Pod streho > Varčna hiša
2293 ogledov

Preprečite vdor toplote in ustvarite prijeten dom

strešna okna
1/6
arhiv Velux
Pregrevanje bivalnih prostorov bomo učinkovito zmanjšali le z zunanjimi senčili. Notranja zadržijo bistveno manj toplote, so pa pomembna, ker preprečujejo preveliko osvetljenost in bleščanje.

Senčenje oken poleti je eden izmed najbolj učinkovitih načinov preprečevanja vdora toplote v bivalne prostore in s tem povišanja temperature do višine, ki ni več prijetna za bivanje. Da bi bili učinki kar se da dobri, torej pregrevanja čim manj, je treba izbrati ustrezna senčila. Ni vseeno kakšna so, še manj pa, kje so nameščena. Veliko bolj od notranjih, so učinkovita zunanja senčila. 

Senčila so v mansardi nujna

To je še posebej pomembno vedeti v mansardah, saj je lahko vdor toplote v bivalne prostore skozi okna, ki so v streho vgrajena pod določenim naklonom, še večji kot skozi klasična v fasado vgrajena okna. Nikakor pa niso strešna okna edina, skozi katera v mansardo prodira toplota. Izjemno pomembno je, da je ta zadosti, lahko celo rečemo izdatno in pravilno toplotno izolirana. 

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Poleti pa bo bivanje v mansardi vsekakor prijetno, če na vsa strešna okna namestimo zunanja senčila. Morda lahko izpustimo le okna, ki so na severni strani in malo obsijana s soncem. Senčilo se mora oknu tesno prilegati, zato jih je dobro izbrati pri proizvajalcu, ki je izdelal tudi okna. V Veluxu lahko na primer izbiramo med dvema vrstama zunanjih senčil, odločimo se lahko za zunanjo roleto ali za zunanje mrežasto senčilo. Razlikujeta se po videzu in tudi po količini toplote, ki sta ju sposobna zadržati zunaj. 

Zunanja roleta bo zadržala kar 87 odstotkov toplote sončnih žarkov, mrežasto senčilo pa le nekaj manj, približno 70 odstotkov toplote, pravijo v Veluxu in dodajo, da zunanja roleta kar za 16 odstotkov tudi izboljša toplotno izolativnost okna, kar je še posebej pomembno pozimi. 

Okno varujejo pred vremenskimi vplivi

Zunanja senčila na strešnih oknih pa ne bodo le preprečevala pregrevanja, predvsem roleta bo ublažila oziroma zmanjšala zvok dežnih kapelj. Te bodo v prostoru manj slišne. Tudi popolno temo, pa naj bo sredi dneva, ker želimo počivati v prijetnem mirnem okolju, ali ponoči, ko temo osvetljujejo zvezde ali ulična svetilka, bomo ustvarili z zunanjo roleto. Zasnovana je tako, da ko jo spustimo, popolnoma zatemni prostor, kar je za kakovosten spanec še kako pomembno. 

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Zunanjo roleta bodo namestili za to usposobljeni mojstri, mrežasto zunanje senčilo pa je zasnovano tako, da ga z malo spretnosti lahko namestimo kar sami z notranje strani. Zunanje mrežasto senčilo upravljamo ročno, tako da okno preprosto odpremo, obrnemo za 180 stopinj in senčilo pritrdimo na kljukici na zunanji strani spodnjega krila. Okno pa lahko odpiramo in zapiramo tudi pri spuščenem senčilu, do kota 45 stopinj.

Ročno ali daljinsko upravljanje

Senčili pa lahko upravljamo tudi prek električnega ali solarno gnanega motorja. Upravljanje na daljavo je dobra izbira predvsem pri strešnih oknih, ki so vgrajena višje v strehi in jih z roko težko ali pa sploh ne dosežemo. Pri vgradnji elektrificiranega senčila na okno, ki ga upravljamo ročno, je treba dodati še pretvornik, saj senčila ni možno vezati na 220V. Bolj preprosta je zato namestitev solarno gnanega pogona.

Mrežasto zunanje senčilo je narejeno iz mreže v črni barvi, ko je dvignjeno, je pospravljeno v zgornjo kapo okenske obrobe. Roleta pa je narejena iz termo sivega aluminija, zložena se pospravi v kaseto na vrhu okna. 

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Notranja senčila proti bleščanju in za prijeten ambient

Potem ko smo z zunanjimi senčili poskrbeli, da bo mansarda tudi poleti prijetna za bivanje, jim lahko vsaj na nekaterih oknih dodamo še notranja senčila. Zakaj jih potrebujemo? Razlogov je več, med pomembnejšimi je zagotovo preprečevanje bleščanja zaradi močnega sonca, z njimi ustvarimo različna razpoloženja v prostoru, saj svetlobo prepuščajo selektivno in s tem ustvarjajo različne osvetlitve, z nekaterimi lahko prostor celo v celoti zatemnimo. Nikakor pa ne gre spregledati njihove dekorativne vloge, saj lahko izbiramo med številnimi barvami, strukturami tkanine oziroma drugih materialov, ter tudi različnimi vzorci in motivi. Predvsem za otroške sobe je izbira senčil precejšnja.

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Izbira je res velika

Izbiramo lahko med siesta, plise, termo plise, notranjim nagubanim rolojem, notranjim rolojem ali notranjimi žaluzijami. Tudi vsa notranja senčila lahko upravljamo ročno ali daljinsko. In enako kot za zunanje rolete velja, da je treba namestiti pretvornik. Pri že vgrajenih oknih, ki jih odpiramo ročno, je morda bolj preprosta rešitev solarno gnan pogon, ki deluje s pomočjo fotocelice in ga je precej bolj preprosto vgraditi kot elektromotor, za katerega je treba do okna pripeljati električni kabel.


Pri izbiri senčil za okna, ki so že vgrajena velja opozoriti še, da je treba proizvajalcu navesti oznako okna, in senčilo izbrati glede na to, saj so vsa, ne glede na vrsto ali tip, narejena po meri za prav vsako velikost in tipa oken. 

Več o granji, obnovi in energiji najdete tukaj.

Komentarjev 1
  • Avatar nadine20
    nadine20 17:27 11.avgust 2020.

    POSEBNA PONUDBA POSOJIL Pozdravljeni, sem posameznik, ki ponuja posojila. Ima kapital, ki se bo uporabljal za odobritev posojil med kratkorocni in dolgorocni posamezniki od 5.000 do 5.000.000 EUR do vsi resni ljudje, odvisno od zahtevane kolicine v realne potrebe, obrestna ...prikaži veča mera je 2% na leto. To pocnem noter naslednja podrocja: - financno posojilo - Hipoteka - Naložba v posojilo - Posojilo za avto - konsolidacija dolgov - Odkup kredita Kontakt: leydifinance@gmail.com MARIA LEYDI

Sorodne novice