Pod streho > Gradimo & obnavljamo
9271 ogledov

Prej in potem: Poglejte to mansardo

mansarda
1/11
arhiv Velux
Veliko, popolnoma zapuščeno podstrešje v meščanski hiši so spremenili v neverjeten mansardni loft z enim najlepših pogledov na Ljubljanski grad.

Tokrat je zgodbo res treba začet na začetku, pri fotografijah obstoječega stanja na popolnoma zapuščenem podstrešju ene od ljubljanskih meščanskih hiš. Videti je bilo tako, da bi večino investitorjev odvrnilo od namere, da si prostor s premalo svetlobe, brez inštalacij, z ostrešjem, ki potrebuje ojačitve, in še bi lahko naštevali, preuredi v sodoben, dih jemajoč dom. 

mansarda | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
A lastnika se nista ustrašila, imela sta vizijo in željo, predvsem pa sta trajnostno naravnana. Morda bi bilo bolj smiselno in verjetno tudi ceneje nekje zunaj mesta zgraditi novo, energijsko varčno hišo, ali v novi sodobni stolpnici kupiti novo stanovanje, vendar vsaka novogradnja pomeni nov poseg v prostor, nov, dodaten ogljični odtis, pa naj je še tako energijsko varčna in ogljično zadržana. 

mansarda | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Za okolje in prostor je veliko bolj koristno v življenje obuditi obstoječe prostore, jim dati nov namen in novo uporabnost. Tako je z veliko truda, dobrega načrtovanja in sodelovanja med lastnikom, ki sta precej dobro vedela, kaj želita, ter arhitekti nastala mansarda, ki v popolnosti izkorišča danosti prostora in mu dodaja nove. 

mansarda | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Zasnovana je zelo odprto in svetlo. Ko smo že pri svetlobi, je zanimivo to, da lastnika vse dokler ni bilo treba del strešnikov odmakniti in zamenjati, nista vedela, kakšen čudovit pogled se z dvoriščne strani podstrešja odpira na Ljubljanski grad. Navdušeno sta sprejela to spoznanje ter temu prilagodila streho in zasteklitev. Tako se iz dnevnega prostora spodaj in spalnice v zgornjem nivoju  prek velikih panoramskih oken odpira razgled na grad vrh mesta.

strešna okna Pod streho Pod streho Pogrešate balkon v mansardi? To je dobra rešitev

mansarda | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Prostor je dvonivojski in odprt vse do slemena strehe, ki jo je bilo treba na nekaterih mesti nekoliko spremeniti. Za ojačitve ostrešja so uporabili masivne jeklene nosilce, ki so skupaj z ohranjenimi starimi lesenimi nosilnimi stebri ostali vidni in postali del zasnove notranjosti. 

mansarda | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
V spodnjem nivoju so ob vhodu razporedili manjšo delovno sobo in servisne prostore s kopalnico in shrambo. Kuhinja in jedilnica, ki ju ločuje škarjasta lesena konstrukcija ostrešja, urejena v odlagalne površine, sta svoje mesto dobili v severozahodnem delu, tik pod strešnimi okni, ki so razporejena v dveh nivojih, da svetloba seže globoko v osrednji prostor. 

strešna okna Stavbno pohištvo Pod streho Eno dodatno okno popolnoma spremeni prostor

mansarda | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Na nasprotnem delu spodnjega prostora je velika dnevna soba, ki se odpre na manjšo teraso pred njo. Pred dnevnim prostorom je še en zanimiv element, ki združuje stopnišče in nizko omaro, zgoraj pa se zaključi z nišo za posedanje. V zgornjem nivoju, na galeriji, so urejeni spalni prostori in kopalnica.

mansarda | Avtor:
Svetloba v prostor prihaja skozi strešna okna, ki so na severni in tudi južni strani strehe razporejena v več nivojih, zato so vsa opremljena z elektropogonom za daljinsko odpiranje in zapiranje ter upravljanje senčil. 

strešna okna Udobno Pod streho Rešitev za vse, ki premalo odpirate okna

mansarda | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Podobo mansarde zaokrožajo izbrani materiali in barve opreme. Na beli podlagi se prepletajo različni vidni konstrukcijski materiali, različni odtenki lesa, v celoto pa jih povezuje rdečerjava barva kovinskih nosilcev, panoramskih oken in senčil. Svetloba, ki prodira skozi premišljeno razporejena strešna okna, pa glede na del dneva in letni čas vedno znova ustvarja zanimivo igro senc.

strešna okna Novo stanovanje Pod streho Nasveti za dom brez napak

Več o gradnji in prenovi najdete tukaj.

 
Komentarjev 1
  • Snežinko 11:24 07.november 2020.

    Splača... odgovor na to je odvisen od posameznika, njegovega okusa in globine njegovega žepa.