Pod streho > Gradimo & obnavljamo
11235 ogledov

Novosti Eko sklada za investitorje, ki načrtujejo gradnjo in obnovo

Gradnja hiše Profimedia
Eko sklad je na svoji spletni strani pripravil nova orodja, s katerimi hitro in preprosto preverimo, ali smo upravičeni do subvencije in eko kredita za posamezne ukrepe.

Na Eko skladu so razvili več spletnih kalkulatorjev, ki so namenjeni investitorjem, da bi se lažje odločili za okoljske naložbe v svojih stavbah. Preprosto lahko izračunajo, koliko določene toplotne izolacije je treba vgraditi, da bi izpolnili zahtevo po toplotni prehodnosti posameznega dela stavbe, pregledujejo sezname sistemov in naprav, ki so upravičene do subvencije ali ugodnega kredita, naredijo pa lahko tudi informativni izračun kredita za posamezno naložbo. 

Tako uporabniki lahko izbirajo med naslednjimi možnostmi:

  • seznami opreme in naprav,
  • klakulatorji toplotne izolacije fasad, strehe in tal,
  • prednostni način ogrevanja,
  • informativni izračun kredita.

Lahko dostopni seznami opreme in naprav so razdeljeni v posamezne kategorije. V kategoriji fasadnih sistemov investitorji, ki želijo subvencijo ali kredit, lahko izbirajo med 95 različnimi sistemi, med 744 kurilnimi napravami, kar 4240 toplotnimi črpalkami, 1188 različnimi toplotnoizolativnimi okni in drugim stavbnim pohištvom, 564 modeli prezračevalnih naprav in 738 različnimi sprejemniki sončne energije. 

Preverite, koliko izolacije je nujne za subvencijo fasade

Za uporabo kalkulatorja, s katerim preverite ali načrtujete vgradnjo zadostne debeline toplotne izolacije, potrebujete podatek o toplotni prevodnosti materiala. Vpišete še načrtovano debelino in kalkulator izračuna ali je ta zadostna. 

Poglejmo primer. Če ste se odločili za izolacijo fasade s sistemom z ekspandiranim polistirenom, ki ima toplotno prevodnost 0,039 W/mK, boste lahko ugotovili, da 15 centimetrov ne bo zadostovalo. Da bi izpolnili pogoj za subvencijo, morate vgraditi najmanj 17 centimetrov tega materiala. To je minimum, da dosežete zahtevano toplotno prehodnost 0,23 W/m²K.  

Gradnja hiše Denar Pod streho Bo letos na Eko skladu dovolj denarja za nove fasade, okna, kurilne naprave?

Toplotna izolacija, stiropor | Avtor: Profimedia Profimedia
Kalkulator vas pri vsakem izračunu opozori, kolikšna je največja dovoljena toplotna prehodnost posameznega dela stavbe, če želite dobiti subvencijo, in kolikšna, če želite kredit. Tako velja, da mora biti toplotna prehodnost fasade največ 0,23 W/m²K za subvencijo in 0,28 W/m²K za kredit. 

Za subvencijo denimo ustreza 14 centimetrov sivega ekspandiranega polistirena, 18 centimetrov mineralne volne v obliki lamel ali 20 centimetrov celuloznih vlaken.

Stroge zahteve tudi pri izolaciji strehe in tal

Pri izolaciji strehe velja, da je najvišja toplotna prehodnost lahko 0,14  W/m²K, ko gre za subvencijo in 0,18  W/m²K, če želite kredit. To na primer dosežete z 28 centimetri običajnega ekspandiranega polistirena, 23 centimetri sivega ali z enako debelino steklene volne. 

Toplotna izolacija, steklena volna Prenova Pod streho Pohitite, nove subvencije Eko sklada so 100 odstotne, a omejene

Največja dovoljena toplotna prehodnost pri izolaciji tal pa je 0,28  W/m²K oziroma 0,30  W/m²K, pri kreditu. Zadostovalo bo 14 centimetrov klasičnega ali 12 centimetrov sivega polistirena, zahtevano prehodnost pa lahko dosežete tudi z 13 centimetrih lamel iz mineralne volne. 

Kalkulator je zelo uporaben tudi, ko želite izračunati toplotno prehodnost posameznega elementa, če se odločate za večje debeline toplotne izolacije, saj ugotovite, kaj pomeni pet centimetrov več ali manj.

Omejitve glede na občino 

Zelo dobrodošlo je tudi orodje prednostni način ogrevanja. Za to potrebujete številko in naziv katastrske občine ter številko parcele. Ugotovite lahko, ali ste glede sprejeti odlok za kakovost zraka, ki velja v občini, upravičeni na primer do subvencije za vgradnjo toplotne črpalke, kurilne naprave na lesno biomaso. 

Kotel na drva | Avtor: Profimedia Profimedia
Vpisali smo podatke za hišo v okolici Trebnjega in ugotovili, da lastniki lahko dobijo subvencijo tako za toplotno črpalko kot kotel na lesno biomaso, saj na konkretni parceli ni omejitev. Preverjanje parcele v Ljubljani pa pokaže naslednje: Prednostni način ogrevanja na določeni parcelni številki je plin. Degradirano območje, NI dovoljena spodbuda za biomasne kotle in toplotne črpalke za ogrevanje; dovoljena je spodbuda za plinske kotle

Vpogled je informativne narave in temelji na aktualnih podatkih, ki so jih občine posredovale Eko skladu. Za preveritev in potrditev omejitev, ki veljajo na posamezni parcelni številki, se lahko obrnete na občino.

fasada obnova fasade Strategija države Pod streho S čim se ogrevate? Kurilcu je odklenkalo!

Omejitve trenutno veljajo v naslednji občinah s sprejetim odlokom o načrtu za kakovost zraka: Mestna občina Celje, Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Maribor z aglomeracijo (občina Miklavž na Dravskem polju), Mestna občina Murska Sobota, Mestna občina Novo Mesto, Občina Trbovlje in Občina Zagorje ob Savi. 

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Komentarjev 1
  • Snežinko 08:13 10.november 2020.

    Joj, joj... še malo, pa bo izolacija debelejša od sten.. nekaj let nazaj 10cm, danes 20, čez nekaj let... pol metra? Dajte nehat pretiravat, no...