Popotnik
40548 ogledov

O tej zanimivi slovenski hiši govorijo celo tujci

Ljubljana Profimedia Stara Ljubljana.
V Ljubljani stoji hiša, ki je prava mala znamenitost, čeprav je ne najdemo niti v turističnih vodičih. Kljub temu se marsikateri pozorni sprehajalec ob njej ustavi in jo za trenutek občuduje.

O stavbi na Slomškovi 13a v Ljubljani se je govorilo vse od njenega nastanka leta 1962. Ima namreč več posebnosti, najpomembnejša pa je ta, da velja za najožjo večstanovanjsko hišo v mestu. Široka je namreč le 3,30 metra, kar je oklicuje za pravo malo znamenitost slovenske prestolnice.

hiša | Avtor: Mestna obcina Ljubljana. Mestna obcina Ljubljana.
Težko v bistvu rečemo, da gre za hišo, saj nima niti svojih nosilnih sten, jo opisujejo na Facebook profilu Mestne občine Ljubljana. Zgrajena je bila med dvema stavbama z začetka 20. stoletja, med katerima je bil 3,4 metra širok prehod na dvorišče. Nastala je kot skupinski projekt študentov, ki so si želeli zagotoviti domovanje in s tem ciljem združili moči – od strokovnih, socialnih do finančnih. Če bi med obstoječe zidove vgradili etažne plošče in zasteklili ozko fasado, ki gleda na ulico, bi dobil dovolj prostora za štiri stanovanja, velika 34 kvadratnih metrov.

Stavba je avtorsko delo arhitekta Janeza Vrhunca, ki je v presledku med hišama videl priložnost, da reši svoj stanovanjski problem. Kljub temu da je hiša zelo ozka, pa bivanje v njej nikakor ni utesnjeno. Tlorisna zasnova je namreč izjemno premišljena. V vsaki etaži se nahaja po eno stanovanje, ki se odpira proti severu in jugu. Ob tem občutek prostornosti in zračnosti ustvarja dvojna osvetlitev. Ko vstopite v stanovanje, imate zaradi steklene stene na jugu občutek, da se bivalni prostor konča šele nekje pod gradom.

stavba | Avtor: Mestna občina Ljubljana Mestna občina Ljubljana
Takšen način gradnje zaradi zapletene zakonodaje danes sicer ne bi bil mogoč. Prihodnjič, ko se boste sprehajali po Slomškovi ulici, se torej ustavite pri številki 13a in za hip občudujte ta arhitekturni biser.

stavba | Avtor: Mestna občina Ljubljana Mestna občina Ljubljana

Ljubljana Vprašali smo Popotnik To je po mnenju direktorice Turizma Ljubljana najlepši kotiček v mestu

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.