Pod streho > Nepremičnine
16593 ogledov

Takšna usoda čaka staro rižarno

Stara Rižarna
1/4
Anže Petkovšek
V bližini fakultete za socialno delo že desetletji sameva stara rižarna. Njen lastnik je že pred leti tam želel zgraditi podzemno garažo, česar pa mestni načrt ne dovoljuje.

Čeprav v Ljubljani kronično primanjkuje stanovanj, slovenska prestolnica premore številne opuščene stavbe ali celo območja, ki jih je že zdavnaj povozil čas. Mnoge izmed njih so zavzeli brezdomci in ulični umetniki, ali pa so se s časom spremenile v hiše strahov, ki med naključnimi obiskovalci burijo domišljijo. Na takšne prizore ne naletimo le na obrobju prestolnice, temveč jih srečamo na vsakem koraku, pri čemer zloščeno središče mesta ni izključeno.

Stožice Matevž Granda Slovenija Tega v drugih razvitih mestih ne vidiš ...

Usoda tovrstnih stavb je različna; nekatere še naprej neizogibno propadajo, določene čaka prenova in bodo dobile novo namembnost, spet druge so že porušili. 

zapuščena stavba | Avtor: Profimedia Profimedia
Ena izmed tovrstnih pozabljenih zgradb je stara rižarna, ki že vrsto let sameva na križišču Topniške in Linhartove. Po načrtu Mestnega stavbinskega urada so jo zgradili v letih 1922-23. Predstavlja tipičen primer tovarniške zgradbe z neambiciozno zasnovano klasično tovarniško fasado, ki po zaprtju obrata (še) ni dočakala boljših časov. Pred časom je predstavljala tudi domovanje brezdomcem.

Stara Rižarna | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Njen lastnik, podjetje Konim, je na tem zemljišču že pred 20 leti želel zgraditi podzemno garažo. Pri tem je trčil v birokratski zid, saj mestni načrt tega ne dovoljuje. Problem naj bi bil predvsem v dovozni poti, zaradi katere česa drugega niti ne morejo graditi. Rižarna je prav tako vpisana v register na ministrstvu za kulturo, posledično so pogoji morebitne prenove ostri. 

Na Oddelku za urejanje prostora MU MOL o preteklih načrtih lastnika Stare rižarne pojasnujejo: "Zemljišče leži v območju načrtovanega Občinskega podrobnega prostorskega načrta OPPN 287 Stara Rižarna. Lastniki zemljišč so se za izdelavo OPPN zanimali v letu 2012, ko smo tudi opravili informativne sestanke o pobudi za njegovo izdelavo. Ugotovili smo, da zaradi določil OPN MOL ID, ki določajo dostop do predvidenih novih objektov po zemljišču s parc. št. 1204/1, k.o. Bežigrad, ki je bil predmet denacionalizacijskega/sodnega postopka, z izdelavo OPPN ne začnemo."

Po besedah sogovornikov z MOL-a od tedaj s strani lastnikov ni bilo podane pobude za izdelavo OPPN, prav tako niso seznajeni z njegovimi investicijskimi namerami. "V skladu s predpisi je lastnik dolžan skrbeti za varnost in dobro stanje objekta," dodajo.

Ljubljana Ljubljana Popotnik O tej zanimivi slovenski hiši govorijo celo tujci

Prav tako je imel lastnik Ranko Đurić v načrtu izgradnjo stotih študentskih apartmajev za dvesto študentov, a je po več letih čakanja na spremembo prostorskih aktov načrt opustil. To bi se lahko spremenilo zgolj s sprejetjem OPPN, saj na območjih, kjer je predvidena izdelava OPPN, do njegovega sprejetja novogradnje niso dopustne. 

Ko/če bi do tega prišlo, pa bile lastniku po zagotavljanju Oddelka za urejanje prostora MU MOL dopuščene dejavnosti, ki spadajo v območja namenske rabe Stanovanjske stavbe za druge posebne družbene skupine, z oznako SB, kot so denimo dom za starejše osebe, pogojno tudi varovana stanovanja, kakor tudi druge komplementarne dejavnosti. Na mestni občini sklenejo, da od lastnika pričakujejo pobudo za začetek izdelave OPPN.

Minipleks v podhodu Ajdovščina Ljubljana Slovenija Podhoda Ajdovščina kmalu ne boste več prepoznali

Vprašanje je, kdaj (če sploh) se bo status rižarne spremenil. Velika zgradba z rumeno fasado tako že desetletja propada. Kljub birokratskim zapletom se Đurić ni dal in je zemljišče pred zgradbo leta 2022 izkoristil za gradnjo parkirišča.

Stara Rižarna | Avtor: Anže Petkovšek Mojca Šetinc Pašek Anže Petkovšek
S tem projektom je stopil na žulj Mestni občini Ljubljana, ki je zaradi suma, da parkirišče na Linhartovi cesti 35 pri nekdanji rižarni nima gradbenega dovoljenja, podala prijavo na Inšpektorat za okolje in prostor. Po besedah mestne občine je bil z njihove strani kasneje inšpekcijski postopek ustavljen, saj je lastnik pridobil soglasje za poseg v varovalni pas občinske ceste.

Stožice galerija Slovenija Ne boste verjeli! V Stožicah se je končno začelo premikati

Koliko pa je možnosti, da bi Rižarno razglasili za kulturni spomenik?

"O razglasitvah za kulturni spomenik odloča Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS). Pobudo za razglasitev lahko vloži vsak, ki ni nujno lokalna skupnost. ZVKDS pobudo preuči, ugotovi, ali nepremična poseduje potrebne elemente za razglasitev ter pripravi strokovne podlage, na podlagi katerih potem lokalna skupnost sprejme odlok o razglasitvi. Prav tako lahko ZVKDS ugotovi, da nepremičnina ni vredna razglasitve za spomenik lokalnega ali državnega pomena. Rižarna je sicer že vpisana v register dediščine pod register kulturne dediščine EŠD: 19846. Za stavbo velja pravni režim varstva stavbne dediščine," nam odgovorijo na Oddelku za kulturo MU MOL.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • HayekF 15:52 25.marec 2024.

    Porušt, saj ničemur ne služi.

  • Qdcwtbtb 11:38 23.marec 2024.

    "Rižarna je sicer že vpisana v register dediščine pod register kulturne dediščine EŠD: 19846. Za stavbo velja pravni režim varstva stavbne dediščine." To je pri nas evfemizem za zanemarjanje in najboljša garancija, da se bo zgradba sesula sama vase, če ...prikaži več ji ne bodo že prej pomagali z rušilnimi stroji. In bo nastalo še eno skrpucalo po vzoru dvorca švalerburg za novobogataše brez okusa, katerih škornjev se še vedno držijo ostanki kravjega dreka.

  • sandi76 09:22 23.marec 2024.

    Stavba , primerna za podiranje in gradnjo stanovanj, ki jih v Ljubljani krvavo primanjkuje !

Sorodne novice