Pod streho > Varčna hiša
2789 ogledov

Rešitev za vse, ki premalo odpirate okna

strešna okna Velux
Pametni sistemi, upravljanje na daljavo, aplikacije na mobilnih telefonih. To niso novosti, rezervirane za tehnološke navdušence. Prisotne so v vse več domovih na vse več področjih.

Tudi, ko gre za odpiranje in zapiranje oken, spuščanje in dviganje senčil ter nadzor kakovosti zraka. Kaj pridobimo z elektrifikacijo strešnih oken in pripadajočih senčil, zakaj bi merili vsebnost ogljikovega dioksida v prostoru? Odgovorov na ta vprašanja je več. 

Prvi je zagotovo udobje

Veliko bolj udobno je, če okno odpremo ali zapremo, pa ne le tisto, ki je vgrajeno visoko v strešni poševnini, na daljavo, s pritiskom na tipko. Še bolj udobno je, če je okno opremljeno s tipali, ki zaznavajo dež, zaradi česar se zapre samo. To je v mansardah še posebej pomembno. 

Enako velja za senčila, ki se spuščajo in dvigajo s pritiskom na tipko brezžičnega stikala oziroma z nekakšnim daljinskim upravljavcem, ki ga lahko namestimo na steno, lahko pa je prenosno. O elektrificiranih senčili je treba razmisliti že pred nakupom, saj jih kasneje ne bomo mogli nadgraditi. Elektrificirana senčila konstrukcijsko drugače narejena, pojasnijo v Veluxu.

Drugi odgovor je povezan s časom 

Tega nam pogosto primanjkuje, zato hitro pozabimo na redno odpiranje oken in s tem prezračevanje mansarde. Malo je takšnih, ki lahko redno zračijo trikrat na dan, kolikor je minimum, da v prostoru zagotovimo dovolj kakovostnega svežega zraka. Na daljavo oziroma s pomočjo brezžičnih stikal, je odpiranje in zapiranje veliko hitrejše in bolj preprosto.

strešna okna | Avtor: Velux Velux
Tretji razlog tiči v kakovosti zraka

Nadzor nad tem, koliko je v zraku vlage in predvsem ogljikovega dioksida ter kolikšna je temperatura, je brez pametnih pomagal, praktično nemogoč. Temperaturo in preveliko ali premajhno vlažnost zraka v prostoru običajno občutimo, na povišano koncentracijo ogljikovega dioksida pa običajno niti pomislimo ne. Prav ta pa zelo vpliva na naše počutje. Še ustrezna koncentracija je nižja od 1150 ppm, v bivalnih prostorih, še posebej če je v njih več oseb hkrati, pa hitro naraste nad 1500 ali celo 2000 ppm. To so vrednosti, pri katerih je zračenje nujno.

Rešitev so elektrificirana okna

Da bi lahko uživali udobje in svež, kakovosten zrak, ter ravno pravšnjo svetlobo ob vsakem delu dneva ali temo ponoči na tako preprost način, morajo biti strešna okna elektrificirana in, če gremo še korak naprej, opremljena tudi z ustreznimi tipali. 

strešna okna | Avtor: Velux Velux
Ko izbiramo nova strešna okna in pripadajoča senčila, lahko izberemo takšna, ki so že elektrificirana. Vgrajena imajo elektro motor, za njegovo delovanje pa potrebujemo le še priklop na 220 voltov. Nekoliko drugače je, če se odločimo elektrificirati že vgrajeno strešno okno, kar je, kot pravijo v Veluxu, možno pri večini njihovih strešnih oken, izjema so le osnovni modeli strešnih oken in panoramska okna. 

V tem primeru imamo dve možnosti. Prva je vgradnja elektro motorja, ki ga poganja električna energija. Motor, ki potrebuje električno napetost 12 voltov. Poleg tega potrebujemo še pretvornik, vsekakor pa je treba spojiti kabel od pretvornika in dovodnega kabla za elektriko, kar običajno zahteva manjši poseg v steno. 

Solarni pogon je preprosta rešitev za obstoječa okna 

Bolj preprosta rešitev za elektrifikacijo obstoječega strešnega okna, je vgradnja solarno gnanega pogona. V tem primeru komponente, motor in sončno celico le namestimo na okno brez gradbenih posegov. Ta različica elektrifikacije je tudi cenejša in do okolja bolj prijazna, saj izkorišča obnovljivo sončno energijo.

strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Sistem za nadzor kakovosti zraka

Za nadzor kakovosti zraka pa potrebujemo še tipalo, ki meri temperaturo, ogljikov dioksid in vlago, ter komunikator, ki je skupaj s povezavo z domačim brezžičnim omrežjem povezan z vremensko napovedjo. 

Sistem, ki ga lahko uporabljamo pri vseh elektrificiranih oknih in senčilih z elektro motorjem in solarnim pogonom, deluje tako, da glede na kakovost zraka v prostoru samodejno odpira in zapira okna in ves čas zagotavlja svež zrak, poleti preprečuje pregrevanje in okna zapira ob napovedi dežja. 


 

Komentarjev 1
  • rosogay119 18:57 25.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. quality9.best