Pod streho > Gradimo & obnavljamo
31557 ogledov

V teh primerih tudi za pokrito letno kuhinjo obvezno gradbeno dovoljenje in nadzornik

letna kuhinja Pinterest
Z letno kuhinjo na vrtu ali ob hiši lahko pridobite izjemno prijeten prostor, ne le za kuhanje temveč tudi za preživljanje prostega časa. Ustvarite jo glede na svoje želje, potrebe in zmožnosti, vendar bodite pri tem pozorni. Če bo imela streho, v določenih primerih potrebujete gradbeno dovoljenje.

Letna kuhinja je lahko majhna in zelo preprosta, lahko pa se odločite za večjo, dobro opremljeno različico, ki bo enako uporabna, priročna in udobna kot hišna. Odločitev je odvisna od tega, koliko boste letno kuhinjo uporabljali, koliko prostora imate zanjo in koliko ste pripravljeni seči v žep.

Majhne letne kuhinje, v katerih ni veliko delovne površine, opremljene pa so le s pomivalnim koritom, prav tako v njih ni omaric za shranjevanje vsega, kar pri kuhanju potrebujete, so priročne, če jih boste uporabljali le, ko boste hrano pripravljali na žaru. 

letna kuhinja | Avtor: Pinterest Pinterest
Če želite kuhanje poleti preseliti ven in si urediti še prijetno zunanjo jedilnico, pa mora biti letna kuhinja precej večja. Za kuhinjo z jedilno mizo, v kateri bo dovolj prostora, da se boste med kuhanjem brez težav gibali, potrebujete vsaj 20 kvadratnih metrov. 

To je dovolj, da bo v njej dovolj prostora tudi za večji delovni pult, kuhalnik, žar, manjši hladilnik, pomivalno korito in omarice, v katere boste lahko pospravili vse, kar uporabljate pri kuhanju in na jedilni mizi. Ni priročno namreč ves čas tekati v hišno kuhinjo po stvari, ki jih v letni nimate. 

Letna kuhinja potrebuje streho

Ne glede na to, za kako veliko in opremljeno letno kuhinjo se odločite, bo ta skorajda neuporabna, če nad njo ne boste naredili strehe, ki bo prostor in vso opremo v njem ščitila pred žgočim soncem in poletnimi nevihtami. 

letna kuhinja | Avtor: Pinterest Pinterest
Pri načrtovanju strehe, torej nadstreška ali nadstrešnice, morate biti pozorni na predpise, ki dovoljujejo oziroma omejujejo njuno postavitev. Za letno kuhinjo ne potrebujete nikakršnega dovoljena, morda pa bo potrebno za postavitev nadkritja nad njo. Zato je o tem treba razmisliti že pri načrtovanju velikosti kuhinje in mesta, kjer jo boste postavili. 

Velja namreč, da nad kuhinjo, ki bo nekje na dvorišču oziroma vrtu, postavite nadstrešnico, če bo tik ob hiši, pa lahko nadnjo postavite nadstrešnico ali nadstrešek. 

V predpisih, ki določajo kvalifikacijo objektov, in glede na njihovo velikost, zahtevnost in način postavite, tudi potrebna dovoljenja, je natančno definirano, kaj je nadstrešnica in kaj nadstrešek. Prva je konstrukcijsko samostojna, nadstrešek pa je vpet v hišo z vsaj eno stranico. 

letna kuhinja | Avtor: Pinterest Pinterest

Brez gradbenega dovoljena, a obvezna prijava na občino

Gradbenega dovoljenja za postavitev nadstrešnice nad letno kuhinjo ne boste potrebovali, če njena površina ne bo večja od 20 kvadratnih metrov, in ne bo višja od štirih metrov. V tem primeru spada med enostavne objekte. Za nadkritje manjše letne kuhinje bo tako velika nadstrešnica dovolj. Velja pa na občini preveriti, ali pri postavitvah nadstrešnic, tudi če spadajo med enostavne objekte, veljajo kakšne v občinskem prostorskem načrtu, napisane omejitve. 

Poleg tega morate postavitev takšne nadstrešnice na občini prijaviti. V prijavi začetka gradnje je treba poleg osnovnih podatkov o investitorju vpisati tudi naziv gradnje, njene zunanje mere na stiku z zemljiščem, bruto tlorisno površino in odmike od sosednjih zemljišč. Prijavi morate priložiti še grafični oziroma tekstualni prikaz enostavnega objekta.

letna kuhinja | Avtor: Pinterest Pinterest

Za večjo nadstrešnico gradbeno dovoljenje in nadzornik

Za večjo nadstrešnico, površina katere ne sme presegati 50 kvadratnih metrov, višina pa ne šest metrov, morate pridobiti gradbeno dovoljenje za nezahtevne objekte. Dokumentacijo za pridobitev tega lahko izdelate sami na predpisanih obrazcih. Pred začetkom del je treba gradnjo prijaviti, v prijavi pa navesti nadzornika. Če se boste odločili, da nadstrešnico postavi izvajalec, ki izpolnjuje pogoje iz gradbenega zakona, nadzornika ne potrebujete.

Nadstrešek brez gradbenega dovoljenja le do šest kvadratov 

Še precej bolj zahtevni so pogoji za postavitev nadstreška nad letno kuhinjo. Če to načrtujete ob hiši, nadstrešek nad njo pa bo vpet v steno hiše, boste zanj morali pridobiti gradbeno dovoljenje za manj zahtevne objekte. Nadstrešek, vpet v hišo, se namreč šteje kot del glavnega objekta, saj je z njim konstrukcijsko povezan. 

letna kuhinja | Avtor: Pinterest Pinterest
Gradbeno dovoljenje je treba pridobiti za vsak nadstrešek, ki je večji od šestih kvadratnih metrov, saj se šteje kot prizidava. Izjema so le nadstreški s površino do dveh kvadratnih metrov, postavitev katerih se šteje med vzdrževalna dela na ovoju stavbe, in nadstreški, s površino od dveh do šestih kvadratnih metrov, postavitev katerih se šteje za manjšo rekonstrukcijo. 

To ne pomeni, da nad letno kuhinjo, ki jo načrtujete ob hiši in bo večja od šestih kvadratnih metrov, ne morete postaviti strehe brez gradbenega dovoljenje ali pa na podlagi gradbenega dovoljenja za nezahtevne objekte. Le namesto v steno vpetega nadstreška, nad njo postavite nadstrešnico. Ta se hiše celo lahko dotika, ni pa konstrukcijsko povezana z njo, temveč ob njej stoji samostojno. 


 

Komentarjev 8
  • Boschtjan Zupanchich 23:11 13.junij 2023.

    Jaz še za notranjo kuhinjo nimam denarja, kaj šele za zunanjo-letno !!! ! !!!

  • QSprm 19:57 13.junij 2023.

    Neskoncno onaniranje birokratske sodrge, kjer je edini namen grenjenje zviljenja slehernika. Pa ceprav ravno ta placuje in oblaci te izrojene degenerirance, ki predstavljajo zgolj sramoto za cel cloveski rod.

  • bobubob 12:55 13.junij 2023.

    Ko se bo 'usedel' ta predpis, ga bodo nadgradili še z zahtevo po nadzorniku ob gradnji kurnika ali pesjaka.. pa seveda bo treba počakati na odobritev Bruslja - ki ga dobiš že v nekaj mesecih, če se izkažeš s cepilnim ...prikaži večm potnim listom. Popolno poštempljanim seveda. Hja, kar smo si izvolili, to imamo. Da pa so tako levi kot desni enako hlapčevski dokazuje enoumje tako pri od EU zapovedanem 'cepljenjem' kot pri družnem 'napadu' na sedež VS - ki nam ne bo koristil, koristil pa bo našemu gospodarju.