Pod streho > Gradimo & obnavljamo
3163 ogledov

Na bloku pušča streha, upravnik se izgovarja na Covid-19

ravna streha Profimedia
V večstanovanjski hiši je ob zadnjih padavinah začela puščati ravna streha. Voda je pritekla v stanovanje tik pod streho. Popravila v času omejitev zaradi Covid-19 niso možna, vztraja upravnik.

Na enem od spletnih forumov lastnik stanovanja, ki ima velike težave zaradi puščanja streha v bloku, sprašuje, ali je kljub omejitvam, ki veljajo, dovoljeno streho sanirati? Upravnik bloka namreč na njegove pozive k sanaciji oziroma rešitvi težave vztrajno odgovarja, da v času omejitev, ki veljajo zaradi epidemije, dela niso dovoljena, počakati bo treba na čas, ko  bodo omejitve sproščene. 

Lastnik stanovanja ni navedel, kdo je upravnik njihovega bloka, kar niti ni pomembno, saj gre za precej splošno vprašanje, ki si ga postavljajo tudi v drugih blokih in individualnih hišah, kjer se srečujejo z različnimi gradbenimi in tehničnimi težavami, ki stanovalcem grenijo življenje. 

Poglejmo, kaj v resnici velja oziroma, kaj odloki o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, zapovedujejo v takšnih primerih. 

zamakanje strehe | Avtor: Profimedia Profimedia
Pet dni dovoljena popravila in vzdrževalna dela

Prav danes začne veljati nov odlok, ki kot izjemo v vseh statističnih regijah med drugim dovoljuje tudi izdelavo, montažo, popravila in vzdrževanja. Res pa je, da bo ta odlok veljal le do 23. decembra, kako bo potem, pa se še ne ve. 

V petih dneh je tak poseg, kot je popravilo ravne strehe, ki zamaka, nemogoče izvesti, saj je precej zahteven. V tem času se lahko zgolj ugotovi, kje je do zamakanja prišlo, če vzrok fizična poškodba strehe. Če je vzrok skrit, pa je potreben bistveno večji poseg, običajno je treba odstraniti več ali celo vse plasti ravne strehe in jo potem izdelati na novo. 

Tudi marsikatero drugo težavo v in na hiši ali bloku se ne da odpraviti v tako kratkem času, zato se lastnik težko zanašajo na dovoljeno izjemo iz zadnjega odloka. 

vodovodar Popravila na domu Pod streho Te obrtnike lahko na pomoč pokličete tudi v času najstrožjih omejitev

Popravilo strehe, ki pušča je nujno opravilo

A to ne pomeni, da popravila oziroma sanacije niso možne. Že od prej namreč velja, da je ena od izjem, ki so jih dovoljevali prejšnji, dovoljuje pa jo tudi od danes veljavni odlok, opravljanje nujnih storitev za zagotavljanje varnosti in zdravja. 

Kaj natančno to pomeni, so na ministrstvu za gospodarstvo pojasnili za Žurnal24 pojasnili že pred časom: „Izjema se lahko nanaša zgolj na nujne servisne storitve, med katere spada popravilo tistih gospodinjskih aparatov, ki so nujni za ohranjanje zdravja posameznika (na primer štedilnik, pečica, hladilnik, pralni stroj) oziroma na popravila in vzdrževanje v objektu, ki jih zaradi narave dela ni mogoče opraviti drugače (npr. popravila ogrevanja, vodovoda, odtokov, električnih inštalacij, prezračevanje itd),“

Med nujne storitve torej spadajo tiste, ki rešujejo in odpravljajo za ljudi ogrožajoče posledice, med katere spada tudi puščanje strehe in vdor vode skoznjo v bivalne prostore. 

Lastniki hiš in upravniki, če je težava na večstanovanjski stavbi, torej lahko naročijo storitev, s katero se težave odpravijo oziroma sanirajo. Izvajalci pa morajo, tako piše v odloku, pri opravljanju dejavnosti smiselno upoštevati vsa higienska priporočila ministrstva, pristojnega za zdravje, in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani ministrstva in NIJZ. 

dvigala Slovenija Pod streho Denar je. Naši ministri pa nič bloki Analiza cen Pod streho V nekaterih blokih za te stroške plačujejo štirikrat več Slovenija 22.08.2013 zasteklen balkon, stanovanja, zasteklitev, blok, zgradba, s Balkoni v blokih Pod streho "Videti so kot favele, ker lastniki nimajo okusa"

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Komentarjev 6
  • vera23 12:23 20.december 2020.

    Je ta upravnik zaradi covida nehal računati stroške upravljanja? Zagotovo ne!

  • sandi76 10:14 20.december 2020.

    Tale upravnik je pa očitno en velik strokovnjak ! Prav bi bilo, da se ga omeni z nazivom !

  • corlaydrug 05:29 20.december 2020.

    www︎.︎tweom︆.︆com - odličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za sseks