Pod streho > Na vrtu
33023 ogledov

Ni še prepozno: To lahko na vrtu posejete in posadite tudi v novembru

delo na vrtu Profimedia
Za določene vrtnine boste potrebovali tudi kanček sreče, a če vam uspe, boste že zgodaj spomladi imeli pestro izbiro zelenjave.

Letošnja izredno topla jesen omogoča, da še vedno uživamo v številnih pridelkih z vrtov, marsikdo še obira paradižnik in jesensko pošiljko jagod, blitvo, ohrovt in solato. A leto se preveša h koncu in če še nismo razmišljali o tem, kakšno zelenjavo bomo jedli spomladi, je zdaj skrajni čas, da poprimemo za delo. 

Najprej bomo morali očistiti gredice in jih zastreti z zastirko, da čez zimo tla niso izpostavljena hladnemu vetru in drugim vremenskim vplivom. 

Če nimate rastlinjaka, lahko sami pripravite sadilne tunele, ki jih boste pokrili s kopreno, da bodo rastline tudi ob mrazu na toplem. Pozorni pa bodite, da se v tunel ne zaredijo škodljivci, kot so miši, ter da teža snega ne potiska na rastline.

Na mestih, kjer boste sadili in sejali vrtnine, razrahljajte zemljo. Če kot zastirko uporabljate delno predelan kompost, lahko sadike sadite kar vanj. Ne pozabite na upoštevanje kolobarja. Več o tem v članku To so osnovna pravila, ki se jih morate držati na zelenjavnem vrtu.

Kaj torej še pride v poštev?

Na zelenjavnem vrtu se bliža čas za sajenje jesenskega česna. Stroke potisnemo približno pet centimetrov globoko. Grede ni treba pokrivati, to lahko storimo konec januarja, da česen zaščitimo pred škodljivci, ki se bodo takrat že počasi začeli zbirati v upanju na pojedino. 

česen | Avtor: Profimedia Profimedia

Sejete lahko tudi grah in bob, a je uspeh odvisen od temperature. Večje možnosti za uspeh boste imeli na visoki gredi. 

V sadilnem tunelu boste morda uspešni tudi pri presajanju sadik zimske solate. Odvisno je sicer od sorte, a če jih boste prekrili s kopreno in bo zima mila, bodo možnosti za uspeh višje.

Poskusimo lahko tudi s peteršiljem, pastinakom in korenjem. Če bodo rastline prezimile, jih bomo lahko pobirali že zgodaj spomladi.

Pozimi nam bo kot vir vitaminov in mineralov služil tudi brstični ohrovt, ki je po prvi zmrzali še slajši. Več o tem, kako ga vzgajati in kaj vse lahko iz njega pripravite, pa na tej povezavi.

Delo tudi na okrasnem vrtu

Čas je ugoden za sajenje vrtnic in tulipanov, ki bodo spomladi polepšali naš okrasni vrt. Katere izbrati in kako jih posaditi, preverite v članku Ta kraljeva roža ne sme manjkati pri nobeni hiši, sadimo jo zdaj

Vrtnice | Avtor: Profimedias Profimedias
Sadimo tudi vrtnice, ki imajo gole korenine - vse do takrat, ko zemlja ne začne zmrzovati. Namenimo jim sončno lego, tla pa obogatimo s kompostno zastirko. Paziti moramo na zastajanje vode v tleh, saj to vrtnicam nikakor ne ustreza. 

Pred sajenjem jih za eno uro namočimo v vodo, posadimo pa jih v jamo velikosti 60 x 60 cm in globine 40 cm. Pazite, da je cepljeni del nad površino tal, pred sajenjem pa odrežite poškodovane korenine in predolge skrajšajte na 30 cm. Po sajenju dobro zalijte. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice