Pod streho > Gradimo & obnavljamo
6523 ogledov

S to nadgradnjo bo hiša še bolj varčna in udobna

KNX sistem Žurnal24
Hiša Marles, gradnjo katere spremljamo, ne bo le pasivna temveč tudi pametna. Nataša in Gregor sta se odločila, da električne inštalacije nadgradita s KNX sistemom, ki jima bo zagotovil še več udobja in varčnosti.

„O pametnih inštalacijah, ali pametni hiši, kot tudi pogosto rečemo, med pripravo projektne dokumentacije nisva razmišljala. Potem pa me je prijatelj navdušil z možnostmi, ki jih tak sistem ponuja. Prek telefona bova lahko ugašala luči, z enim dotikom celo vse hkrati, zunanje žaluzije pa se bodo prilagajale vremenskim razmeram,“ Gregor našteje le nekaj prednosti pametne napeljave in njuno odločitev.

Hiša, prilagojena vremenskim razmeram

A ne gre le za udobje, predvsem je pomembno, da bo sistem samodejno skrbel za prilagajanje hiše vremenskim razmeram, kar je v izjemno energijsko varčnih hišah zelo pomembno. Hiša se namreč odziva na sonce in mraz, zato je pomembno, da pozimi zagotovimo vstop sončne toplote v notranjost, poleti pa to preprečimo. 

„Zdaj bo za to poskrbela pametna napeljava, ki se bo odzivala na podatke iz vremenske postaje, drugače pa bi morala sama skrbeti za to, da bi bile žaluzije na vseh oknih pozimi čez dan dvignjene, poleti spuščene, ponoči spet v drugačnem položaju, to pa pomeni precej dela in sprehodov od okna do okna,“ pove Gregor. 

Torej, če bo pozabil dvignjena senčila poleti in bi močno sonce zato skozi okna začelo segrevati hišo, bo KNX sistem skupaj z vremensko postajo spustil senčila in ustavil segrevanje hiše. Nasprotno bo pozimi poskrbel, da se bodo pozabljena senčila ob sončnem vremenu dvignila in tako spustila sončno energijo v hišo.

hiša Marles | Avtor: arhiv Gregor arhiv Gregor

Odločila sta se za gospodarno izvedbo

KNX sistem, ki sta ga izbrala, je sestavljen iz naprav oziroma modulov, ki so med seboj povezani prek komunikacijskega medija, to je praviloma dvožilnih kabel (parica). Ker sta se za pametno napeljavo odločila še v času gradnje, so kabel brez težav razpeljali po hiši, lahko pa bi za medsebojno komunikacijo uporabili tudi brezžični ali IP medij. 

„Sistem je decentraliziran in tako vsak element zase omogoča delovanje, edini pogoj je, da je povezan na KNX napajalnik. Poznamo naslednje skupine KNX naprav: senzorji, ki zbirajo informacije in jih kot podatkovne telegrame pošiljajo na sistemsko vodilo, aktuatorji sprejemajo telegrame in neposredno vklapljajo porabnike, kontrolerji in sistemske naprave. Nekatere naprave pa so lahko tudi kombinacija teh,“ sestavo sistema pojasni Matej Rutar iz podjetja LCR, ki je načrtovalo in izvedlo sistem. 

KNX sistem | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Upravljanje luči in senčil bo potekalo prek klasičnih tipk na stenah

„Te so povezane s KNX univerzalnim vmesnikom, ki je vgrajen v dozi za tipkami. Vsaki tipki se bo lahko dodelila skoraj katerokoli funkcija (vklop/izklop/senčenje luči/priklic scene/shranitev scene/...). V elektro omarici so vgrajeni KNX napajalnik, aktuatorji, ki skrbijo za vklapljanje luči, in pa strežnik za povezavo KNX sistema s pametnimi telefoni. Zunaj pred vhodnimi vrati je vgrajen še KNX senzor gibanja, ki bo prižgal luč, ko bo zaznal gibanje pred vrati, na južni fasadi pa bo montirana tudi KNX vremenska postaja. Vse naštete naprave so skupaj povezane preko dvožilnega kabla (parice),“ sistem opiše Matej Rutar.

Sistem poleg že omenjenega preprostega upravljanja luči in senčil, omogoča tudi vklop funkcije scene, ki bo v trenutku poskrbela za ambient, primeren dogodku, saj se razsvetljava in ostale naprave (na primer senčila) postavijo v kakršnokoli prednastavljeno stanje. „Posebej praktična pa bo tudi tipka v predsobi, s katero bodo ob odhodu ugasnili vse luči v hiši. Tako ne bo več nepotrebnega tekanja po hiši in ugašanje luči, ki so jih otroci pustili prižgane v zgornjem nadstropju.“ 

KNX sistem | Avtor: Proizvajalec Proizvajalec

Vse kar sistem omogoča, bosta Nataša in Gregor lahko spremljala in upravljala prek pametnega telefona ali tabličnega računalnika, pa naj bo znotraj hiše na udobnem kavču ali pa iz katerekoli lokacije na svetu, kjer bosta imela dostop do interneta.

Udobje, praktičnost in manjša raba energije

Pametna napeljava jima bo omogočila predvsem visoko stopnjo udobja in praktičnosti, ter manjšo rabo energije. „Za udobje in praktičnost bo poskrbelo upravljanje prek pametnih telefonov, možnost programiranja vsake tipke za poljubno funkcijo (prižiganje luči, centralnih izklop vseh luči,....) in pa nastavljanje različnih scen s pritiskom ene tipke. Manjšo rabo energije bosta dosegla predvsem z večjim nadzorom nad prižganimi lučmi in pa s samodejnim dviganjem in spuščanjem senčil glede na vreme zunaj,“ prednosti sistema povzame Matej Rutar. 

KNX sistem | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Sistem bosta kasneje, če bosta tako želela, tudi nadgradila. „Bistvena prednost KNX sistema pametne inštalacije je, da je to najbolj razširjen sistem te vrste v Evropi. Več kot 100 največjih proizvajalcev električne opreme stalno razvija in izdeluje nove elemente, ki so prav vsi med seboj kompatibilni. Tako uporabnik ni vezan na enega samega proizvajalca opreme in ima res širok izbor produktov, ki jih lahko med seboj kombinira glede na potrebe in želje. Poleg tega je tudi v Sloveniji vedno več integratorjev KNX sistemov, tako da tudi tukaj uporabnik ni vezan le na eno podjetje.“

Montažna hiša Marles | Avtor: arhiv Marles arhiv Marles

In cena?

Sistem v hiši bo stal okoli 4500 evrov, sicer pa je cena odvisna od njegove obširnosti, od tega koliko in kaj je vanj vključeno. „V osnovi se cena začne nekje pri 3000 evrih za manjšo stanovanjsko hišo, v kateri KNX sistem upravlja le luči in senčila prek klasičnih tipk. Cena pa je ustrezno višja, če gre za bolj kompleksen sistem, ki lahko vključuje upravljanje prek pametnih telefonov, vremensko postajo, upravljanje gretja, hlajenja in prezračevanja, integracijo alarmne centrale, upravljanje audio sistema, merjenje raznih količin, kot so elektrika, voda, plin, količina tekočin v cisternah, …,“ pravi Matej Rutar.

 
Komentarjev 6
 • rd2dmk2 18:39 13.december 2020.

  tale reč ima program, vsak program pa ima hrošče. torej sredi dneva boste ždeli v sobi z spuščeni roletami in prižganimi lučmi, ker ne boste znali nastavit sistema z 1800 stranmi dogim priročnikom. za primerjavo a veste kolk strani ma ...prikaži veča MS priročnik za Word ?. po drugi strani pa, dajte vse na telefone, pa da vas vidim, ko vam vdrejo v sistem. nihče se ne poloti sistema za zniževanje porabe, to je nadziranja delovanja večjih porabnikov v smeri manjšega skupnega odjema. saj veste 3x10 namesto 3x16

 • Avatar karjola
  karjola 16:33 13.december 2020.

  Dragi novinar napiši kako mi lahko tak sistem prišpara na elektriki? V osnovi ta stvar stane med 4 in 5 jurjev. Vse skupaj deluje na elektriko in ima operacijski sistem torej verjetno potrebuje tudi nadgradnjo in kolikor vem pri teh ...prikaži več sistemih recimo simensov EIB so stari moduli nekompatipilni z novimi kar pomeni da bo treba spet nadgraditi z novimi ki spet stanejo eno očke z glave. Tukaj ne vidim nobenega prihranka.

 • Pepe007 16:14 13.december 2020.

  Pozam jih nekaj, ki so bili lob zadnjem hujšem žledu en teden v temi s spuščenimi električnimi žaluzijami.

Sorodne novice