Pod streho > Varčna hiša
2315 ogledov

PVC se v teh prostorih obnese bolje kot les

Strešna okna arhiv Velux
Več, ko vemo o materialih, sestavnih deli, pomožnih elementih in drugih pomembnih podrobnostih, po katerih se strešna okna ločijo med seboj, lažje se bomo odločili za tisto, ki je za našo mansardo najbolj primerno. Vse našteto vpliva tudi na končno ceno strešnega okna.

Osnovni elementi okna, o katerih moramo zbrati kakovostne informacije, da bo odločitev o nakupu pravega lažja in predvsem pravilna, so okvir in okensko krilo, vrsta in lastnosti zasteklitve, zunanja obroba okna ter dodatni material, s katerim povečamo kakovost vgradnje. Pri vsakem od naštetih elementov lahko izbiramo med različnimi materiali in možnostmi, odvisno od tega, kaj želimo. Gre predvsem za tehnične lastnosti, zato smo vprašanja o vseh pomembnih elementih vprašali strokovnjake iz podjetja Velux.

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Okvir in okensko krilo

Sredica okenskega okvirja in krila je izdelana iz lepljenega lesa borovca. Potem pa lahko izbiramo med različnimi obdelavami površine na notranji strani. Ena od možnosti je najprej globinsko impregniran les, površinsko zaščiten z brezbarvnim oziroma transparentnim, druga možnost pa z belim površinskim premazom. Tretja možnost, ki jo lahko izberemo na notranji strani, je plastificirana prevleka iz belega poliuretana, nanešena čez leseno sredico. 

Izbira ene, druge ali tretje možnosti je odvisna od videza, ki ga želimo, nanjo pa lahko izbira tudi to, koliko vzdrževanja zahteva posamezna obdelava površine in izpostavljenost okna vlagi oziroma vodni pari. Strokovnjaki plastificirana okna svetujejo v kopalnicah in kuhinjah, kjer je vlage več kot v drugih prostorih. Razlika med plastificiranimi in s premazi zaščitenimi okni je tudi v načinu vzdrževanja. Prve lahko čistimo in vzdržujemo z vlažno krpo in klasičnimi gospodinjskimi čistili, če je to potrebo, površino drugih pa je priporočljivo vsakih nekaj let obnoviti, odvisno seveda, od njihove izpostavljenosti.

Na zunanji strani so vsa okna zaščitena z aluminijem, ki ščiti pred vremenskimi vpliv, s tem pa dolgotrajno zagotavlja odpornost, trdnost in zanesljivost okna.

Lastnosti stekel in njihov pomen

Osnovna izbira, ki jo imamo, je  najprej število stekel v oknu. Zasteklitev je lahko dvo ali tri-slojna, drugo bomo izbrali, kadar želimo zelo visoko toplotno izolativnost, ki je ključna pri pasivnih in dobrih nizkoenergijskih hišah. 

Podatek o toplotni izolativnosti okna je njegova toplotna prehodnost. Pri dvoslojnih oknih je ta 1,3 W/m²K, pri trislojni zasteklitvi pa od 1,1 do 0,83 W/ m²K, pri čemer nižja vrednost pomeni večjo toplotno izolativnost. 

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
A to ni edini podatek, ki ga moramo poznati. Stekla se razlikujejo tudi po prepustnosti sončnega sevanja in prepustnosti svetlobe, ki se merita v odstotkih, ter zvočni izolativnosti, merjeni v decibelih. Prepustnost sončnega sevanja in svetlobe je odvisna od nanosov na steklu, ki povečujejo njihovo toplotno izolativnost. Več ko jih je, manjša je prepustnost. Prostori med stekli so vedno polnjeni z žlahtnim plinom, običajno je to argon, toplotno najbolj izolativna okna pa so polnjena s kriptonom. 

Na steklih, zunanje je vedno kaljeno, notranja pa so lepljena, so lahko tudi različni premazi. Eden od teh je premaz s samočistilnim učinkom na zunanjem steklu, kar pomeni, da se na njem ne zadržuje umazanija oziroma jo dež preprosto spere. Pri nekaterih oknih lahko izberemo premaz, ki preprečuje, da bi se na oknu nabirala jutranja rosa, ena od možnosti pa je tudi steklo, na katerem je hrup dežnih kapelj manj slišen.

strešna okna Novo stanovanje Pod streho Nasveti za dom brez napak

Zunanje obrobe oken

To je tisti del, s katerim obod okna na zunanji strani zaključimo in vodotesno povežemo s strešno kritino. Osnovna zunanja obroba, ne glede na to, za kakšno okno in način vgradnje gre, je narejena iz aluminija in zaščitena proti koroziji in vremenskim vplivom. Dodatna možnost sta obrobi iz bakra ali cinka. 

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Sicer pa se obrobe med seboj ločijo, glede na to, kako bomo okno vgradili. Za klasično vgradnjo, ki je malo nad nivojem strešne kritine, izberemo klasično obrobo, ki je primerna za vse vrste kritine, tako valovite oziroma profilirane kot ravne, hkrati pa se njena izvedba razlikuje glede na kritino. 

Če smo se odločili za poglobljeno vgradnjo, kar pomeni, da bo okno v nivoju strešne kritine, moramo tudi obrobo temu prilagoditi in izbrati drug tip. 

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Dodatni elementi za vgradnjo okna

Izolacijski okvir, sekundarni preklop, drenažni žlebič so dodatni elementi, ki jih je priporočljivo vgraditi, saj zagotovijo večjo toplotno izolativnost, in vodotesnost okna. Izolacijski okvir strokovnjaki priporočajo, ker na stiku med strešnim oknom in konstrukcijo strehe poveča toplotno izolativnost. Sekundarni preklop preprečuje vdor kondenčne vode ob oknu, s tem pa zagotovi vodotesnost spoja med oknom in strešno konstrukcijo. Pred vodo, ki bi lahko pod strešno kritino pritekla na okno, ščiti drenažni žlebič, saj jo usmeri mimo okno. Namestijo ga nad strešnim oknom. 

Še en element, ki je pomemben pri vgradnji strešnega okna, je parna zapora. Ta preprečuje kondenzacijo v strešni konstrukciji, saj preprečuje vstop toplega in vlažnega zraka v strešno konstrukcijo Z bitumenskimi trakovi jo pritrdijo v utor okenskega okvira, kamor se vstavi tudi obloga okenske špalete, hkrati pa jo povežejo s parno zaporo, ki je nameščena v ostrešju.

Strešna okna Iz prakse Pod streho Poiskala sta drugo mnenje, zdaj bo hiša dom

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.