Slovenija
27022 ogledov

Saj ni res, pa je: Poslanci jedo bolje in ceneje kot študentje

Ljubljana 28.01.10 srednja ekonomska sola, Roska cesta, menza, dijaki, hrana, pr Ljubljana 28.01.10 srednja ekonomska sola, Roska cesta, menza, dijaki, hrana, pr
Študentsko kosilo tudi po devet evrov, poslansko zgolj sedem.

Študentje so bili po zadnjem zvišanju maksimalne cene obroka na devet evrov ogorčeni. Čeprav se je hkrati povišala tudi subvencija (na 3,5 evra), se to na cenah ni odrazilo – večina ponudnikov je cene vseeno zvišala, med razloge pa so navedli podražitev surovin, energije in stroškov dela.

"Podražitev je prinesla to, da je študentski bon dražji kot minimalna urna postavka," pravi študentka Sonja. "Čeprav so se cene doplačil dvignile, je porcija ostala enaka, v številnih primerih se je celo zmanjšala," dodaja.

Minimalna urna postavka za študentsko delo sicer trenutno znaša 5,21 evra na uro neto.

Burger | Avtor: EPA EPA
Študentka Katarina opaža, da se je začelo "šparati" tudi na prehrani. "Še zdalec ne moremo reči, da se pri študentih spodbuja zdrava prehrana, prej obratno. Sem zagovornica tega, da si je bolje kuhati doma. Če pogledamo ponudbo večine restavracij, ki ponujajo študentske bone, lahko kaj hitro opazimo, da na njihovih jedilnikih prevladujejo jedi, ki se tam tako pogosto ne bi smele znajti, kot so pice, bureki, sendviči in ostala hitra prehrana."

Moti jo predvsem, da večina restavracij ne uporablja kakovostnih sestavin, študeneti pa se zaradi finančne omejitve s tem sprijaznijo. Ob tem nagovori državo in ljudi na položajih, naj se zavzamejo za izboljšanje prehranskih navad študentov: "Nujen korak za to pa je, da se jim omogoči bolj zdrava ponudba."

"Med študenti zdaj krožijo šale, da so droge cenejše od najdražjega študentskega kosila"

Študent Marko ocenjuje, da je kakovost še vedno primerljiva s tisto pred podražitvijo. "Je torej nekoliko slabša od obroka s polno ceno, a se v primerjavi s študentskim obrokom v zadnjih nekaj letih ni bistveno spremenila," meni.

Opaža, da je velikost študentske porcije v nekaterih restavracijah manjša od tiste s polno ceno, a se mu zdi dovolj velika, da noben študent ne more ostati lačen. Razočaran pa je nad zadnjimi podražitvami: "Dvig vrednosti študentskih bonov bi mogel v času vsesplošne draginje študentom pomagati, a je učinek ravno nasproten. Med študenti zdaj krožijo šale, da so droge cenejše od najdražjega študentskega kosila, ki stane 5,50 evra." 

študenti Slovenija Študenti na nogah, toliko bodo odslej plačevali za obrok

Slaba ponudba za vegane

Študentka Pia pa se sooča z nekoliko drugačnimi težavami, povezanimi s študentskimi boni: "Kot veganka lahko na študentske bone jem le kitajsko hrano, kjer imajo zame na voljo eno opcijo oziroma morda dve, če prosim, naj k rezancem ne dajo jajca. Videla sem, da so pri tem ponudniku doplačilo dvignili z 4,16 evra na 5,5 evra. To me res jezi, saj so jim prav tako dvignili subvencije."

Namesto bonov obrok za sedem evrov

Klara medtem pravi, da so bile že v letu 2022 cene bonov precej višje kot v preteklih letih. Poleg tega je z novim študijskim letom 2022/23 veliko ponudnikov prekinilo uporabo bonov.

posvet predsednika vlade s poslanci in ministri koalicije | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"V letu 2023, ko je vlada napovedala, da bo prišlo do dviga subvencije zato, da bomo študentje lahko plačevali manj, je namesto tega z novim letom prišlo še do večjega dviga doplačil. Subvencija države se je dvignila za en evro, medtem ko so tudi vsi ponudniki svoje ponudbe prav tako podražili za en evro, posledično je skoraj pri vseh ponudnikih doplačilo 5,5 evra za porcije, ki pa so ostale enako velike," pojasnjuje.

Opaža, da tisti ponudniki, ki zahtevajo samo pol ali en evro doplačila, v večini primerov zraven ne nudijo juhe in solate. "Poleg tega restavracije, ki so prej bile ponudnik hrane na študentske bone, sedaj ponujajo obroke študentom ločeno od bonov, a za ceno sedmih evrov ali več. V nekaterih restavracijah dajejo prednost strankam, ki tam niso na bone, prav tako imajo nekateri do študentov vzvišen odnos," še pravi.

Kosilo za poslance: 7 evrov

Medtem pa se zdi skoraj neverjetno, da za ceno, precej nižjo od maksimalne višine študentskega bona, zelo bogato obedujejo poslanci Državnega zbora. Cena kosila v samopostrežnem delu restavracije Državnega zbora je 7 evrov, v postrežnem delu pa 8 evrov. Za kavo poslanci in njihovi gostje plačajo le en evro, za kavo z mlekom 1,3 evra, za čaj 1,2 evra, za smuti pa 2,5 evra.

In kaj so si lahko privoščili v tem tednu?


Ponedeljek, 9. 1. 2023
MENI 1
Makaronovo meso
Juha ali solata
Sadje / jogurt / sladoled
MENI 2
Marelični cmok z vaniljevo kremo
Juha ali solata
Sadje/ jogurt/ sladoled

Torek, 10. 1. 2023
MENI 1
Puranji file s paradižnikom in mozzarello
Krompir "dollar chips"
Juha ali solata
Sadje / jogurt / sladoled
MENI 2
Rižev narastek z jabolki s sadnim prelivom
Juha ali solata
Sadje / jogurt / sladoled

Sreda, 11. 1. 2023
MENI 1
Pleskavica
Džuveč riž
Juha ali solata
Sadje / jogurt / sladoled
MENI 2
Gratinirani zagorski štruklji
Juha ali solata
Sadje / jogurt / sladoled

Četrtek, 12. 1. 2023
MENI 1
Svinjska vratovina po somborsko
Testenine svedri
Juha ali solata
Sadje / jogurt / sladoled
MENI 2
Sojin polpet na posteljici rukole
Pečen krompir s kožico
Juha ali solata
Sadje / jogurt / sladoled

Petek, 13. 1. 2023
MENI 1
Ocvrta postrv v koruzni moki
Peteršiljev krompir
Juha ali solata
Sadje / jogurt / sladoled
MENI 2
Zavitek s porom in sojinimi kalčki
Jogurtov preliv
Juha ali solata
Sadje / jogurt / sladoled


Katera jed pa je med poslanci najbolj priljubljena?

smoothie, napitek, sadje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"V zadnjem času so zelo aktualni smutiji, radi pa imajo tudi sendviče, paninije in toaste, ki si jih privoščijo ob kavi. Odvisno od tega, koliko časa imajo na voljo," pove tamkajšnja zaposlena oseba. Ob tem napove spremembe, ki se obetajo: "V kuhinji smo začeli z reorganizacijo, saj si želimo ponuditi bolj zdravo hrano in poslancem postreči s kakšno noviteto, ki si je že dolgo želijo. Več poudarka bo na rastlinski prehrani, trudimo se tudi, da bi v ponudbi imeli več lokalne hrane." Velikokrat imajo pri tem sicer zvezane roke, saj je ponudba odvisna od tega, kateri od dobaviteljev se na razpis prijavi. Ključno vlogo seveda igra cena, od nje pa je odvisna kvaliteta.

Po opažanju zaposlene osebe v restavraciji obedujejo predvsem starejši poslanci, medtem ko si mlajši hrano večinoma prinesejo s seboj oziroma se raje odpravijo v bližnje restavracije. Dobili so že kar nekaj pritožb na račun manj zdravih sestavin in zgoščevanja jedi z moko. Prav zaradi ponavljajočih se alergijskih reakcij in slabšega počutja so pred časom v restavraciji opazili upad poslancev.

Mesec bo ukrepal

Da aktualna višina subvencije za obrok študentske prehrane študentom nalaga čezmerna doplačila, je priznal tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Po sestanku s predstavniki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) so sklenili, da je čas za ukrepanje.

Kaj bodo storili? Najprej bodo zvišali subvencijo za dodaten evro, nato pa bodo preverjali, kakšna je kakovost subvencionirane prehrane, saj so bili po besedah ministra zaznani tudi ponudniki, ki so za 5,5 evra ponujali kos pice, sadje in juho. Okrepili bodo tudi sprotni nadzor nad kakovostjo prehrane.

Sicer pa študentsko hrano med prioritete uvršča tudi na novoustanovljen strateški svet za prehrano. Že kmalu bodo sprejeli jasno stališče, kako prenoviti sistem študentskih bonov, da bodo podpirali bolj zdravo hrano, je napovedal premier Robert Golob.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 65
  • jakec42 19:00 14.januar 2023.

    Bogatim siromakom je potrebno pomagati z politično socialo!

  • albert6 13:21 14.januar 2023.

    Oboji ne zaslužijo več kot ajnpren župo brez jajčka

  • suha 12:55 14.januar 2023.

    PLEŠITE! KMALU BOSTE IMELI PRAZNE ŽELODCE!