Pod streho > Gradimo & obnavljamo
8674 ogledov

To morate vedeti o velikih panoramskih oknih

panoramske stene arhiv M Sora
Spodobna arhitektura družinskih hiš je praviloma podpisana z velikimi steklenimi površinami. Okna se umikajo velikim steklenim stenam, ki se delno odpirajo, del pa je fiksnih. Steklo se širi tudi v vogale hiše, govorimo o vogalnih zasteklitvah.

Dimenzije zasteklitev so vse večje, saj si sodobni stanovalci želijo v notranjosti svojih domov čim več svetlobe, ta pa ustvarja navidezno večji, bolj prostoren prostor. Zelo pomemben je tudi pa neposreden stik z zunanjostjo, z vgradnjo velikih steklenih sten pa se meja med notranjim in zunanjim vse bo briše. 

To so zagotovo prednosti, ki jih prinašajo velike steklene površine, a na drugi strani ne gre spregledati tudi nekaj njihovih pomanjkljivosti. Medtem ko je pozimi toplota, ki prehaja skoznje v notranjost dobrodošlo, pa je poleti to lahko velika težava. Zato je učinkovito senčenje poleti nujnost. 

Drugi pomislek so toplotne izgube, saj je steklo precej manj toplotnoizolativno kot toplotno izoliran zid. Tretji pomislek je njihovo odpiranje, saj moramo odpirati bistveno večje elemente, zato mora biti mehanizem odpiranja kakovosten, kar velja za tako za načrtovanje, kot za izdelavo in montažo. 

okno Stavbno pohištvo Pod streho Večna klasika ali bolj drzne zasteklitve? Poglejte razliko, očitna je

Ko govorimo o vogalnih zasteklitvah, je logično vprašanje, kako se steklene površine stikajo v vogalu in kako je zagotovljeno tesnjenje. Tudi pri dimenzijah smo lahko omejeni, saj so te omejene. Zagotoviti je treba statičnost, nenazadnje pa je treba stekleno steno tudi pripeljati na gradbišče. 

Kako zahtevam sodobnih graditeljev, ki želijo sodobne hiše z velikimi zasteklitvami, smo vprašali pet večjih proizvajalcev in ponudnikov stavbnega pohištva. 

Kako velika so lahko panoramska okna oziroma stene?

Največja dimenzija je odvisna od izbranega stekla, statike, lokacije in načina vgradnje, pravijo v podjetju M Sora in dodajajo, da pri njih proizvajajo zasteklitve do dolžine šest in višine tri metre. 

Enake dimenzije zagotavljajo tudi v podjetju Internorm, hkrati pa dodajajo, da je izvedljivo marsikaj, odvisno od posameznih zahtev kupca. Pri tem pa se morajo naročniki zavedati, da so res sicer izvedljive, niso pa tehnično in statično preverjene. 

okna Predstavljamo Pod streho Želite sodobna, kakovostna okna? To so zadnje novosti

Podobno velike panoramske in drsne stene izdelujejo tudi v podjetju AJM. Drsne panoramske stene z aluminijastimi profili so lahko dolge do 6,5m dolžine in visoke nekaj manj kot tri metre, dimenzije drsnih sten z lesenimi in PVC-profili pa so nekoliko manjše, do največ šest metrov v dolžino in 2,5 metra v višino. Precej večje pa so lahko fiksne zasteklitve, sežejo lahko celo do 10 metrov v dolžino. 

panoramske stene | Avtor: arhiv Marles arhiv Marles

Tudi v podjetju Mik Celje izdelujejo panoramska okna z dolžino do 6,5 metra in višino do 2,6 metra.  

Ker je pri uporabi velikih dimenzij uporabljajo varnostno kaljena stekla, je lahko največja dimenzija 3,6 krat  2,1 metra, pravijo v Marlesu. Okvirji panoramskih sten so samostojno stabilni, zato stekla v te elemente ne lepijo, ob morebitni poškodbi pa je menjava stekla preprosta. Lahko pa dimenzijo povečajo s strukturnim lepljenjem stekla.

Priporočajo trislojno zasteklitev

Vsi proizvajalci priporočajo trislojno zasteklitev velikih steklenih površin, v Internormu dvoslojne zasteklitve sploh ne ponujajo. Tako zagotovijo večjo toplotno izolativnsot velikih steklenih površin, boljša pa je tudi zvočna izolativnost, zmanjša se kondenzacija ob zelo nizkih zunanjih temperaturah pravijo v M Sori. 

panoramske stene | Avtor: arhiv Internorm arhiv Internorm
Končna odločitev pa je odvisna od naročnika, pa tudi od lege stavbe, konstrukcije, tlorisa, dodajajo v Mik Celje.

Različni mehanizmi odpiranja dela steklene stene

Mehanizem odpiranja je zelo pomemben zaradi velikosti, s tem pa tudi teže delov, ki jih odpiramo, zelo velike. Odpiranje mora biti za uporabnika preprosto, ne sme predstavljati napora, teči mora gladko in biti varno. 

Načinov odpiranja je več, proizvajalci ponujajo klasično, drsno, drsno nagibno, odpiranje navzven, vrtljivo nagibno, dvižno drsno, odstavno drsno in tudi samodejno, prek električnega motorja. V tem primeru lahko steno odpiramo s pritiskom na stikalo, ki jel lahko ob oknu ali nekje v prostoru, lahko pa uporabimo tudi oddaljen dostop prek pametne aplikacije, povedo v AJM. 

panoramske stene | Avtor: arhiv AJM arhiv AJM

Najbolj prodajan model je drsna stena, pri kateri lahko prag izenačijo z višino končnega tlaka, tako je prehod enostaven, ustreza vsem zahtevam toplotne prevodnosti in zrakotesnosti, vgradijo pa lahko tudi za mehko odpiranje in zapiranje, ki omogoča enostavno uporabo, izpostavijo v Marlesu. 

Vgradnja velikih steklenih površin

Čeprav se morda zdi, pa kakovost vgradnje stekla ni odvisna od njegove velikosti. Kot pravijo v M Sora, stekla ne glede na velikost vgrajujejo po ustaljenih postopkih. „Kakovostno vgradnjo in fiksacijo stekla v okvir dosegamo z mehansko stabilizacijo stekla in obodnim vlepljanjem stekla v krilo.“ Pri vgradnji stene v hišo pa je pomemben dostop na gradbišču, saj zaradi velikosti potrebujejo dvigalo.

panoramske stene | Avtor: arhiv Mik Celje arhiv Mik Celje
Prostor in dostop do hiše morata biti pravilno pripravljena, zato si pred vgradnjo razmere na terenu vedno ogledajo in za gradbinca pripravijo ustrezna navodila, dodajo v AJM. 

Tesnjenje vogalnih oken

Vogalna okna so vse bolj priljubljena, tiste, ki se spogledujejo z njimi, pa pogosto skrbi, kako proizvajalci poskrbijo za stik steklenih sten v vogalu. 

panoramska okna | Avtor: arhiv M Sora arhiv M Sora
V vogalu je lahko minimalni profil, pravijo v Marlesu. To pomeni, da so stekla z ene in druge strani vgrajena vanj. Profil je čim tanjši, da je pogled ven čim manj moten. 

Druga možnost pa je stikanje steklenih sten brez profila, vogal pa zatesnijo s silikonskimi tesnilnimi masami. 

Tesnila so izdelana iz odpornih materialov, odpornih vremenski vplivi, tudi na ultravijolično sončno sevanje, dodajajo v AJM. 

V Internormu uporabljajo polnilo med stekloma, okrogla vrvica, dodajo pa še  vidno zatesnitev s preverjenimi sredstvi, ki so UV obstojna in prevzemajo delovanje elementov.

Vogalna okna so praviloma fiksna, ni pa nujno. Lahko se odpira le eno krilo vogalnega okna ali pa oba, pravijo v M Sora. Tudi v AJM ponujajo vogalna okna, pri katerih se ena stranica odpira, vendar v tem primeru v vogalu ni stika s tesnjenjem, temveč profil, ki je lahko aluminijast ali lesen. 


 


 

Komentarjev 2
  • PasjaProcesija 18:25 07.februar 2022.

    Panoramska okna so v modi. Vendar vam svetujem, da razmišljate vnaprej. Če so vam všeč sedaj, vam bodo tudi čez 10, 20 ali 30 let? Dvomim. Podobno kot graditelji ogromnih hiš. Večina to obžaluje in bi z zrelejšim razmišljanjem gradili ...prikaži več manjše enote. Zato izbirajte zasteklitve razumnih dimenzij. V človeški naravi je, da si želimo tudi zasebnosti. Ravno tako stekla kot pomembnega gradbenaga materiala nismo vajeni. Bolje se počutimo med tradicionalnimi materiali, kot npr. opeka ali les.

  • rd2dmk2 14:20 07.februar 2022.

    no avtorji . napišite še tole, po koliko letih premine toplotna izolativna uporonost, po domače popusti plin. in kot drugo, jest nisem izložbena lutka s temi okni da me vidi astronavt iz vesolja. in slovenija ni v skandinaviji, glejte stare ...prikaži več hiše kako so narejene, poleti svetle in hladne, pozimi tople in svetle.. le mal si arhitekti oglejte in šparajte denar naročnikom. jest bi vam dal vsak let račun za kurjavo ( hladivo ).