Slovenija
7136 ogledov

Študenti na nogah, toliko bodo odslej plačevali za obrok

študenti Saša Despot
Študentje razlogov za dvig cen ne vidijo, ponudniki pa pravijo, da je nujen.

S 1. januarjem je v sistemu subvencionirane študentske prehrane (SŠP) prišlo do nekaterih sprememb, so sporočili v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS). Subvencija se je povišala na 3,5 evra, hkrati pa se je povišala tudi maksimalna cena obroka, in sicer na 9 evrov. 

S tem so na ŠOS želeli privabiti nove ponudnike prehrane, ki jih je bilo po njihovih navedbah zadnja leta vse manj. Leta 2012 jih je bilo skupno 743, lani pa le še 311. Kateri ponudniki so trenutno v SŠP, lahko preverite na tej povezavi.

Razlog za to je, tako ŠOS, naraščajoča cena živil in stroškov dela ob nespremenjeni vrednosti obroka SŠP.

"Dvig vrednosti obroka je tako, zato da subvencionirana študentska prehrana sploh obstane, prerazporejen med dvig subvencije in dvig doplačila študentov. Poudarjamo pa, da višino vrednosti obroka v prijavi na razpis določijo ponudniki gostinskih storitev, ki morajo z vrednostjo seveda pokriti stroške priprave obroka," so pojasnili.

Povprečna vrednost obroka se tako s 1. januarjem zvišuje za 1,23 EUR, zaradi hkratnega dviga subvencije pa bodo študenti za posamezni obrok povprečno odšteli 55 centov več. Ob tem na ŠOS spominjajo, da se bo s 1. marcem subvencija še enkrat dvignila za predvidoma 10 odstotkov, torej za 36 centov.

Študenti se z dvigom ne strinjajo 

"Kaj nam to pomaga, ko je ponudba študentske prehrane več kot mizerna zadnji dve leti, obroki se vsak mesec zmanjšujejo, da poleg uboge glavne jedi dobiš še kakšno juho in sadje, je itak čudež, nadzora ni nobenega. Privatniki od države za minimalne porcije vlečejo denar, medtem ko študenti za doplačilo obroka vsakič dajejo več," je objavo ŠOS komentirala študentka, ki se z dvigom cen ne strinja. 

Ponudniki pa poudarjajo, da imajo številne razloge za zvišanje cen. V družbi Žito so za N1 pojasnili, da so se “podražile vse surovine, energija in stroški dela, samo surovine so se v zadnjih dveh letih podražile od 30 pa tudi do 90 odstotkov in več”.

“Ker smo kljub vsemu želeli študentom omogočiti prehrano, smo, zavestno, v letu 2022 delali z minimalnim zaslužkom, pri nekaterih menijih tudi brez zaslužka. Tako smo ob napovedani dodatni rasti že omenjenih cen surovin in ostalih stroškov morali v korekcijo cen,” so dodali. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 30
  • LukaMB 01:24 05.januar 2023.

    Se še spomnem študentskih let, ko so dejansko restavracije same odkupovale bone od tistih študentov, ki bonov niso uporabljali v celosti preko posrednikov. To je vse skupaj en nateg in brez nadzora, šele kasneje so se spomnili kazati osebne itd., ...prikaži več edina slabost je bila, da je takrat država zamujala s plačilom restavracijam in so mnoge restavracije propadle ali pa so ukinile možnost študentskih bonov, saj niso mogle plačati delavcev mesec ali dva.

  • jakec1575 13:59 04.januar 2023.

    janez je cel mandat okol letel državnisko in privat s falconom pa enkrat nismo slisali ne levih ne desnih papucarjev piskat. Ja. predsednica drzavnega zbora lahko gre s falconom na dunajski koncert na povabilo države avstrije. desnicarji v anus si ...prikaži več vtaknite gargamela. aja, je ze tam. sicer pa, a posracem je slo kosilo gor? mislim ap da bojo tudi studenti ob dvignjeni postavki za studentsko delo zmogli 20x36 centov. to je je*enih 7€. vsak zur spi*kajo 50€ za alko.

  • h4ck3r 12:17 04.januar 2023.

    Kaj bi pa še radi? Že tako smo "anomalija" pri tem da ponujamo študentsko delo in bone za prehrano, sedaj se pa bunijo še za višino tega. Sam ko sem bil študent, se je izkoriščalo le te za raznorazne zabave ...prikaži veče pri teh ponudnikih, preostali boni so se pa kupovali, glede na ostanek denarja. Torej tistega, ki smo ga zaslužili preko napotnic. Takrat sem gledal drugače na vse skup, sedaj pa...napotnice in boni so priročni, da se lahko študentje zabavajo.