Pod streho > Gradimo & obnavljamo
55676 ogledov

Novo: Obvezni načrti za prenovo fasade, menjavo oken, prepoved bojlerjev

fasada Profimedia
Maja je bil sprejet novi pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES), ki natančneje določa, kako lahko po novem gradimo ali rekonstruiramo hiše, kako jih celovito energijsko prenovimo in kako vzdržujemo. Predvsem slednje bi lahko dvignilo marsikatero obrv lastnikov hiš, ki denimo načrtujejo menjavo oken, obnovo fasade ali vgradnjo novega ogrevalnega sistema.

Določila PURES, v prvi vrsti zelo natančno opredeljujejo gradnjo novih hiš in stavb, ki bodo rekonstruirane, za kar mora investitor pridobiti gradbeno dovoljenje, torej je del tega tudi predpisana projektna dokumentacije, veljajo tudi za celovito ali delno energijsko prenovo stavb in na vzdrževanje.

Pri vseh gradnjah ali gradbeni posegih in posodobitvah, za katero je predpisano gradbeno dovoljenje, je projektna dokumentacija obvezna, zato je v teh primerih PURES namenjene projektantom, ki bodo njegova določila morali upoštevati pri projektiranju hiše ali katere koli druge stavbe. Investitorja se PURES dotika toliko, kolikor želi biti o pravili poučen, ni pa nujno, da pozna vse podrobnosti.

Dovolj je, da ve, da mora biti novogradnja ali rekonstruirana stavba izvedena v skoraj ničenergijskem standardu, kar poenostavljeno pomeni, da na kvadratni meter ogrevane površine lahko porabi največ 25 kWh energije na leto, primarna energije vseh porabnikov je omejena na 75 kWh/m2 na leto, vsaj polovica te energije pa mora biti proizvedena iz obnovljivih virov energije, med hišno tehniko pa imajo prednost toplotne črpalke, solarni kolektorji, sončne elektrarne in kotli na lesnobiomaso. 

Kako bo v posamezni hiši to doseženo, pa je naloga projektantov, ki moraj PURES poznati do potankosti in gradnjo na podlagi določil zasnovati tako, da bo pravilniku oziroma zgoraj navedenim glavnim smernicam zadoščeno.

sNES hiša Tehnologija v hiši Pod streho Katero ogrevanje izbrati? Upoštevati bo treba nova pravila

Pravila veljajo tudi za energijsko prenovo in vzdrževanje

Povsem druga zgodba pa so ta ista določila, ko gre za energijsko prenovo obstoječih stavb in celo za njihove vzdrževanje.
Pravilnik namreč na teh dveh področjih določa kar nekaj zahtev, ki bi lahko marsikateremu lastniku hiš, če načrtuje energijsko prenovo ali zgolj vzdrževanje, kamor spada tudi denimo menjava dotrajanega ogrevalnega sistema ali električnega grelnika za toplo sanitarno vodo, povzročilo nemalo težav.

Med takšnimi zahtevami, ki so v novem PURES, smo jih našli kar nekaj. PURES denimo predvideva obvezen načrt za energijsko prenovo obstoječih stavb, če bo ta izvedena postopoma. Pri energijski prenovi stavbe je treba upoštevati kazalnike iz pravilnika, denimo kazalniki energijske učinkovitosti gradbene fizike. Iz besedila pravilnika ni jasno, ali bo treba tudi pri vzdrževanju in energijski prenovi pripraviti  tehnično poročilo o energijski učinkovitosti stavbe.

Posebno poglavje je neposredna uporaba elektrike iz omrežja, ko gre za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode. Po novem ni več dovoljeno za ta dva namena uporabljati elektriko neposredno iz omrežja. Izjema so le električni grelniki do moči 2 kW oziroma naprave, ki uporabljajo elektriko, pridobljeno iz OVE.

sNES Novi pravilnik Pod streho Nejasnosti o skoraj nič energijskih hišah. Jih bomo sploh gradili?

Vprašanj je veliko

Vsakemu lastniku hiše, se upravičeno pojavi več vprašanj. Ali določila pomenijo, da bo moral pri postopni energijski prenovi res moral imeti načrt? Bo sploh še lahko prenovil fasado brez takšnega načrta, ali bodo kazalniki gradbene fizike nujni tudi zanj, bo mora res pripraviti tehnično poročilo o energijski učinkovitosti stavbe? Kdo bo preverjal, ali je občan, ki se je odločil energijsko obnoviti fasado ali denimo okna, pri tem upošteval določila PURES? Kdo bo pripravil vse te zahteve in izračune in kdo bo preverjal, ali načrti sploh obstajajo?

Prav tako so na mestu vprašanja ali starega električnega grelca za pripravo TSV ne smemo več zamenjati za novega, če je močnejši od 2 kW? Ali to pomeni, da po novem za ogrevanje ne bodo več dovoljeni IR-paneli? Kaj to pomeni za hlajenje s klimatskimi napravami? Kako bo to nadzorovano v praksi, ko gre za vzdrževanje oziroma prenove?

Cilja sta boljše notranje okolje in energijska učinkovitost

Vprašanja smo naslovili na ministrstvo za okolje in prostor, kjer so pravilnik pripravili. Iz precej obširnega odgovora lahko izvemo, da so „ključna izhodišča in cilji pravilnika so boljše notranje okolje v stavbah, usmeritve v naložbe glede energijske učinkovitosti stavb in rabo OVE, ki so ekonomsko upravičene v času življenjske dobe teh naložb ipd., novi pravilnik pa določa minimalne zahteve, ki jih je treba doseči tako pri novih, rekonstruiranih stavbah, celovito energetsko prenovljenih stavbah in tudi pri vzdrževanju stavb.“

Treba je pripraviti načrt celovite energetske prenove, vendar ...

Na ministrstvu potrjujejo, da je treba pri postopni energijski obnovi obstoječih stavb pripraviti načrt celovite energetske prenove stavbe, ki bo zagotavljal doseganje zahtev pravilnika. „Pravilnik določa tudi, da je treba v primeru postopne energetske prenove stavbe zagotoviti načrt posameznih ukrepov.“ Vendar pa dodajajo, da ne gre za načrt v smislu priprave projektne dokumentacije, ampak za program pravega vrstnega reda potrebnih korakov, ki bodo zagotovili, da bo stavba na koncu celovito energetsko prenovljena.

Hkrati pa v odgovoru zapišejo, da pravilnik ali drugi gradbeni predpisi ne zahtevajo posredovanja dokumentacije o izvedeni energijski učinkovitosti stavbe po njeni energetski prenovi organom. Veljajo pa zahteve, ki se nanašajo na zahteve povezane z energijsko izkaznico stavbe, vgrajenih kurilnih napravah, ipd.

... za zdaj ni predvideno preverjanje načrtov

Energetske prenove stavb se zdaj izvajajo na podlagi zanimanja in možnosti lastnika stavbe. Za zdaj ni predvideno preverjanje izdelanih načrtov celovite energetske prenove stavb, saj tudi ni zahtevana energetska prenova stavb. „Če pa bomo hoteli doseči cilje na tem področju, to je razogljičenje stavbnega fonda v skladu z nacionalnimi in EU načrti in predpisi, pa v prihodnosti obstaja verjetnost, da bodo take zahteve določene tudi s predpisi, posebno še, če ne bodo doseženi cilji na tem področju.“

Uporaba elektrike iz omrežja ni dovoljena

Pravilnik glede generatorjev toplote in grelnih teles, ki toploto za ogrevanje stavb pripravljajo z direktno rabo električne energije (Joulov princip), omejuje tako, da te ni dovoljeno uporabljati, če električno energijo dobivajo iz javnega električnega omrežja ali drugega vira, kjer električna energija ni pridobljena iz OVE. „Izjeme pa so, če je potrebna električna energija proizvedena iz OVE energentov v, na, ob stavbi ali njeni neposredni bližini, omogočena pa je tudi proizvodnja OVE energentov v oddaljenosti."

Druga možnost odstopanja od teh zahtev pa je, "da je stavba tako energijsko učinkovita, da ne presega polovične mejne vrednosti dovoljenih toplotnih izgub,“ pojasnijo (ne)uporabo električnih grelcev, IR-panelov, klimatskih naprav.

Na koncu dodajajo še, da se zahteva, ki se nanaša na uporabo električnih grelcev za pripravo tople sanitarne vode, katerih moč bo omejena na 2 kW, začne uporabljati šele 1. januarja 2025.

bojler Novi pravilnik Pod streho Pozor! Bojlerji prepovedani, če elektrika ni iz obnovljivih virov
Komentarjev 27
  • Nasvet 22:59 09.junij 2022.

    Neverjetno, narod upornikov, najbolj glasno kritizirajo tisti, ki sploh ne poznajo novega pravilnika. Na splošno mora še ta generacija zmanjšati rabo energije v stavbah za faktor 10 do 20. Iz potratnih stavb 300 kWh/m2 je treba preiti na ničenergijske stavbe, ...prikaži več, sedanja zahteva po skoraj-nič je zgolj prehodna faza. Vso energijo pa bo treba dobiti iz obnovljivih virov. Vsakomur svetujem sončno elektrarno na streho. Pa, prosim, brez IR panelov v potratnih stavbah, to smo se že naučili.

  • vzev 16:37 02.junij 2022.

    In zakaj se v zakone piše neumnosti, ki jih tako nihče ne more preverjati. Kako mi bodo pa dokazali, da uporabljam bojler?

  • vzev 16:35 02.junij 2022.

    Logično, kaj pa še druga znajo, kot pa samo komplicirati s to birokracijo. Če mi bo kdo tečnaril, da moral izpolnjevati kakršnekoli načrte, pač npr. fasade sploh ne bom šel obnavljati. Bom pač kupil barvo in jo samo prebarval. Namesto, ...prikaži več da bi delali na tem, da se vse poceni, da imajo ljudje svoje prebivališče, samo komplicirajo.