Pod streho > Gradimo & obnavljamo
3011 ogledov

Steklo prihodnosti, ki bo grelo in hladilo prostore

okna Profimedia
V Singapurju so znanstveniki razvili nanose, zaradi katerih bo okensko steklo prostor poleti hladilo, pozimi pa grelo. Toplotne izgube skozi okna bodo tako bistveno manjše.

Okna so eden od energijsko najmanj učinkovitih delov naših domov. Njihova površina je pozimi zelo hladna, skozi njih se izgublja toplota iz prostorov, poleti pa skozi okna, predvsem tista, obrnjena prosti jugu, v prostore prodira toplota, ki jih segreva, zato potrebujemo hlajenje. 

Mednarodna raziskovalna skupina pod vodstvom znanstvenikov s singapurske tehnološke univerze Nanyang (NTU Singapur) želi ta naravni pojav izkoristiti in pri tem prihraniti energijo. 

Izumili so material, ki bi lahko rešil to težavo. Razvila so prvi tak premaz, ki se po nanosu na stekleno površino lahko sam prilagodi ogrevanju ali hlajenju prostorov. 

Okenski premaz deluje tako, da izkorišča spektre svetlobe, ki so odgovorni za ogrevanje in hlajenje. Poleti steklo zavira sončno toploto oziroma bližnjo infrardečo svetlobo in hkrati povečuje sevalno hlajenje.

Pozimi steklo deluje ravno nasprotno, saj zmanjšuje toplotne izgube in tako ogreva prostor.

inovacija okna | Avtor: arhiv NTU Singapur arhiv NTU Singapur

Premazni material ne vsebuje električnih komponent in je sestavljen iz plasti kompozita nanodelcev vanadijevega dioksida, poli(metil metakrilata) in plasti z nizko emisivnostjo.

Raziskovalna skupina je z infrardečo kamero izvedla laboratorijske teste, da bi se prepričala o rezultatih v praksi.

Poskus je pokazal, da steklo v različnih pogojih, od povprečne sobne temperature do temperature nad 70 °C, omogoča nadzorovano oddajanje toplote, kar dokazuje, da se premaz odziva na spreminjajoče se vremenske razmere. 

panoramske stene Sodobne hiše Pod streho To morate vedeti o velikih panoramskih oknih

"Večina energijsko varčnih oken danes rešuje del sončnega segrevanja, ki ga povzročajo vidni in skoraj infrardeči sončni žarki. Vendar pa raziskovalci pogosto spregledajo sevalno hlajenje v dolgih valovih infrardečega spektra," pravi Long Yi, glavni raziskovalec v študiji.

"Inovacije, ki se osredotočajo na sevalno hlajenje, se sicer uporabljajo na stenah in strehah, vendar ta funkcija pozimi postane nezaželena. Naša ekipa je prvič pokazala steklo, ki se lahko ugodno odziva na obe valovni dolžini, kar pomeni, da se lahko nenehno samoprilagaja in odziva na spreminjajočo se temperaturo v vseh letnih časih." 

inovacije | Avtor: arhiv NTU Singapur arhiv NTU Singapur

Energijsko varčno steklo deluje v vseh podnebnih razmerah, so ugotovili znanstveniki. 

Da bi material v celoti preizkusili, je raziskovalna skupina opravila teste v sedmih različnih podnebnih območjih po vsem svetu. Ugotovili so, da steklo varčuje z energijo tako v toplem kot v hladnem podnebju ter v različnih letnih časih. Celoten prihranek energije je bil do 9,5 odstotka. 

"Rezultati dokazujejo smiselnost uporabe našega stekla v vseh vrstah podnebja, saj lahko pomaga zmanjšati rabo energije ne glede na vroča in hladna sezonska temperaturna nihanja," pravi Wang Shancheng, raziskovalec, ki je sodeloval v študiji.

Sestava nanosa je zasnovana tako, da ga je mogoče prilagoditi tudi različnim regijam in trgom.

"To lahko storimo tako, da preprosto prilagodimo strukturo in sestavo posebnega nanokompozitnega premaza, ki je nanesen na steklo, kar omogoča, da se naša inovacija lahko uporablja v številnih aplikacijah za uravnavanje toplote, ne le za okna," pravi Long Yi.

Za inovacijo je bil vložen singapurski patent, vendar še ni bil objavljen datum, ko bodo okna naprodaj. 

okna Predstavljamo Pod streho Želite sodobna, kakovostna okna? To so zadnje novosti
 
Komentarjev 2
  • PasjaProcesija 17:49 27.februar 2022.

    Zanimivo razmišljanje. Amorfen VO2 sicer ni povsem nova stvar. Uporablja se v sodobnejših baterijah in akumularorjih. Amorfen sicer po kmečko pomeni "neurejen, tekoč". Obratno je kristalinično, recimo temu "urejeno, trdno". V domačem okolju je amorfno steklo, ker omogoča prozornost. Enaka ...prikaži več kemijska sestava v urejeni strukturi bi dala neprosojen produkt. Prikazan izdelek sicer omogoča slabši lomni količnik (ni tako prosojen), a pomembnejši je način razmišljanja. Bodo že izboljšali svoj proizvod.

  • Judith_Carter 10:35 27.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎