Pod streho > Gradimo & obnavljamo
60479 ogledov

Po novem nadzornik tudi pri gradnji garaže, škarpe, rastlinjaka

garaža, podeželje Shutterstock
Gradnjo nezahtevnih objektov, kot so nadstreški, ute, drvarnice, tudi škarpe in ograje, marsikdo izvaja sam. To je dovoljeno tudi po novem gradbenem zakonu, vendar z bistveno novo zahtevo. Obvezen bo nadzornik.

Za določene objekte ter ograje, škarpe, podporne zidove na dvoriščih, potrebujemo gradbeno dovoljenje za nezahtevni objekt. To je veljalo tudi do zdaj. Pogoje pridobivanja gradbenega dovoljenja za nezahtevni objekt določa gradbeni zakon, pogoje, za uvrstitev objekta med nezahtevne, pa uredba o razvrščanju objektov.

Ministrstvo za okolje in prostor je objavilo pojasnila in poudarilo novosti, ki jih prinaša novi gradbeni zakon (GZ-1), v veljavo je stopil  31. decembra lani, uporabljati pa se bo začel 1. junija letos. Na področju gradnje nezahtevnih objektov prinaša nekaj novosti. Bistveno novo določilo je, da mora investitor obvezno imenovati nadzornika gradnje, če te ne bo izvajal izvajalec, ki kot gospodarski subjekt izpolnjuje pogoje novega zakona. 

Torej v primeru, da se gradnje nezahtevnega objekta investitor loti sam, bo moral imenovati nadzornika. Če pa bo gradnjo naročil izvajalcu, imenovanje nadzornika ne bo potrebno. 

Investitor bo moral nadzornika imenovati pred prijavo začetka gradnje. Vlogi za izdajo gradbenega dovoljenja za nezahtevni objekt pa bo moral priložiti podatke o izvajalcu ali nadzorniku ter po 1, januarja 2024, ko bo vzpostavljen sistem eGraditev, tudi potrdilo občine o plačanem komunalnem prispevku, če tako določa zakon o urejanju prostora.  

Vlogo bo investitor lahko vložil v fizični obliki na pristojni upravni enoti, pripadajoče načrta pa bo treba vložiti v elektronski obliki. 

Druga novost je, da bo treba pri gradnji nezahtevnega objekta, ki meji na javne površine, vzdolž teh  gradbišče ograditi in zavarovati. Pri gradnji linijskih gradbenih inženirskih objektov, ki se uvrščajo med enostavne objekte, pa je dovolj, da se ustrezno označi mesto izkopa. 

Do zdaj so nadzor nad gradnjo nezahtevnih objektov vršili gradbeni inšpektorji, po novem pa bodo nadzor lahko opravljali tudi občinski inšpektorji. 

Sicer pa še vedno velja, da je postopek pridobitve gradbenega dovoljenja za nezahtevni objekt, veliko bolj preprost, potrebne je manj dokumentacije, o čemer smo natančno že pisali. Še vedno tudi velja, da za nezahtevni objekt ni potrebno zakoličenje objekta, je pa treba gradnjo najmanj osem dni pred začetkom del prijaviti. Velja tudi, da za nezahtevni objekt ni treba pridobiti uporabnega dovoljenja. 
 
Zakon tudi določa, da mora pristojno ministrstvo v šestih mesecih od uveljavitve novega gradbenega zakona, torej do datuma njegove uporabe, pripraviti uredbo o razvrščanju objektov, v kateri določi pogoje, da posamezni objekt sploh spada med nezahtevne. 

Zdaj velja, da med nezahtevne objekte spadajo stavbe, če imajo samo eno etažo, njena višina ne presega šest metrov, njena globina ne presega dveh metrov in nosilni razpon ne pet metrov. Med nezahtevnimi objekti pa obstajajo tudi izjeme, ki lahko presegajo to splošno določilo. Posebne zahteve veljajo za ograje in podporne zidove. 

Med nezahtevne objekte po zdaj veljavni uredbi spadajo:

  • enostanovanjske stavbe do 25 kvadratnih metrov
  • garaže do površine 50 kvadratnih metrov
  • nadstrešnice nad 20 pa do 50 kvadratnih metrov
  • skladiščene stavbe nad 20 pa do 100 kvadratnih metrov
  • skladiščne stavbe za pridelke nad 40 do 150 kvadratnih metrov
  • rastlinjaki nad 50 do 150 kvadratnih metrov
  • kleti in vinske kleti nad 20 do 50 kvadratnih metrov, ne glede na globino vkopa
  • stavbe za rejo živali nad 20 do 100 kvadratnih metrov. 


 

Komentarjev 21
  • igorgeus 10:25 29.januar 2022.

    spet nekaj za pulit denar drzavljanom, se ni dovolj?

  • Albatroz 09:11 29.januar 2022.

    Ko tisti seksat ki je napisal ta zakon naj vpraša nadzornika če je lahko v tistem položaju. Zmešani so v glavo.

  • eminenca 22:40 28.januar 2022.

    meni ni jasno zakaj toliko ljudi manjka, vsepovsov povpraševanje, evo, nadzorniki ... slovenčkov je 50% preveč, razen za pokojnine , to jih pa mnjka ... mogoče bodo pa kakšni šiptarji za nadzornike, komaj čakam ... slovenistan , bulshit država, naj se jebe v tri pm