Pod streho > Gradimo & obnavljamo
46711 ogledov

Nadstreški: Kdaj je gradbeno dovoljenje obvezno in kdaj ne

nadstrešek Dezzen
Načrtujete postavitev nadstreška, pa ne veste, ali potrebujete gradbeno dovoljenje ali ne? To je odvisno od njegove velikosti, konstrukcije in mesta postavitve.

Preden lahko odgovorimo na vprašanje, kakšna dovoljenja potrebujemo za postavitev nadstreška, je treba pojasniti poimenovanji, ki sta definirani v predpisih, natančneje, v tehnični smernici, ki je pripadajoči dokument uredbe o razvrščanju objektov. Ta loči nadstrešek in nadstrešnico. 

Med nadstreškom in nadstrešnico je pomembna razlika

nadstreški | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Nadstrešek je del objekta, h kateremu je prizidan, namenjen je zaščiti pred zunanjimi vplivi in je konstrukcijsko povezan z objektom. Mednje spadata konzolni nadstrešek in nadstrešek na ravni strehi.

Nadstrešnica pa je stavba, ki nima nobene obodne stene. Konstrukcijsko je samostojna, zato je tudi klasificirana samostojno. Lahko se dotika glavnega objekta, vendar le z dveh strani. Če je denimo postavljena znotraj atrija in se glavne stavbe dotika s treh strani, ni več samostojni objekt. 

Tudi če se dotika glavne stavbe, denimo hiše, mora biti konstrukcijsko samostojna. Če se vpenja v objekt, se obravnava kot nadstrešek in je del objekta. 

Če se nadstrešnica postavi na oporni zid, pri tem ne gre za dva objekta, temveč postaneta nadstrešnica in oporni zid stavba, ki se obravnava kot celota. Sam oporni zid je del konstrukcije (zunanji zid) te stavbe in se ne klasificira ali razvršča ločeno. 

Lahko pa je nadstrešnica fizično ali funkcionalno povezana s hišo, denimo z vrati.  

Torej, če je nadkritje vpeto v objekt, govorimo o nadstrešku, če pa je konstrukcijsko samostojno, pa govorimo o nadstrešnici. 

Brez gradbenega dovoljenja le do 6 m2 velik nadstrešek 

Nadstrešek lahko brez gradbenega dovoljenja izvedemo, če je ta nepohoden in njegova površina ne presega dva kvadratna metra, saj v tem primeru spada med vzdrževalna dela na ovoju hiše. 

Nepohodni nadstrešek, površina katerega ni večja od šestih kvadratnih metrov, pa se šteje kot manjša rekonstrukcija, za katero prav tako ni potrebno gradbeno dovoljenje. Enako velja tudi za nadstrešek, ki je odprt z vsaj dveh strani na obstoječi pohodni strehi. 

gradnja Nova uredba Pod streho Za ta gradbena dela gradbeno dovoljenje ni več potrebno

Za večji nadstrešek klasično gradbeno dovoljenje

Če je nadstrešek večji od šestih kvadratnih metrov, po zdaj veljavnem gradbenem zakonu velja, da gre za prizidavo. Zakon ne ločuje manjših in večjih prizidav. Ne glede na to, da gre v nekaterih primerih za zanemarljivo in konstrukcijsko nezahtevno gradnjo, te vseeno ni mogoče uvrščati med enostavne in nezahtevne objekte, temveč so to prizidave in se razvrščajo v skladu z razvrstitvijo osnovnega objekta. 

Za tak nadstrešek je treba pridobiti gradbeno dovoljenje, projektant mora izdelati projektno dokumentacijo, obvezna pa je tudi projektna dokumentacija za izvedbo.

Do 20m2 velike nadstrešnice postavimo brez gradbenega dovoljenja

Nadstrešnice, katerih površina je manjša od 20 kvadratnih metrov, hkrati pa niso višje od štirih metrov spadajo med enostavne objekte. Zanje ne potrebujemo gradbenega dovoljenja. 

Nadstrešnice, katerih površina ni večja od 50 kvadratnih metrov, hkrati pa niso višje od šestih metrov, pa spadajo med nezahtevne objekte. Zanje je treba pridobiti gradbeno dovoljenje za nezahtevne objekte. Postopek je precej preprost, dokumentacijo za gradbeno dovoljenje pa lahko izdelamo sami na predpisanih obrazcih. Pred pričetkom del je treba gradnjo prijaviti. 

Če povzamemo, nadstrešnico za avto, letno kuhinjo ali zgolj senco, lahko ob hiši postavimo, kot enostavni ali nezahtevni objekt, tudi če se dotika hiše, pogoj je le, da vanjo ni vpeta, torej je konstrukcijsko samostojna, in ni večja od 20 oziroma 50 kvadratnih metrov. 

garaža, podeželje Nezahtevni objekti Pod streho Po novem nadzornik tudi pri gradnji garaže, škarpe, rastlinjaka


 

Komentarjev 1
  • drecos123 07:50 19.december 2022.

    eno in isto piste na par mesecev nesposobnezi

Sorodne novice