Pod streho > Na vrtu
35512 ogledov

Ta opravila vrtičkarje čakajo marca

sajenje čebule Profimedia
Marca se na vrtu začne precej dela. Na zelenjavnem lahko že sadimo in sejemo, čas je tudi za sajenje in rez sadnega drevja in jagodičevja.

Marca običajno lahko na prosto posejemo prvo solato, najbolje se obnesejo mehkolistne, pa tudi nekatere krhkolistne. Tudi grah, redkvico, špinačo in rukolo že lahko sejemo. V zemljo gresta tudi že spomladanska čebula in česen. A letos čas za to še ni ustrezen. Predvsem ni prava temperatura zemlje. Velja namreč, da mora biti ta vsaj nekaj dni nad pet stopinj Celzija. 

Zemlja je premrzla

Po zadnjih podatkih ARSO, kjer lahko vrtičkarji dnevno spremljamo temperaturo zemlje na globini pet in 10 centimetrov na devetih merilnih mesti po Sloveniji, ta še ni zadosti visoka. Le na Obali in v Črnomlju je že presegla pet stopinj Celzija, drugod pa se giblje od ene do štirih stopinj. Zato je pametno s sajenjem še malo počakati. 

solata vrt | Avtor: Profimedia Profimedia
Ko bo temperatura zemlje dosegla osem stopinj Celzija, kar naj bi marca že dosegla, bomo lahko sadili krompir, zgodnje zelje, cvetačo, brokoli in kolerabico. 

Čakanje na prvo setev pa izkoristimo za druga opravila, ki jih je tako ali tako treba opraviti pred tem. Zamudniki bodo čas izkoristili za načrt vrta, pri čemer je treba upoštevati kolobar, dobre sosede in gnojenje. Zdaj je čas, da glede na načrt pognojimo gredice. 

zelenjavni vrt | Avtor: Profimedia Profimedia
Očistimo gredice in premečemo kompostni kup

Pregledamo tudi visoke grede, če jih imamo, in po potrebi popravimo ali pa postavimo kakšno novo. Z gredic odstranimo vse ostanke jesenskih rastlin in trajne plevele, če jih še nismo, potem pa njihovo površino zrahljamo, prezračimo in zravnamo. To naredimo, ko je zemlja vlažna, nikakor pa po njej ne kopljemo, če je preveč mokra, če se oprijema orodja, ali se pod čevlji dela blato. 

delo na vrtu | Avtor: Profimedia Profimedia
Zdaj je tudi čas, da premečemo kompostni kup in tisti del, ki je že komostiran presejemo ter potrosimo po gredicah, glede na zasaditveni načrt. 

Del opravil pa opravimo tudi na toplem. Čas je za vzgojo domačih sadik paprike in jajčevcev, bučk, paradižnik pa naj počaka na drugo polovico marca. Še vedno tudi lahko kupite semenski krompir in ga v toplem prostoru nakalite

V teh dneh velja tudi pregledati orodje, ki ga potrebujemo na zelenjavnem vrtu, ne pozabite kupiti koprene, s katero boste zaradi še vedno hladnih noči in morebitnega padca temperature podnevi pokrili prve posevke. 

sajenje malin | Avtor: Profimedia Profimedia
Marca je kar nekaj dela tudi v sadnem vrtu

Čeprav je sadno drevje in jagodičevje bolje saditi jeseni, pa se tega lahko lotimo tudi zdaj. Pri tem je treba upoštevati nekaj pravil, tako pri izbiri sadik, ki naj ne bodo olistane, kot pri sajenju, pomembno pa je, da bodo rastline imele dovolj vode. Tudi v tem primeru je treba počakati, da bo zemlja vlažna in ne mokra.

rez sadnega drevja | Avtor: Profimedia Profimedia
Opravimo tudi rez sadnega drevja in jagodičevja, ki ga je dobro tudi okopati, mu zrahljati zemljo in mu gnojiti. Osnovno pravilo veleva, da izrežemo poškodovane poganjke, vse mladike, ki rastejo navpično navzgor in silijo v notranjost krošnje. Odrežemo tudi preveč povešene poganjke.  

Poskrbite tudi za okrasni vrt

Odstranimo lahko vse posušene in stare dele okrasnih trajnic, porežemo tudi predolge poganjke hortenzij in cvetočih plezalk. Porezati je treba tudi okrasne trave. Pregledamo vrtnice in odrežemo poškodovane dele, ki so čez zimo zmrznili. 

rez vrtnic | Avtor: Profimedia Profimedia
 
Posadimo lahko nove trajnice, nakalimo begonije, dalije in kane ter razsadimo hoste, ki so že pogledale iz zemlje. 

Zdaj je čas, da gredice s trajnicami okopljemo, zemljo zrahljamo in prvič gnojimo, vendar ne preveč, saj jih bomo ponovno gnojili, ko bo njihova rast bujnejša.

Da bo zelenica spomladi in poleti lepša, pa jo zdaj prezračimo. To lahko naredimo z zapikovanjem vil vanjo, pomaga pa tudi grabljenje s kovinskimi grabljami, s čimer odstranimo suho listje, veje in ostanke posušene trave. Dodamo ji tudi gnojila z večjo vsebnostjo dušika. 


 

Komentarjev 1
  • Corrie_Stickler 11:59 05.marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎