Pod streho > Na vrtu
12888 ogledov

Ideje za preproste in cenejše pergole

pergola
1/13
Dezzen
Brez sence na vrtu poleti ne gre. Odlična rešitev so pergole, njihova ponudba pa je res velika. Sodobne se bolj podajo k novim hišam in minimalistično urejenim vrtovom, za starejše hiše in bolj "divje" vrtove pa so odlična, pogosto tudi cenejša rešitev preproste lesene pergole. Zbrali smo nekaj nasvetov in idej zanje.

Ponudba sodobnih, za vse vremenske razmere primernih in oblikovalsko dovršenih pergol je res velika. Ponudniki izpostavljajo, da so njihove pergole narejene iz na vse vremenske razmere odpornih materialov, večinoma iz aluminija ali iz proti koroziji zaščitene kovine, strehe so sestavljene iz aluminijastih lamel ali jih pokrivajo na ultravijolične žarke odporne akrilne tende. Opremljene so s sodobno tehnologijo upravljanja na daljavo prek mobilnih aplikacij, LED-osvetlitvijo, tipali, ki zaznavajo dež in veter, stranskimi senčili ali celo stekli. Na vrtu lahko stojijo samostojno ali pa so z eno stranico vpete v steno hiše.

pergola Senca na vrtu Pod streho Senčniki so preteklost, omislite si pravo senco

Takšne pergole so običajno zelo sodobnega videza, izčiščenih, minimalističnih linij, proizvajalci pa zanje zagotavljajo dolgo življenjsko dobo in malo vzdrževanja. Temu primerna je tudi cena, ki se kaj hitro povzpne na 10 tisoč evrov.

pergola | Avtor: Dezzen Dezzen
Cena pa ni njihova edina pomanjkljivost. Zaradi videza se te sodobne pergole pogosto ne podajo najbolje na vrtove starejših hiš oziroma ob njih. Vrtovi podeželskih hiš in tudi starejših hiš v urbanem okolju so pogosto nekoliko bolj „divji“, zasnovani bolj sproščeno, z veliko rastlinja. Na njih ne vladajo red in med posameznimi deli ali elementi vrta jasno izražene linije, kar je značilno za vrtove sodobnih hiš.

Vrnitev k tradiciji

Lastniki sproščenih vrtov se zato pri izbiri pregole vrnejo k njeni tradiciji. V osnovi je pregola leseno ogrodje s štirimi ali dvema (če je vpeta v zid) stebroma, na vrhu prekrita s prečnimi letvami ali tramiči, ki jo čez čas prerastejo vzpenjavke.  

pergola | Avtor: Dezzen Dezzen
V sodobni različici pa vzpenjavke lahko zamenjajo različna zračna, na ultravijolične žarke odporna platna ali trstika, ob straneh pa zavese iz različnih tkanin. S kombinacijo lesenega ogrodja, vzpenjavkami ali tkaninami lahko ustvarimo izjemno prijetne pergole, ki se bodo zlile z vrtom ali hišo, hkrati pa kot nov element predstavljale eno od središčnih točk, ki bo privlačila poglede. Tako zasnovane pregole so lahko precej cenejše od prej omenjenih spodobnih različic. Ogrodje lahko sestavimo sami, večina pa se bo verjetno odločila, da ga izdela in postavi mizar. Vse ostalo, zasaditev vzpenjavk, namestitev tkanin ali trstike na strehi in zaves ob stranicah ter razsvetljavo, pa lahko uredimo sami.

pergola | Avtor: Dezzen Dezzen
Ne varujejo pred vetrom in dežjem

Vedeti pa je treba, da imajo tako zasnovane pregole tudi pomanjkljivosti. Nudile bodo prijetno senco, ne bodo pa varovale pred dežjem in močnim vetrov. Zato pod njimi tudi različna oblazinjena sedišča in ležišča ne morejo biti stalno postavljena. Razen če ne najdemo drugačne rešitve za njihovo zaščito pred dežjem.

pergola | Avtor: Dezzen Dezzen
Izbrati je treba kakovosten, dobro sušen les

Za marsikoga je pomanjkljivost tudi vzdrževanje lesa. Temu se sicer lahko izognemo, če smo izbrali kakovosten, dobro sušen, po možnosti lepljen in globinsko zaščiten les. Poskrbeti je treba tudi, da leseni stebri ne bodo v neposrednem stiku s zemljo in s tem z vlago. Vpeti naj bodo v kovinske nosilce, ti pa naj bodo zabetonirani v tla. Manj dela z vzdrževanje lesa bo tudi, če ga ne bomo premazali s površinskimi zaščitami, temveč mu dovolili, da v nekaj letih posivi in s tem ustvari naravno zaščito pred vremenskimi vplivi.

pergola | Avtor: Dezzen Dezzen
Vsaj na začetku bo treba senco ustvariti s platni, saj vzpenjavke, tudi hitrorastoče ne, ogrodja ne bodo zarasle v enem letu. Za pergole primerne vzpenjavke so na primer tradicionalna vinska trta,  glicinija, kovačnik, vrtnica popenjavka, bršljan, zvezdasti jasmin, kostaničevje, srobot, tudi kivi in hmelj.

pergola | Avtor: Dezzen Dezzen
V galeriji zgoraj smo zbrali nekaj idej za lesene pergole.    

 

Komentarjev 1
  • Lorraine_Johnson 11:43 03.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦