Pod streho > Gradimo & obnavljamo
3888 ogledov

"Izdelavo najine hiše sva želela videti v živo"

Marles proizvodnja
1/13
A. Z./Marles
Nataša in Gregor, mlada graditelja, ki ju spremljamo pri gradnji njunega doma, nič ne prepuščata naključju. Z njima smo si tudi mi ogledali Marlesovo proizvodnjo.

Ena ključnih prednosti montažnih hiš je način proizvodnje. Vsi procesi potekajo v klimatsko nadzorovanih razmerah v proizvodnji hali, kjer prav nič ni prepuščeno naključju. Vse poteka z industrijsko natančnostjo, po v naprej pripravljenih načrtih, na podlagi tehnične dokumentacije in tehnoloških načrtov, kar omogoča hitro izdelavo elementov brez toplotnih mostov in drugih napak.

Na poti v proizvodnjo halo lahko na velikem dvorišču vidimo velike skladovnice lamelno lepljenega smrekovega lesa različnih dimenzij, velik del prostora pa zavzemajo toplotnoizolacijski materiali, ekspandirani polistiren in kamena volna, ter drugi elementi oziroma materiali za hišo. Medtem tudi izvemo, da so materiali, ki jih uporabljajo pri izdelavi Marlesovih hiš, prav tako pa njihov sistem gradnje in tehnološki procesi skladni z ekološkimi in mednarodnimi standardi.

Načrti in predpriprava

V proizvodnji hali, v resnici sta dve, v prvi sestavljajo stene, v drugi pa ostrešja in strope, je prvi del namenjen predpripravi. Proizvodnja hiše se začne pri načrtih. „V proizvodnjo pridejo arhitekturni načrti, na podlagi katerih pripravimo načrte za proizvodnjo, sočasno že naročimo potrebne materiale, ki so običajno standardni. Večino jih imamo sicer na zalogi, če so pri hiši predvidene kakšne posebnosti, pa jih naročimo posebej, običajno so to kakšna posebna sidra ali preklade,“ začetek procesa pojasni Branko Lešnik, vodja proizvodnje v Marlesu.

Marles proizvodnja | Avtor: A. Z./Marles A. Z./Marles
Projektanti na CNC-stroje naložijo načrte, ki jih v proizvodnjo dobijo tudi na papirju. „Na podlagi tega pripravimo ves potreben material: les, vijake, žeblje, sponke, stenske obloge ... Pripravimo tudi lesene preklade, če po načrtih ti niso standardnih dimenzij, jih izdelamo sproti. Vse to je del predpriprave, preden se začnejo stenski, stropni ali strešni elementi sploh sestavljati,“ pravi Lešnik.

Izvemo še, da za zdaj izdelujejo stene z razponom največ 13 metrov. Ta bi bil lahko tudi večji, vendar je treba pri velikih dimenzijah upoštevati tudi možnosti prevoza na gradbišče.

Marles proizvodnja | Avtor: A. Z./Marles A. Z./Marles
Na podlagi fizičnih načrtov potem pripravijo tudi plošče za vse obloge. „Uporabljamo mavčno-vlaknene plošče in OSB-plošče, odvisno od želje kupca. Sočasno poteka tudi razrez lesenih polizdelkov na ustrezno dolžino oziroma dimenzije. Vse natančno označimo, tako da se ve, kam kateri spada, zato možnosti za napake pri sestavljanju konstrukcijskih elementov hiše ni.“

Sestavljanje stenskih elementov

Sledi sestavljanje stenskih elementov. Ko je leseno ogrodje elementa sestavljeno, na njegovi zunanji strani namestijo parno oviro ali zaporo, potem pa eno stran zaprejo z izbrano stensko oblogo. Te že prej po načrtih natančno razrežejo na predvidene dimenzije na posebnem polavtomatskem rezalnem stroju.  

Marles proizvodnja | Avtor: A. Z./Marles A. Z./Marles
Tako pripravljeno steno obračalna linija obrne na drugo stran, da lahko v okvir vstavijo toplotno izolacijo, največkrat je to kamena volna ali vpihana celuloza. Preden element s stenskimi ploščami zaprejo še na drugi strani, vanj vgradijo še prilagodljive fleksibilne cevi, ki so namenjene električni napeljavi. Odprtine, za električne doze pa natančno po projektu elektroinštalacij ročno v plošče izrežejo potem, ko so te na ogrodje že pritrjene. Na koncu v odprtine vstavijo še doze, tako da je že v proizvodnji vse pripravljeno za razvod električne napeljave, ki kasneje poteka na gradbišču.  

Marles proizvodnja | Avtor: A. Z./Marles A. Z./Marles
Sledi vgradnja toplotne izolacije in izvedba fasade

Prva faza izdelave stene je tako končana. Stroj steno postavi v pokončni položaj, potem pa se ta po proizvodnji liniji pomakne k naslednji ekipi delavcev.

Najprej je na vrsti fasada. Na steno vgradijo izbrano toplotno izolacijo. Največkrat sta to ekspandirani polistiren z dodanim grafitom ali kamena volna, kupec pa lahko izbere tudi lesna ali celulozna vlakna, prav tako se lahko odloči za kontaktno fasado s tankoslojnim zaključnim slojem ali pa za prezračevano fasado, ki je največkrat lesena, možnost pa je tudi kombinacija obojega. „Vgrajujemo le toplotne izolacije, ki imajo certifikat požarne varnosti,“ še doda naš vodič po proizvodnji.

Montažna hiša Marles Spremljamo gradnjo Pod streho Izbira proizvajalca: Le en je izpolnil vsa najina pričakovanja

Marles proizvodnja | Avtor: A. Z./Marles A. Z./Marles
Kontaktno fasado izdelajo do faze, ko vgradijo še armirno mrežico in predpisano debelino malte. Zaključni sloj fasadnega sistema pa izvedejo na gradbišču. Tako izdelana fasada se potem suši v nadzorovanem okolju, ki ga po potrebi tudi pospešijo.

Vsa okna se vgradijo v proizvodnji po smernicah RAL

„Sledi vgradnja oken, pri čemer je pomembno, da so vsa vgrajena skladno s smernicami RAL,“ poudari Branko Lešnik in doda, da je „v Marlesu to že dolgo vpeljan standard, za katerega smo rešili tudi popolnoma vse detajle vgradnje.“

Vgrajujejo večinoma lesena okna z aluminijem na zunanji strani. Okna so le impregnirana in kot pravi Lešnik, brez posebnega vzdrževanja zdržijo 30 let, če jim vsaki dve leti namenimo še premaz s čistilnim mlekom in čiščenje, pa še bistveno dlje.

Marles proizvodnja | Avtor: A. Z./Marles A. Z./Marles
Tako pripravljeni stenski elementi, med njimi so tudi vse notranje stene, zdaj čakajo le še na natovarjanje na kamion in prevoz na gradbišče.

Montažna hiša Marles Spremljamo gradnjo Pod streho Toliko stane manjša pasivna hiša

Tudi ostrešje in stropi so izdelani v proizvodnji

Med tem pa v drugi proizvodnji hali poteka sestava ostrešja in medetažnih plošč oziroma stropov, ki so prav tako leseni. Tudi ti elementi na gradbišče pridejo povsem izdelani. Stropniki v medetažnih ploščah so med seboj spojeni z lastovičjim repom ali sidri, vmes vstavijo toplotno izolacijo, na zgornji strani so položene OSB-plošče, na spodnji pa so pripravljene letve, na katere potem na gradbišču namestijo stropne obloge, da lahko pred tem v stropu razpeljejo še strojne in elektro inštalacije ter včasih tudi stropno hlajenje.

Marles proizvodnja | Avtor: A. Z./Marles A. Z./Marles
Pri strešnem elementu že v proizvodnji vgradijo strešne letve, sekundarno kritino, toplotno izolacijo parno oviro oziroma zaporo. "To je pomembno, saj je s tako izdelanim strešnim elementom hiša na gradbišču zelo hitro, praktično takoj, zaščitena pred vsemi vremenskimi vplivi," poudari Lešnik.

Za izdelavo povprečno velike hiše, ki nima posebnih detajlov, potrebujejo približno dva delovna dneva, tretji dan pa elemente že lahko odpeljejo na gradbišče.

Montažna hiša Marles SPREMLJAMO GRADNJO Pod streho Gradnja hiše na parceli polni omejitev

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.