Pod streho > Varčna hiša
4602 ogledov

Katero ogrevanje izbrati? Upoštevati bo treba nova pravila

sNES hiša
Vprašanje, kakšno ogrevanje izbrati za novo družinsko hišo, je eno od pogostejših in pomembnejših. Enoznačnega odgovora nanj pa ni. Ogrevanje v sodobnih novogradnjah je le delček tehnologije, na katero je treba misliti med načrtovanjem, ne šele v fazi gradnje. Pri obveznih skoraj ničenergijskih hišah je to še toliko bolj nujno.

Končujem družinsko hišo, ki je dobro toplotno izolirana, vgradil sem okna s trislojno zasteklitvijo, zdaj se moram odločiti, kakšno ogrevanje naj izberem. Kaj svetujete? Takšne in podobne zapise lahko pogosto zasledimo na različnih poljudnih gradbenih forumih in v skupinah na družabnih omrežjih, kjer si uporabniki izmenjujejo izkušnje, nasvete in poglede na gradnjo. 

Odgovarjajo, čeprav hiše še videli niso

Zanimivo je, da pri takšnem vprašanju ne zvonijo vsi alarmi. Vprašanje je namreč precej nerazumljivo, saj bi vsak, ki gradi novo hišo, moral vedeti, kako jo bo ogreval, še preden je zasadil prvo lopato za izkop temeljev. Ogrevanje, ki je le del strojnih inštalacij vsake hiše, mora biti namreč del projektne dokumentacije, v kateri je zelo natančno izračunano, kolikšne bodo potrebe po toploti, ki jih bo treba nadomestiti. Glede na to pa opredeljeno, kako in s čim bodo te toplotne izgube nadomeščene. Pa vendar vsak, ki postavlja takšno vprašanje, takoj dobi več deset odgovorov, kaj bi bilo najbolje izbrati za hišo, o kateri svetovalci vedo čisto premalo oziroma nič. 

Gradnja hiše Gradnja in prenova Pod streho Graditelji iščejo odgovore na napačna vprašanja

sNES hiša | Avtor: Profimedia Profimedia
Načrtovanje vse bolj zahtevno 

Tehnologija gradnje, del katere je tudi njena energijska učinkovitost, se je spremenila že pred leti. S pojavom prvih nizkoenergijskih in pasivnih hiš. Zdaj so tu še skoraj ničenergijske hiše (sNES), ki so predpisane z zakonom. Ko bosta v naslednjih mesecih sprejeta še pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah in tehnična smernica, nihče ne bo več dobil gradbenega dovoljenja, če načrtovana gradnja ne bo izpolnjevala vseh zahtev zakonodaje. 

Načrtovanje hiše bo postalo še bolj zahtevno, predvsem pa bo kakovost načrta izjemno odvisna od kakovosti vseh sodelujočih projektantov. Vprašanje, kako bomo ogrevali hišo, bo le eno od vseh, na katere bo treba odgovoriti pri pripravi projekta. Za razliko od vsem že precej dobro znane pasivne hiše, pri kateri je bistveni pogoj, da za ogrevanje ne potrebuje več kot 15 kWh/m² na leto, je v sNES predpisana zgornja meja za rabo primarne energije. Za družinske hiše je omejena na 75 kWh/m² na leto. V to rabo pa je poleg ogrevanja vključeno še hlajenje, priprava tople sanitarne vode, prezračevanje in razsvetljava. Na ogrevanje naj bi odpadlo največ 25 kWh/m² na leto.

gradnja Samogradnja Pod streho Bodimo realni! Smo res vsi usposobljeni?

To pomeni, da bo treba vse naštete sisteme načrtovati znotraj enega okvira, rabe primarne energije, hkrati pa izpolniti še en zahtevan pogoj. Vsaj polovica potrebne energije mora biti pridobljena iz obnovljivih virov energije. Vprašanje, s čim bom ogreval novo hišo bo postalo manj pomembno, saj bo treba odgovoriti na več vprašanj hkrati. S čim in kako jo bom hladil, prezračeval in ogreval toplo vodo, da bom zadostil zahtevam. 

Najprej arhitektura in naravne danosti parcele

Da bi sploh prišli do naštetih vprašanj, pa je najprej pomembna arhitektura hiše, ki mora odgovoriti na dane razmere na parceli, slediti poti sonca, torej osončenju v različnih letnih časih in delih dneva. Temu je treba prilagoditi tudi naravno in umetno senčenje poleti ter sončne dobitke pozimi. Pomemben bo tudi oblikovni faktor hiše, ki pomeni razmerje med njeno prostornino in površino zunanjega oboda, ter seveda načrtovanje ustrezne toplotne izolacije, stavbnega pohištva. Izjemno pomembno pa bo tudi načrtovanje izvedbe brez toplotnih mostov, ki lahko, če je ta slaba, porušijo celoten koncept. 

snes | Avtor: Profimedia Profimedia
Kombinacij je veliko

V pravilno načrtovani sNES bodo potrebe po toploti in hladu nizke, zato bo kljub omejitvam in hkrati zahtevi po polovični energijski oskrbi iz obnovljivih virov energije, za izbiro ogrevanja, hlajenja in priprave tople sanitarne vode, dovolj izbire. 

Strokovnjaki za energijsko učinkovito gradnjo, v večini prisegajo na sončne elektrarne. S temi lahko zagotovimo prav vso potrebno energijo v hiši, hkrati pa postanemo samooskrbni in zadostimo pogoju o 50-odstotnem deležu OVE. V tem primeru je za ogrevanje, hlajenje in sanitarno vodo ustrezna rešitev toplotna črpalka, v kombinaciji s talnim, stenskim ali stropnim gretjem. 

Druga možnost je kompaktna naprava, pri kateri gre za kombinacijo toplotne črpalke in prezračevalne naprave in skrbi tako za ogrevanje kot hlajenje, pripravo sanitarne vode in seveda prezračevanje. 

Kompaktna naprava | Avtor: Bojan Žnidaršič / Nep.vitra Bojan Žnidaršič / Nep.vitra

V idealnih razmerah in pod pogojem, da je hiša izjemno energijsko učinkovita (raba energije ta ogrevanje pod 10 kWh/m² na leto), bi se lahko celo odpovedali ploskovnemu ogrevanju. Kompaktna naprava, ki vključuje tudi toplotno črpalko zrak/zrak odpadnemu zraku odvzema toploto in segreva vstopni zrak za prezračevanje, poleti pa deluje nasprotno in hišo pohlajuje. Vendar je pri nas zaradi razmer pozimi, to v praksi pogosto neizvedljivo. 

Sončno elektrarno je treba načrtovati tako, da bo na letnem nivoju proizvedla dovolj elektrike tudi za delovanje prezračevalnega sistema, razsvetljavo, delovanje gospodinjskih aparatov in druge opreme, nenazadnje pa tudi za polnjenje električnega avtomobila. 

bojler Novi pravilnik Pod streho Pozor! Bojlerji prepovedani, če elektrika ni iz obnovljivih virov

Tudi brez sončne elektrarne gre

Tudi graditelji, ki se ne bodo odločili za sončno elektrarno, imajo več možnosti. Ena od njih so učinkoviti kotli oziroma glede na majhne toplotne potrebe kamni na pelete. Kamini so lahko toplovodni, lahko pa toplozračni, kar pomeni, da ne potrebujemo ogreval v prostorih. 

Vendar s tem ne rešimo vprašanja hlajenja in ogrevanja sanitarne vode. Aktivnemu hlajenju se sicer lahko izognejo, če je hiša načrtovana tako, da se ob pomoči zunanjih senčil poleti ne bo pregrevala in pod pogojem, da vgradimo prezračevalni sistem, s čimer se izognemo odpiranju oken podnevi in pregrevanju hiše. 

Sončni kolektorji | Avtor: Profimedia Profimedia
Za ogrevanje tople vode za čas izven ogrevalne sezone pa lahko izberemo sončne kolektorje ali sanitarno toplotno črpalko. Sodobni sončni kolektorji, ki so pravilno načrtovani, so lahko večji del leta vir toplote tako za ogrevanje hiše in sanitarne vode. V najbolj mrzlih in meglenih dneh pa jim kot podporo lahko dodamo kamine s toplovodnim izmenjevalcem in hranilnikom toplote. 

Na območjih, kjer novogradnjo lahko priklopimo na daljinski toplovod ali zemeljski plin, je rešitev lahko tudi to, pa čeprav ne bomo zadostili pogoju o 50 odstotkih OVE. Glede na zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije in prihajajoči PURES, bo za zdaj to dovoljeno. Vendar tudi v tem primeru je treba poskrbeti za hlajenje in energijo potrebno za električne porabnike. Rešitev je sončna elektrarna. 

Nič na pamet, računa in načrtuje naj strokovnjak

Ne glede na to, katero ogrevanje nam je ljubše in kaj bomo izbrali, mora moč ogrevalnih naprav, površino sončnih kolektorjev in sončne elektrarne, moč naprave za prezračevanje, dimenzije ogreval, zalogovnika ali hranilnika izračunati projektant strojnih inštalacij, glede na danosti hiše oziroma njeno zasnovo. Hiša bo tako v vseh pogledih postala celota, udobna za bivanje in energijsko varčna. 

Gradnja hiše Končno! Pod streho Toliko bo v novem razpisu na voljo za gradnjo novih hiš
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.