Pod streho > Gradimo & obnavljamo
49220 ogledov

Še zadnjič so bile 23, zdaj so 35 evrov na meter!

Kopalnica, prenova Profimedia
Podražitvam ni in ni videti konca. Za prenovo kopalnice boste morali seči precej globlje v žep kot v letu 2021.

Podražitve materialov se vse bolj odražajo tudi v končnih cenah za kupce. Velik skok navzgor, kar se cen tiče, so proizvajalci občutili že v prejšnjem letu. 

Kot pravi Gregor Ficko, direktor Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala (ZGIGM), so se v letu 2021 najbolj podražili energenti, za 45 odstotkov, takoj za tem pa sledijo opečni in keramični proizvodi (+30 odstotkov), armaturno železo (med 20 in 30 odstotkov), kovine in druge naravne rudnine (25 odstotkov), kamniti materiali (med 20 in 25 odstotkov), polimerni izdelki (med 10 in 15 odstotkov), sledijo neenergetske surovine (14 odstotkov) in bitumenski proizvodi (med 5 in 10 odstotkov). 

A podražitvam, kot kaže, še ni videti konca. Kdor obnavlja ali gradi, se lahko pošteno ušteje, če za kakšen dan odlaša z nakupom. Keramične ploščice znamke Rondine v videzu lesa so denimo 29. januarja v Mercator Tehniki stale 22,99 evra na kvadraten meter, s prvim februarjem pa je cena poskočila na 34,99 evra na kvadraten meter. Gre za več kot 50-odstotno podražitev.

Velike podražitve, ploščice Mercator Tehnika | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Podražili so že v drugi polovici 2021, zdaj pa še enkrat

V letošnjem letu so se podražili tudi izdelki proizvajalca Kolpa San, okvirno za okrog deset odstotkov, keramične ploščice so nov "val" podražitev prav tako doživele pred kratkim, za približno deset odstotkov, pa čeprav je velik del proizvajalcev predzadnje višanje cen opravil tudi v drugi polovici prejšnjega koledarskega leta.

V primerjavi s prejšnjim koledarskim letos bomo letos občutno več odšteli tudi za električne grelnike vode. Podražili so se najmanj za 20 odstotkov, nekateri pa celo za več kot 30 odstotkov. Poleg tega pa je dražji tudi ostali material, denimo lepilo za keramične ploščice (za nekatera smo lani morali odšteti cca. 60 centov na kilogram, letos že 84 centov na kilogram).

A na srečo je videti luč na koncu tunela. "Pričakujemo, da bodo cene rasle še do konca prve polovice leta 2022, potem pa se bodo umirile," napoveduje Ficko.

nina.sprohar@styria-media.si

 

Komentarjev 7
  • srecnii 20:36 19.marec 2022.

    Sam plače bodo pa še zmeraj iste, čeprav je storitev šla za 30-50% gor. Mislim da noben več nebi smel delat za manj kot 1000 neto plače.

  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 12:58 19.marec 2022.

    Prenavljat kopalnico se splača samo če se splača

  • pofukanavlada22 12:36 19.marec 2022.

    če nebi svet imel zabitih ovc bi bilo vse drugače, enostavno nobeden nebi prenavljal kopalnico ali kupoval tega in raje kot da podjetja propadejo bi spet znižale cene, ampak današnje zmanipulirane ovce bojo kupovale vse.

Sorodne novice