Slovenija
17176 ogledov

207 študentov bo čez noč ostalo brez sobe

Baragovo semenišče Anže Petkovšek
V Ljubljani kronično primanjkuje sob v javnih študentskih domovih, kljub temu so se na Mestni občina Ljubljana enemu odpovedali.

Na začetku leta se je projekt Baragovo semenišče, ki ima visoko kulturnozgodovinsko vrednost, končno premaknil z mrtve točke. Za prenovo Plečnikove stavbe, kjer trenutno delujejo Pionirski dom, Slovensko mladinsko gledališče in Študentski dom Ljubljana, so na Mestni občini Ljubljana (MOL) v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor (ZAPS) namreč objavili enostopenjski natečaj. Rok za oddajo je bil 20. april 2023, ki so ga podaljšali na 18. maj 2023. Gre za projekt, ki se vleče že leta in bo kmalu dočakal konec. Na spletni strani ljubljanske občine so navedli, da bo projekt predvidoma končan leta 2025/2026. Kot je razvidno iz rebalansa letošnjega občinskega proračuna, bodo zanj namenili slabih 14 milijonov evrov.

natečaj Baragovo semenišče | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Z dokončanjem nikoli zgrajenega severnega dela Plečnikovega Baragovega semenišča bi Pionirski dom in Slovensko mladinsko gledališče dobila prepotrebne nove prostore. S tem bi se izboljšali pogoji za delo, kar bi omogočilo tudi širitev programov in dejavnosti. Na občini računajo, da bi se tako na tem območju vzpostavilo živahno mladinsko kulturno središče, odprto in dostopno vsem.

"Baragovo semenišče, ki ima visoko kulturnozgodovinsko vrednost, bomo celovito prenovili. Izvedli bomo arhitekturni natečaj za najboljšo rešitev zaokrožitve Plečnikove kompozicije, ki bo obsegala večjo in manjšo gledališko dvorano za potrebe Mladinskega gledališča z vsemi spremljajočimi prostori in podzemno garažo. Želimo pridobiti dvorano za kulturne prireditve s pomožno in vadbeno dvorano, kavarno in razstavnim prostorom ter foyerjem. Prenovljeno zgradbo bomo v upravljanje predali Pionirskemu domu in Slovenskemu mladinskemu gledališču,"

    Mestna občina Ljubljana

Kaj se bo zgodilo s študentskim domom?

Če je mnoge novica razveselila, so se je manj študenti, ki trenutno tam bivajo. V razpisanem projektu namreč študentski dom ni predviden. To pomeni, da bo brez sobe ostalo 207 študentov, kar glede na razpoložljivo številko študentskih sob v Ljubljani ni pozitiven podatek.

Baragovo semenišče | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V Ljubljani od leta 2006 ni bil zgrajen noben študentski dom, zato se Ljubljana že vrsto let sooča s pomanjkanjem študentskih sob. Čakalne vrste zanje so dolge, številni si morajo sobo poiskati pri zasebnikih. Zaprtje študentskega doma v Akademskem kolegiju pa bo čakalne vrste še podaljšal. Kot smo pisali v preteklem prispevku, so v letošnjem študijskem letu na Študentskih domovih Ljubljana (ŠDL) prejeli več kot 2500 vlog več, kot je razpisanih subvencioniranih ležišč.

Da lahko v prihodnosti pričakujemo še daljše čakalne vrste, nam je potrdili Igor Brlek s ŠDL: "Izguba 207 ležišč za študentske domove zagotovo prinaša daljše čakalne vrste, zato si že od leta 2018 prizadevamo za izgradnjo novih. V Ljubljani bi glede na trenutne kapacitete ŠDL potrebovali vsaj 10 % dodatnih ležišč, saj se bo študentska populacija v prihodnje iz leta v leto večala. V sodelovanju s pristojnim ministrstvom smo na našo pobudo že preverili ustreznost posameznih potencialnih lokacij v Ljubljani. V sodelovanju z Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in inovacije sta bili izpostavljeni dve možni lokaciji za gradnjo novih študentskih domov, in sicer na Roški in Litostrojski cesti. Trenutno se dogovarjamo še o lokaciji na Gerbičevi ulici na Viču."

Študent intervju Slovenija Redki se uprejo, mnogi pa so pripravljeni o kršitvah spregovoriti

Brlek doda, da je izgradnja novih domov v pristojnosti Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ki je v zvezi z lokacijo na Roški cesti leta 2020 že začelo s postopki. Trenutno poteka za dom, ki bo imel 380 ležišč in naj bi bil zgrajen do leta 2027, priprava Občinskega podrobnega prostorskega načrta. "Obe navedeni lokaciji bi pomenili 10-odstotno povečanje trenutnih kapacitet zavoda. To pomeni približno 375 ležišč na vsaki lokaciji oz. skupaj do 750 ležišč. Skupaj z lokacijo na Viču bo to prineslo nekaj več kot 900 novih ležišč," načrt za reševanje prostorske stiske v ljubljanskih študentskih domovih navede Brlek.

Baragovo semenišče | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Nobenemu od nas ni do tega, da po hitrem postopku letimo ven"

Projekt je bil razpisan že januarja. Po pričevanju nekaterih študentov Akademskega kolegija jih o izselitvi do konca študijskega leta ni še nihče obvestil. Eden izmed tam stanujočih študentov nam pove, da je pred letošnjim letom v domu vladala apatija. Sedaj se je v njih prebudila uporniška žilica: "Nobenemu od nas ni do tega, da po hitrem postopku letimo ven. Študentski dom je obstajal dolgih 30 let. V Ljubljani jih manjka, zato si lahko le predstavljamo, kako bo to podaljšalo čakalne vrste."

Brlek na očitke odgovarja, da so bili o morebitni izselitvi zaradi prenove stavbe od podpisu pogodbe obveščeni prav vsi stanovalci. Lastnik prostorov je MOL, ŠDL pa zgolj najemnik, ki mu vsako študijsko leto podaljšajo pogodbo: "Odkar je Baragovo semenišče leta 2019 zaradi denacionalizacije prevzel MOL, vemo, da bomo dom morali slej ko prej izprazniti. Najem zato podaljšujemo vsako študijsko leto. Prostore bomo obdržali, dokler MOL ne bo zaključil s pridobivanjem gradbene dokumentacije. Takrat se bo začela prenova objekta. Stanovalci so s tem seznanjeni, vendar tako kot mi, ne vedo, kdaj bo do tega prišlo. Upamo, da bomo letos spet podaljšali pogodbo še za eno študijsko leto."

Ljubljana 28.01.10 srednja ekonomska sola, Roska cesta, menza, dijaki, hrana, pr Slovenija Saj ni res, pa je: Poslanci jedo bolje in ceneje kot študentje

Opozarja, da ob tem noben študent ne bo ostal brez namestitve, saj jih bodo prerazporedili po drugih možnih kapacitetah. "Če bomo objekt morali vrniti MOL-u, bomo stanovalce k preselitvi povabili med poletnimi počitnicami. Nadomestno namestitev, torej preselitev, jim bomo zagotovili v okviru ostalih 28 domov, s katerimi razpolagamo. Seveda skladno z razpoložljivostjo in ob upoštevanju želja stanovalcev. Brez sobe ne bo ostal nihče."

MOL: "To mora rešiti ministrstvo!"

Na Mestni občina Ljubljana na očitke odgovarjajo z besedami, da lokalne skupnosti niso pristojne in ne morejo zagotavljati nastanitvenih kapacitet za študente. Pač pa so visokošolski zavodi in preskrba študentov s podpornimi storitvami, med katere sodijo tudi študentski domovi, "zelo jasno umeščeni na državno raven, zato se je za nadaljnja vprašanja potrebno obrniti na ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije". Trdijo, da je podpisnik pogodbe s Študentskimi domovi Ljubljana ministrstvo, in ne MOL. "MOL v odnosu do študentov nima nikakršne pristojnosti. To mora rešiti ministrstvo," so jasni.

Dodajo, da so na ministrstvo že večkrat podali predlog za odkup dela nepremičnine, ki v naravi predstavlja Akademski kolegij, in predlog, da pristojno ministrstvo izvede rekonstrukcijo študentskega doma. A ministrstvo do sedaj še ni sprejelo odločitve.

Na MOL se problematike pomanjkanja študentskih kapacitet zavedajo, zato je bil že leta 2006 sprejet Odlok o zazidalnem načrtu ob Vojkovi ulici, ki v celotnem območju načrtuje najemne študentske sobe in najemna stanovanja za študentske družine. V projektni dokumentaciji je navedeno, da je v nastajajočem študentskem kampusu predvidenih 533 enot oz. 1274 ležišč. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:48 04.maj 2023.

    Grof...tudi ti sodiš med nevzgojene, nesramne, nekoristne spačke v družbi...piši o svojih dosežkih in rezultatih, druge pa pusti pri miru...če bi bival v tej zgradbi bi vedel, zakaj je potrebna obnova.

  • Grof 16:19 03.maj 2023.

    Ministrstvo je ugrabljeno s strani Jankoviča, Golob pa tako odceja jajca