Pod streho > Nepremičnine
5219 ogledov

Svetovalka za pospravljanje o metodi Konmari in prihranku časa

Tina Markun Andy Aungthwin
Certificirana svetovalka za urejanje domov Tina Markun svetuje, da se v domu obdamo s stvarmi, ki jih imamo radi in jih res potrebujemo.

"Nekdo je zapisal,  da je lep dom tisti, ki ugaja dušam ljudi, ki tam živijo," opisuje Tina Markun. Poudarja, da ne gre za pravilno ali napačno pospravljen dom, ampak, za to, da nas dom podpira pri našem načinu življenja.

Pravi, da je bistvo v tem, da se v domu obdamo s stvarmi, ki jih imamo radi in jih res potrebujemo, kar je zelo oseben vidik, ter da imajo te stvari svoje mesto, da so shranjene na pregleden način in da so enostavno dosegljive, kar je praktičen vidik. "In drži, v takem domu je enostavno vzdrževati red in je hitro pospravljen. Torej urejen dom nam prihrani čas, ker točno vemo kaj imamo in kje, pogosto tudi denar, ker ne kupujemo stvari, ki jih že imamo, pa tudi, ker s pospravljanjem, ko vidimo, kaj vse imamo, postanemo bolj premišljeni potrošniki," opisuje.

Ljudje, ki jo kontaktirajo za pomoč, velikokrat rečejo, da jih dom duši, ker je vsega preveč in da ne uspejo vzpostaviti reda: Tak dom po njeni oceni ni okolje, iz katerega bi črpali mir, ustvarjalnost, negovali odnose in kjer bi se dobro počutili. "Vendar pa pri temeljitem pospravljanju ne gre samo za stvari, ampak tudi za tisto, kar je v ozadju teh stvari. Ko pregledujete, kaj imate v svojem domu, ugotovite, kaj vse vas povezuje s stvarmi: zgodbe, spomini, različna čustva. Zato je pospravljanje vezano na prepoznavanje, kaj nas veseli in kaj je za nas pomembno in tako pomaga pridobiti tudi širšo jasnost, kako želimo živeti," dodaja.

Tina Markun | Avtor: Andy Aungthwin Andy Aungthwin

Kakšno je vaše mnenje o spomladanskem čiščenju? Mnogi se namreč temeljitega pospravljanja lotimo prav v spomladanskem času ...
Spomladansko čiščenje ima smisel, je prisotno v različnih kulturah, je lahko neke vrste običaj ali celo obred in je tudi povezano z naravo. Tako kot se narava prebuja, tudi ljudje dobimo spomladi nov zagon, zato je pomlad prav tako časovni mejnik kot na primer novo leto, ko smo bolj motivirani, da bi nekaj spremenili ali izboljšali. Prav tako dnevi postajajo daljši in z več svetlobe se še bolj opazi, kaj vse bi bilo treba postoriti.

V našem okolju sta pospravljanje in čiščenje povezana z veliko nočjo, da se do praznikov opravijo tista dela, ki sicer niso redno ali pogosto na seznamu opravil. Je pa razlika med temeljitim in vsakodnevnim pospravljanjem in čiščenjem. Pri temeljitem pospravljanju pregledamo, kaj imamo, stvarem določimo mesto, kar potem pri vsakodnevnem pospravljanju le vzdržujemo. Če je dom dobro urejen, je pospravljanje – vračanje stvari na svoje mesto, zelo enostavno. Hitreje in enostavneje pa je tudi čiščenje.

Kakšen je vaš glavni nasvet - kakšne so predpriprave, kaj moramo storiti preden se lotimo temeljitega čiščenja in pospravljanja našega doma?
Ko drugim pomagam urediti dom, jih najprej spodbudim, da so zelo konkretni, kaj želijo spremeniti in izboljšati z ureditvijo doma, kako želijo preživljati čas in kako se želijo počutiti. Namreč v naših domovih se odraža, kako živimo in kakšne so naše navade in ker nas življenje zasuje z vsemogočimi obveznostmi in tudi stvarmi, se nam lahko zgodi, da dom ni več spodbudno okolje in da nered, prevelika količina stvari in prenatrpanost postanejo obremenjujoči.

 

Torej prvi nasvet je temeljit razmislek, zakaj želite pospraviti, saj cilj urejenega doma ni samo to, da je vse lepo pospravljeno in da lepo izgleda, ampak ustvariti prostor in čas, tudi v glavah, za tisto, kar je pomembno in vas veseli.

Prav tako svetujem, da si vzamete čas in načrtujete, kdaj boste pospravljali in si sami določite datum, do kdaj želite, da je dom urejen.

Predvsem pa bi svetovala, da naj pospravljanje ne bo nekaj zoprnega, ampak poživljajoče in povezovalno, saj urejen dom lahko zelo prispeva k višji kakovosti življenja.

Tina Markun | Avtor: Andy Aungthwin Andy Aungthwin
Ste certificirana svetovalka za pospravljanje - kaj to pomeni, kako lahko pomagate gospodinji, družini, gospodu ...?
Kot svetovalka za urejanje domov podpiram posameznike, pare in družine v procesu pospravljanja, da dom postane prostor, kjer se kar se da dobro počutijo in da je dom poravnan z njihovimi vrednotami in prioritetami ter njihovim načinom življenja. Naši domovi so zelo različni, prav tako naši življenjski stili in situacije, za vse pa je dom pomembno zatočišče. Na svetovanjih po domovih usmerjam proces urejanja, pomagam vzpostaviti sistem, najti rešitve in tudi usvojiti veščine, da dom ostaja urejen tudi po zaključenem sodelovanju.

Koliko časa traja temeljito čiščenje svojega doma - povprečnega stanovanja povprečne družine?
Za celotno ureditev doma povprečno opravimo šes poldnevnih skupnih srečanj na domu. Če gre za manjši dom, je srečanj lahko manj, v primeru večjega stanovanja ali hiše pa tudi več.

Nekateri, ki so zelo zavzeti, in lahko urejanju posvetijo več  časa,  temeljito pospravljanje lahko opravijo v zelo kratkem času, tudi v nekaj zaporednih dneh oziroma tednih. Nekateri pa potrebujejo dalj časa, lahko tudi tri mesece ali več. Tako da je zelo odvisno od zavzetosti, pa seveda tudi od velikosti doma in količine stvari.

Kako pospravljen dom vpliva na stanje oseb, na stanje v družini, na počutje? 
Psihologi pravijo, da naš dom odraža naš notranji um in obratno, da naše okolje vpliva na nas. Številne raziskave so pokazale, da nered vpliva na duševno zdravje in da so ljudje prav zaradi nereda bistveno manj zadovoljni s svojim življenjem v vseh starostnih skupinah zlasti pa odrasli.

Zato je urejanje doma lahko tako osvobajajoče. Dom je eden izmed pomembnih temeljev za naše zadovoljstvo, kako živimo in kako poteka naš dan. Urejen dom je velika sprememba, pa ne samo za oči, ker je vse lepo organizirano, ampak tudi za naše počutje. Ljudje imajo v urejenem domu več energije, si lažje odpočijejo, celo bolje spijo. Na to kažejo tudi raziskave.

V urejenih prostorih se poveča sposobnost za osredotočenost, zato naredimo več v krajšem času in manj odlašamo. Urejen dom spodbuja zdrave navade, trajnostni slog in premišljene nakupe. Temeljito pospravljanje tudi zbližuje in spodbuja strpnost.  Na splošno urejen dom omogoča in nas podpira, da živimo bolj kakovostno in tudi da z veseljem opravljamo povsem običajne stvari, kar je zelo pomembno, saj tako kot živimo vsak dan, tako živimo naše življenje.

Kaj je metoda Konmari?
Metoda Konmari je način ureditve doma, ki ga je razvila Japonka Marie Kondo, avtorica knjige Umetnost pospravljanja – urejeno stanovanje bo spremenilo vaše življenje. Njena prednost je, da dom uredimo na en mah, torej enkrat in naenkrat, in potem stvari le vračamo na svoje mesto.

Pomembno je, da izhajamo iz sebe in svojih razlogov, zakaj želimo pospraviti dom. Pri tem načinu urejanja dom pospravljamo po kategorijah po določenem vrstnem redu in ne po prostorih. Začnemo z najlažjimi stvarmi in sicer z oblačili, nadaljujemo s knjigami in dokumenti oziroma papirji, nato pregledamo vse ostalo, prav tako po kategorijah, in na koncu, ko smo že izbrusili zmožnost presoje, pregledamo še sentimentalne stvari kot so fotografije, spominke ipd.

Prednost takega načina pospravljanja je, da s pospravljanjem res zaključimo, ker je način sistematičen in zato tudi obvladljiv. Pomembno je poudariti, da ne gre  za minimalizem, kot bi si kdo mislil, torej, da je cilj, da imamo čim manj stvari. Je pa res, da pri tako temeljitem pospravljanju vsak dobi tudi občutek, kdaj je nečesa dovolj in to je običajno precej manj kot pred pospravljanjem. Prav tako ne gre za perfekcionizem, ampak za to, da dom deluje v naš prid in da se v njem kar se da dobro počutimo.

Tina Markun | Avtor: Andy Aungthwin Andy Aungthwin

čaj trik Magazin Poslovite se od čajnih in kavnih madežev na skodelicah Čiščenje Magazin Očistite fuge s tem preprostim trikom

Kaj je najpogostejša napaka pri pospravljanju, s katero se srečujete pri svojem delu?
Med pogostimi napakami je zagotovo ta, da pospravljanje začnemo z nakupi raznih škatel in posod za shranjevanje ipd. Pravi čas, da kakšne stvari izboljšamo ali zamenjamo je čisto na koncu, ko pregledamo vse, kar že imamo.  Pametno pa je, da sproti delamo seznam, kaj želimo nadomestiti, izboljšati in torej te nakupe, če se bodo izkazali za potrebne, prihranimo za konec.

Pogosta napaka je tudi, da iščemo po prostorih in omarah kaj vse bi lahko dali stran – to ni pravi pristop in tako ne bomo nikoli zadovoljni in dosegli, da bo dom urejen. Namesto, da se osredotočimo, kaj bi zavrgli, se raje osredotočimo na tisto, kar želimo obdržati in kar sodi v naš življenjski stil in za te stvari najdemo mesto.

Pri pospravljanju se dogaja tudi, da nismo iskreni do sebe in stvari, od katerih se ne moremo ločiti, zložimo v škatle in pospravimo na podstrešje ali v klet – torej samo prelagamo odločitve na kasne

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.