenu izbire tehnologije za zaščito lesa oziroma njenem vplivu na okolje. Lastniki so pokazali visoko stopnjo interesa za okolju bolj prijazne tehnologije," je dejal Humar.

Bistvo je osnovna zaščita, površinska pa ni nujna

Pri zaščiti lesa je treba ločiti med sredstvi za osnovno zaščito, ki les ščitijo pred lesnimi škodljivci in mu podaljšajo njegovo življenjsko dobo, ter sredstvi za površinsko zaščito, ki preprečujejo sivenje lesa in s katerimi lahko les obarvamo v želen odtenek, so že pred časom za Žurnal24 povedali v podjetju Silvaprodukt, ki je sodelovalo v raziskavi z izdelavo testnih klopi in biocidnim sredstvom. „Vedno je treba poskrbeti za kakovostno osnovno zaščito lesa, ta je obvezna, površinska pa ni nujna, uporabimo jo le, če želimo les obarvati ali preprečiti sivenje njegove površine“.

Les zunaj Zaščita lesa Pod streho Les pravilno izberemo in vgradimo, potem pa naj posivi zaščita lesa Zaščita lesa Pod streho Nasveti, kako s premazi zaščitimo les zunaj
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.