Pod streho > Gradimo & obnavljamo
4638 ogledov

Večna klasika ali bolj drzne zasteklitve? Poglejte razliko, očitna je

okno
Svetlobo v bivalne prostore spustimo skozi okna. A ne le klasična, obstaja več drugih možnosti.

Svetlobo lahko v dom spustimo z različnimi vrstami zasteklitev, poleg klasičnih oken in zelo razširjenih strešnih oken, so tu še različne panoramske zasteklitve, steklene stene, svetlobniki, deloma zasteklena tla ali strop, skozi katera svetloba prehaja med prostori. 

Zbrali smo nekaj idej, o katerih je vredno razmisliti, saj poleg svetlih prostorov ustvarjajo tudi lepe ambiente in poudarjajo arhitekturo hiše.

Napačna vgradnja oken Nova okna Pod streho Nova okna lahko povzročijo več škode kot koristi

Panoramske stene z drsnimi in večkrilnimi vrati

V sodobnih novogradnja, pa tudi v starejših hišah, ki jih obnavljamo, so nepogrešljive velike steklene površine, ki povezujejo notranjost z dvoriščem. Segajo od stropa do tal, odpirajo pa se lahko na različne načine.

okna | Avtor:

Vrata so lahko drsna, kar pomeni, da potrebujemo dovolj prostora v levo ali desno, da se odpirajo, lahko pa izberemo večkrilna. V tem primeru se posamezna krila pri odpiranju zlagajo eno ob drugega podobno kot meh pri harmoniki. 

Smisel panoramskih sten je, da se v celoti odprejo, s čimer naravo spustimo v prostor ter  notranjost in zunanjost neločljivo povežemo. 

Vgradnja okna Menjava oken Pod streho Okno je vredno le toliko, kot njegova vgradnja

okno | Avtor:
Vogalna okna za 180° pogleda

Tudi z vogalnim oknom, ki sega od stropa do tal, povežemo notranjost in zunanjost. Le odpreti ga ne bomo mogli tako na široko kot panoramsko steno. Smiselno je, da vogalno okno nima povezovalnega stebra v kotu, ki bi prekinil 180-stpinjski pogled iz notranjost ven. Res pa je, da je vgradnja takšnih velikih steklenih površin precej zahtevna, zato jih morajo vgrajevati strokovnjaki, specializirani ta vogalna okna oziroma stene. Sicer gre lahko hitro kaj narobe. 

Steklene stene tik pod streho

Namesto da zid pozidamo vse do špice strehe, ga zasteklimo. Tako ustvarimo unikaten videz hiše, saj se podajo v sodobne in starejše, klasične hiše. Skoznja pripeljemo veliko svetlobe, kar je v podstrešnih bivalnih prostorih še kako pomembno.

okno | Avtor:
Ker so vgrajena v nadstropju, zagotavljajo veliko zasebnosti, ne glede na to, da segajo do tal.  Takšne stene se običajno ne odpirajo, narejene morajo biti iz kaljenega stekla, da je poskrbljeno za varnost, ob spodnjem robu pa se v tanki liniji lahko nadaljujejo na oboda strani oboda hiše. 

okna | Avtor:

Zasteklitev dela stropa oziroma tal

Svetlejše bivalne prostore ustvarimo tudi tako, da del svetlobe v notranjosti prehaja med prostori. Zasteklimo lahko tla v hodniku, ali kakšnem drugem prostoru, tako da se skoznja vidi denimo v kuhinjo ali dnevni prostor v spodnjem nadstropju.

okna | Avtor:

Če posebej veliko svetlobe bo v spodnje nadstropje prehajalo, če zgornje dobi veliko svetlobe skozi strešna okna, ki prostor osvetlijo bistveno bolj kot klasično vgrajena okna.

okna | Avtor:

Zasteklitev v tleh mora biti odporna na obremenitve, saj bomo po nje hodili, in izvedena tako, da je zagotovljena popolna varnost. 

Okno kot slika

Gre sicer za klasično obliko okna, vendar s pomembno razliko. Okna se ne odpirajo, njihovi okviri pa morajo biti tanjši, da so videti minimalistično, saj je njihov namen, da so videti kot slika. Le da je ni naslikal umetnik, temveč narava. Skozi takšna okna ujamemo točno določene poglede, ki nas privlačijo.

okna | Avtor:

Svetlobniki z usmerjeno svetlobo

Svetlobniki so zelo dobra rešitev povsod tam, kjer je v prostoru premalo svetlobe, klasičnih ali strešnih oken pa ni možno vgraditi. Svetloba tako prehaja skozi svetlobno cev, ki je speljana od strehe, kjer je zajem, pa vse do stropa, kjer se cev konča.

okna | Avtor:
Običajno jih namestijo v prostore, ki so v središču hiše, na primer nad jedilno mizo, ali pa kuhinjski otok. Lahko tudi nad delovno površino ali v kopalnico.

Fotografije via homebuilding.co.uk

strešna okna Okna v mansardi Pod streho Spoznajte pravila za naravno osvetlitev strešna okna Novo stanovanje Pod streho Nasveti za dom brez napak Strešna okna Iz prakse Pod streho Poiskala sta drugo mnenje, zdaj bo hiša dom


 

Komentarjev 1
  • Avatar ovca
    ovca 08:47 19.avgust 2020.

    Zelo lepo, se strinjam. Funkcionalno? Ja če imaš nekoga zaposlenega da stalno čisti šipe :)