Pod streho > Gradimo & obnavljamo
1289 ogledov

Tega doma nikar ne skrivajte

mansarda
1/14
Profimedia
Ena od značilnosti mansard je strešna konstrukcija, sestavljena škarnikov in leg, ki jih pri urejanju običajno skrijemo. Zakaj jih ne bi pustili vidnih? Zbrali smo nekaj idej, ki so vam pri izvedbi mansard lahko navdih.

Čeprav se les kot konstrukcijski material vrača v sodobno gradnjo, kar potrjuje vse večje število montažnih in skeletnih hiš, ki jih vsako leto zgradimo pri nas, pa ta praviloma ostaja skrit za različnimi oblogami. Ostrešja, pod katerimi je prostor v novih hišah zdaj praviloma izkoriščen, so zakrita z mavčnokartonskimi oblogami. Nosilni stebri pa niso leseni, temveč zidani. Tudi medetažne plošče so praviloma betonske in ne lesene. Z redkimi izjemami v montažnih hišah.

Tudi v starejših hišah, v katerih mansarde nastajajo še zaradi potreb mlajše generacije, se ostrešja praviloma v celoti zapirajo z oblogami. Izvedejo se viseči stropi, nekateri pa sledijo naklonom streh. Vse škarnike, vzdolžne in prečne lege torej praviloma skrijemo. 

mansarda | Avtor: Profimedia Profimedia
Lahko pa bi se odločili drugače. Vsaj del lesenih elementov ostrešja, bi lahko pri izvedbi mansarde pustili vidnih, tudi kak zidan podporni steber, bi lahko nadomestili z masivnim lesenim. Na primer iz lepljenega lesa, ali pa uporabili star element iz kozolca, če je ta nepoškodovan in zdrav. 

Posamezni leseni elementi v prostoru namreč ustvarijo poseben oblikovni element. Vzdušje v prostoru bo bolj domačno, rustikalno, pa vendar se ob premišljeni zasnovi, kateri leseni elementi bodo ostali vidni in kateri ne, podajo tudi k zelo minimalistični opremi. 

strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Z vidnimi lesenimi elementi ostrešja se dinamika prostora povem spremeni, ne le na videz, temveč tudi funkcionalno. Prečne in vzdolžne lege ter vidni škarniki delujejo tudi kot element razmejitve sicer odprtega prostora mansarde. Posamezne dele, ki imajo različen namen uporabe med seboj ločujejo. 

mansarda Mansarde Pod streho Le v tem primeru gradbeno dovoljenje ni potrebno

Z njihovo obdelavo, predvsem pa barvo, lahko poudarimo ali minimaliziramo celoten ambient. Na njih lahko obesimo manjše poličnike, dovolj so trdni in močni, da nanje lahko obesimo denimo visečo mrežo ali viseč gugalnik. Nikakor pa naj ne postanejo mesto, na katerega bomo navesili in obesili vse, kar nam pride pod roke. 

mansarda | Avtor: Profimedia Profimedia
Odločitve, katere prečne lege, škarnike in stebre bomo pustili vidne, mora biti premišljena. Najprej je treba upoštevati toplotno izolacijo, ki jo je treba vgraditi pod streho. Te mora biti dovolj, da se mansarda poleti ne bo pregrevali in pozimi prehitro ohlajala. 

mansarda | Avtor: Profimedia Profimedia
V obstoječih podstrešjih jo običajno namestimo nad, med in celo pod škarnike. V tem primeru jih zagotovo ne bomo mogli pustiti vidne. Lahko pa toplotno izolacijo v celoti vgradimo nad škarnike, vendar bo v tem primeru treba prilagoditi celotno konstrukcijo ostrešja. 

mansarda | Avtor: Profimedia Profimedia
Prečne lege, ki potekajo z ene na drugo stran ostrešja so običajno spuščene tako nizko, da lahko ostanejo vidne, prav tako tudi nosilni stebri. Pri zadnjih je treba sicer pomisliti na postavitev opreme. Če jih na primer obzidamo in jim s tem poljubno povečamo širino, bomo morda ob njih lažje postavili kos pohištva, kot če jih pustimo vidne. 

V galeriji zgoraj smo zbrali nekaj idej mansard, v katerih so leseni elementi ostrešja ostali vidni. 

mansarda Bivanje Pod streho Prej in potem: Poglejte to mansardo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.