Pod streho > Nepremičnine
31258 ogledov

Navedba "energetska izkaznica v izdelavi" ni več dovolj, sledijo globe

bloki Profimedia
Že dolgo velja, da mora lastnik nepremičnine, ki jo prodaja ali oddaja v najem za več kot eno leto, kupcu ali najemniku predložiti energetsko izkaznico. Zdaj pa tržni inšpektorat opozarja, da veljajo nekateri spremenjeni, strožji pogoji, kršitev katerih se kaznuje z globami.

Nove obveznosti, povezane z energetskimi izkaznicami, ureja zakon o učinkoviti rabi energije, ki je začel veljati že novembra lani. S tem predpisom je tržni inšpektorat dobil pristojnosti nadzora nad izpolnjevanjem obveznosti glede oglaševanja energetskih izkaznic oziroma energijskih kazalnikov, sporočajo iz tržnega inšpektorata

Opozarjajo, da mora lastnik „pri prodaji ali oddaji stavbe ali njenega posameznega dela v najem  zagotoviti, da se pri oglaševanju navedejo energijski kazalniki energetske učinkovitosti stavbe ali njenega posameznega dela iz energetske izkaznice. To pomeni, da mora biti izkaznica za nepremičnino izdelana, preden se nepremičnina začne oglaševati.“

Z  navedbo "EI je v izdelavi" je konec

Praksa, ki je bila značilna za preteklo obdobje in je po navedbah inšpektorata značilna tudi za nepremičninske družbe, ki posredujejo pri prodaji in oddajanju v najem, je v nasprotju z 9. odstavkom 31. člena ZURE, opozarjajo. 

Do zdaj smo v nepremičninskih oglasih zelo pogosto zasledili navedbo „EI (energetska izkaznica) v izdelavi“. To po novem ne bo dovolj, zato na tržnem inšpektoratu opozarjajo, da je za lastnika nepremičnine, ki objave energijskih kazalnikov pri oglasu ne zagotovi, z zakonom predpisana globa. 

„Spoštovanje omenjene določbe se bo preverjalo tudi v okviru nadzora nepremičninskega posredovanja, zato predlagamo, da svoje člane o spoštovanju omenjene zakonske obveznosti obvestite,“ inšpektorat sporoča tudi zbornici za poslovanje z nepremičninami. 

Novost tudi pri oddajanju v najem

Zakon o učinkoviti rabi energije pa na področju energetskih izkaznic prinaša še eno pomembno novost. Še vedno sicer določa, da energetska izkaznica ni potrebna, če lastnik nepremičnino odda v najem za manj kot eno leto, vendar pa po novem velja naslednje: „Če je po poteku pogodbe o oddaji stavbe ali posameznega dela stavbe v najem, ki je bila sklenjena za obdobje, krajše od enega leta, sklenjena ena ali več zaporednih pogodb o oddaji v najem z istim najemnikom, katerih neprekinjeni čas trajanja bi bil daljši kot eno leto, je lastnik dolžan predložiti energetsko izkaznico ob sklenitvi zaporedne pogodbe, s katero se skupna dolžina trajanja najema podaljša prek enega leta."

"Trimesečna ali krajša prekinitev ne pomeni prekinitve zaporednega sklepanja pogodb o oddaji v najem.“

Zakon torej onemogoča, da bi se lastniki izognili izdelavi energetske izkaznice tako, da z najemnikom vedno znova sklepajo pogodbe o najemu za obdobje manj kot enega leta.  

Kolikšne globe predpisuje zakon?

Z globo 300 evrov se za prekršek kaznuje lastnik stavbe ali posameznega dela stavbe, če:

  • pri prodaji ali oddaji stavbe ali posameznega dela stavbe v najem kupcu oziroma najemniku najpozneje pred sklenitvijo pogodbe ne predloži izvirnika ali kopije veljavne energetske izkaznice stavbe ali njenega posameznega dela;
  • če pri prodajanju in oddajanju stavbe ali posameznega dela stavbe v najem ne zagotovi, da se pri oglaševanju navedejo energijski kazalniki energetske učinkovitosti stavbe ali posameznega dela stavbe iz energetske izkaznice.

V večstanovanjskih stavbah se energetska izkaznica lahko izdela za stavbo kot celoto, lahko pa le za posamezni del. Etažni lastnik, ki bo prodajal ali oddajal v najem svoje stanovanje v stavbi, ki nima energetska izkaznice, jo torej lahko naroči le za svoje stanovanje. 

V stavbah z več lastniki, kjer etažna lastnina ni urejena, pa mora biti energetska izkaznica izdelana za stavbo kot celoto. 

Nepremičnine Slovenija Pod streho Obvezna in koristna, a očitno se še vedno da tudi brez nje
Komentarjev 11
  • Anjatavcar 21:30 08.februar 2022.

    Jaz sem izdelavo energetske izkaznice naročila pri g. Aleš Kelhar. Izdelal mi jo je hitro in po zelo ugodni ceni. Priporočam. www.energetskeizkaznice.si

  • Silencer 14:09 20.junij 2021.

    Energetska izkaznica je nekaj najbolj neumnega in samo stran metanje denarja... Izračuni so v večini napačni in večina dela tako, da pač samo da je nekaj napisano... Po telefonu poveš kaj imaš in ti naredi izkaznico, brez, da bi objekt sploh videl...

  • jakec1575 14:00 20.junij 2021.

    To bo slo vrhunsko skupaj z novim predlagagim gradbenim zakonom, ko bos dobil uporabno dovoljenje pred izdelavo izolacije in fasade. Kit, da danes ne mores ziveti v objektu brez uporabnega dovoljenja. Ne mores pa prodati brez, ce je kupec s ...prikaži več kreditom. In bomo zbirali plocevinke za boge lastnike z uporabnim, a brez energetske. Sds in minister vizjak. Visek intelekta.