Pod streho > Gradimo & obnavljamo
4235 ogledov

To so najcenejši krediti za energijsko prenovo hiš

stanovanjski krediti Profimedia
Šest bank pri nas ponuja posebne eko ali zelene kredite, namenjene energijski prenovi hiš in za plačilo drugih ekoloških naložb, tudi za nakup okolju prijaznega avtomobila in gospodinjskih aparatov.

Če načrtujete obnovo fasade, vgradnjo novih oken, posodobitev ogrevanja, na primer nakup čistilne naprave ali pa novega, energijsko varčnega pomivalnega stroja, je vsekakor vredno preveriti ponudbo bank, ki za te in veliko drugih, do okolja prijaznih namenov, ponujajo zelene ali eko-kredite z nižjimi obrestnimi merami, nekatere tudi z nižjimi stroški odobritve.
Pogledali smo katere banke imajo v svoji ponudbi kredite za ekološke naložbe in kakšne so. 

IR.ogrevanje | Avtor: arhiv ekosen arhiv ekosen
Eko kredit, Delavska hranilnica

Eko kredit lahko najamete za nakup toplotne črpalke, IR-panelov, sončne elektrarne, male čistilne naprave in električnega ali hibridnega vozila. 

Odplačujete ga lahko največ sedem let po spremenljivi obrestni meri euribor (trenutna vrednost je nič) in fiksnem pribitku 2,8 odstotka. Za sončno elektrarno lahko dobite tudi eko-kredit z odplačilno dobo 10 let, obrestna mera pa je enaka. V primerjavi s klasičnim potrošniškim kreditom je nižja za 1,1 odstotno točko (euribor + 3,9%). Krediti so zavarovani z zavarovanjem pri zavarovalnici.

Zeleni kredit, BKS

V banki BKS imajo v ponudbi dva kredita za ekološke namene in sicer zeleni namenski potrošniški kredit in zeleni stanovanjski kredit. V okviru potrošniškega se lahko zadolžimo za najmanj dva tisoč in največ 20.000 evrov, odplačujemo pa ga lahko največ osem let, če bo zavarovan z zavarovanjem pri zavarovalnici. Obrestna mera je v tem primeru euribor s pribitkom 4,35 odstotka. Za primerjavo, pri klasičnem namenskem potrošniškem kreditu je fiksni pribitek 4,85 odstotka.

Peleti | Avtor: True value paint True value paint
Kredit odobrijo le na podlagi predračuna ali računa za blago ali storitev. Mednje spadajo nakup kurjave na lesno biomaso, kompostnika za predelavo bio-odpadkov iz gospodinjstva, gospodinjskih aparatov najmanj energijskega razreda A+ in nakup do okolja prijaznih vozil ter avtomobila serijske proizvodnje s pogonom na plin.

Veliko več ekoloških naložb lahko financiramo z njihovim zelenim stanovanjskim kreditom, saj ga odobrijo praktično za enake ukrepe kot Eko sklad. Če bo ta kredit zavarovan pri zavarovalnici, je najvišji znesek lahko 50.000 evrov, odplačilna doba pa do 15 let. Obrestna mera za kredit z odplačilno dobo sedem let je euribor in 1,80 odstotka pribitka. Lahko pa so zneski tudi višji, odplačilna doba pa daljša, vendar mora biti v tem primeru kredit zavarovan s hipoteko. Obrestna mera za kredite z odplačilno dobo 20 let je euribor in 1,95 odstotka pribitka. Vsekakor se bolj splača najeti stanovanjski zeleni kredit, saj je precej cenejši od potrošniškega zelenega kredita. 

Toplotna izolacija, stiropor | Avtor: Profimedia Profimedia
Zeleni stanovanjski kredit, Intesa Sanpaolo Bank

V ponudbi imajo le zeleni stanovanjski kredit, ki ga lahko najamemo za financiranje gradnje ali nakupa nizkoenergijske ali pasivne hiše ter za vgradnjo toplotne izolacije na fasadi. 

Znesek kredita je lahko od 1000 do 100.000 evrov, obrestna mera pa je enaka kot pri Eko skladu in sicer euribor in 1,3 odstotka pribitka. Odplačujemo ga lahko od 13 mesecev do 30 let. 

Eko kredit, Deželna banka Slovenije

Z eko kreditom pri DBS lahko financiramo nakup kurilne naprave na lesno biomaso, priklop na daljinsko ogrevanje, solarne ogrevalne sisteme, postavitev male elektrarne, male čistilne naprave in nakup varčnih gospodinjskih aparatov in vrst drugih ekoloških naložb. 

Najvišji znesek kredita je lahko 25.000 evrov, najdaljša odplačilna doba pa sedem let za potrošniške kredite oziroma deset let za hipotekarne. Obrestna mera je euribor in 1,55 odstotka pribitka, v primerjavi z drugimi potrošniškimi krediti pri DBS je nižja za kar za dve do dve do tri odstotne točke. Kredit je namenski, vendar je izplačilo lahko tudi gotovinsko. 

Zeleni kredit, Sparkasse

Prvi od ugodnejših kreditov pri Sparkasse je zeleni kredit namenjen energijsko učinkoviti obnovi stanovanjske hiše, nakupu naprav, ki izkoriščajo obnovljive vire energije, ter nakupu in gradnji nizkoenergijske ali pasivne hiše. Da bi zvedeli, kakšni so pogoji za najem tega kredita, se morate v eni od poslovalnic zglasiti osebno. 

Drugi je zeleni kredit na kolesih, ki je namenjen nakupu električnih in hibridnih vozil in motorjev. Odobrijo od 1500 do 35.000 evrov kredita z odplačilno dobo do največ sedem let. Obrestna mera je sestavljena iz 6-mesečnega euriborja in pribitka v višini 2,99 odstotka. 

Elektro Ljubljana električna polnilnica električni avtomobil | Avtor: Miha Fras Miha Fras
Ekološki potrošniški kredit, Abanka

Pri Abanki lahko ekološki potrošniški kredit najamemo le za nakup energijsko učinkovitih gospodinjskih aparatov razreda A+ ali več ter za nakup do okolja prijaznih avtomobilov in menjavo vsaj 10 let starega avtomobila z novim. 

Višina kredita je odvisna od višine naložbe in kreditne sposobnosti kreditojemalca, odplačujemo pa ga lahko do sedem let, če bo zavarovan pri zavarovalnici. Obrestna mera je lahko fiksna ali sestavljena, v obeh primerih pa je za 0,2 odstotni točki nižja od obrestnih mer pri potrošniških kreditih. Tako je pri eko potrošniškem kreditu fiksna obrestna mera trenutno 5,35 odstotka, spremenljiva pa euribor in 3,9 odstotka pribitka.  

Tri banke odstopajo

Neposredno primerjavo kreditov med šestimi bankami, ki ponujajo bolj ugodna posojila za ekološke naložbe, je težko narediti, saj so nameni, za katere odobrijo kredit zelo različni. Če predpostavimo, da bomo obnovili in toplotno izolirali fasado, bo po zbranih podatkih najcenejši zeleni stanovanjski kredit pri Intesa Sanpaolo Bank, če pa kupujemo nova okna, pa bo kredit najcenejši pri Deželni banki Slovenije. Precej ugodne pogoje za veliko ekoloških naložb ima tudi banka BKS.

Opozoriti velja, da so omenjene ponudbe pri vseh bankah na voljo komitentom, za nekomitente pa so obrestne mere nekoliko višje. 

Toplotna izolacija, Obnova hiše, energija Energijska obnova Pod streho Tako boste rabo energije zmanjšali do 10-krat

Najcenejši še vedno Eko sklad

Najcenejši kredit je še vedno pri Eko skladu, kjer je tudi nabor ukrepov, za katere lahko ta kredit dobimo, daleč največji. Njegova „slabost“ je le, da Eko sklad za odobritev kredita od prosilcev zahteva, da z ukrepi izpolnijo predpisane pogoje, komercialne banke pa pri tem niso tako stroge. Ne bo jih zanimalo ali smo na fasado dali en centimeter več ali manj toplotne izolacije. Poleg tega se lahko v bankah pogajamo za boljše pogoje, ki pa so odvisni od naše kreditne sposobnosti.

Kamena volna Načrti Pod streho Le novo ogrevanje ali celovita obnova hiše. Kaj se bolj splača?

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.