Pod streho > Gradimo & obnavljamo
5891 ogledov

To pohištvo se spet vrača v modo

vrtno pohištvo
1/13
Dezzen
Nekoč so stole in gugalnike iz tega naravnega materiala imele naše babice. Če jih imate še vedno pospravljene na podstrešju ali v kleti, je skrajni čas, da jih ponovno postavite v središče vrtnega kotička za uživanje na prostem. Ratan je v zadnjem času namreč spet v modi.

Ratan je naravni material, ki prostoru doda pridih eksotičnosti, hkrati pa z njim lahko ustvarimo domačnost. Kombiniramo ga lahko tudi z drugim minimalističnim vrtnim pohištvom. Še posebej, če izberemo nove oblikovalske kose iz ratana, katerih ponudba je tudi pri nas vse večja. 

ratan | Avtor: Profimedia Profimedia
V jugovzhodni Aziji ratan za izdelavo pohištva, notranjega in zunanjega, ter različnih dodatkov uporabljajo že stoletja. Pri nas pa je njegova uporaba v zadnjih desetletjih nekoliko zamrla. Čeprav je material zelo močan in prožen, z dolgo življenjsko dobo, pa je občutljiv na dež, zato ga je izpodrinilo vrtno pohištvo iz drugih materialov, tudi umetnega ratana. Zdaj se vrača skupaj z drugimi naravnimi materiali, bambusom, trstiko, lesom.  

Ratan je bodičasta vzpenjalna palma (Calamus rotang), ki raste v Indiji, Indoneziji, Maleziji, Vietnamu, na Tajskem in Kitajskem ter Šrilanki.

 

vrtno pohištvo | Avtor: Dezzen Dezzen
Osnovni del rastline zraste približno 10 metrov visoko,  nato pa vitko, žilavo, polno steblo s premerom do največ šest centimetrov zraste vodoravno tudi 200 metrov ali več in se ovija okoli drugih dreves. Steblo je izredno upogljivo in enakomerno po debelini.

vrtno pohištvo | Avtor: Dezzen Dezzen
Stebla ali palice so bodičasta, zato jih je precej težko nabirati, poleg tega jih je treba spraviti z dreves, okoli katerih so ovita. Nabranim steblom najprej odstranijo bodice, potem jih posušijo in nato še kemično obdelajo. Sledi segrevanje v parnih kotlih, da jih lahko potem v kalupih oblikujejo in posamezne kose med seboj povežejo ali spojijo z vijaki. Izdelava pohištva iz ratana poteka ročno in je precej zamudna, zahteva pa tudi precej potrpežljivosti in spretnosti. 

vrtno pohištvo | Avtor: Dezzen Dezzen
Na videz je ratan podoben bambusu, zato ju marsikdo zamenjuje oziroma enači. A gre za dve povsem različni rastlini. Medtem ko so ratanove palice masivne, upogljive in gladke, so bambusove votle in trde, njihovi premeri pa so lahko precej večji kot pri ratanu.  

V galeriji zgoraj smo zbrali nekaj zamisli za ureditev prijetnega kotička na vrtu, terasi ali balkonu.  

Hiša, bazen, prestiž, vrt, terasa Nakup Pod streho Želite na vrtu postaviti bazen? To je pametno vedeti pred nakupom pergola Senca na vrtu Pod streho Ideje za preproste in cenejše pergole pisarna na vrtu Na vrtu Pod streho To je nov trend, ki prihaja tudi k nam


 


 

Komentarjev 1
  • Stacy_Ryan 15:45 03.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦