Slovenija
12040 ogledov

Noro, koliko morajo študenti odšteti za posteljo!

Ljubljana ulica ljudje Profimedia
Cene rastejo, ljudje imajo vedno manj denarja. Si predstavljate občutek, ko svojemu otroku ne moreš zagotoviti prenočišča znotraj kraja, kjer se izobražuje?

Študenti imajo v študentskem domu možnost precej ugodne nastanitve. Na strani Študentskega doma Ljubljana je zapisano, da povprečna cena za študentski dom znaša 77,25 evra. V ceno so vključeni vsi stroški bivanja, uporaba zunanjih športnih kapacitet (na primer igrišč in zunanjih športnih vadbišč), uporaba pralnic, učilnic in neomejena uporaba interneta.

S strani Študentskega doma Ljubljana so sporočili, da so bili do letošnjega študijskega leta na vselitev v dom vedno povabljeni vsi študentje s prednostne liste, torej študentje, ki so prejeli pozitivno odločbo in bili upravičeni do subvencioniranega bivanja. Takih študentov je bilo v študijskem letu 2021/22 2812.

Od sredine septembra do sredine oktobra se v dom vseli nekaj več kot 1200 študentov, nato pa postopoma še ostali. Študentski dom Ljubljana predlaga, da tisti študenti, ki na razpisu ne zberejo dovolj visokega števila točk, svojo vlogo za subvencionirano bivanje prekvalificirajo iz prošnje za subvencionirano bivanje v ŠDL v prošnjo za bivanje pri zasebniku s subvencijo ali za bivanje v katerem od dijaških domov.

zemeljski plin Energenti Pod streho Takšne bodo nove cene zemeljskega plina od 1. septembra Polo Napoved Avto Napoved: Toliko dražja bodo kmalu bencinska in dizelska vozila

Sobo dobijo prepozno

Predvsem študenti prvih letnikov izpostavljajo problem prepozne pridobitve študentske sobe, saj jih je velika večina dom dobila šele po koncu prvega izpitnega obdobja. Med njimi je bila tudi študentka računalništva in informatike Zoja Jakopin, ki prihaja iz kraja, oddaljenega 52 kilometrov od Ljubljane.

Dom je dobila konec februarja in ravno iz tega razloga ji je bil začetek študija zelo stresen in neprijeten. Vsak dan je vstala ob 5:30, da je ulovila avtobus, ki je odpeljal 6:10, in ker je imela predavanja vsak dan do 17. ure, je prišla nazaj domov okoli 19:30. "Vstanem zelo zgodaj, cel dan sem na fakulteti, in ko pridem zvečer domov, sem preprosto preveč utrujena od dolge poti in celega dneva predavanj, da bi se lahko še učila. Od svojega prostega časa pa nimam praktično nič," je povedala Jakopin.

Problem je, da v manjših krajih pelje en avtobus zjutraj, potem pa naslednjega ni do poldneva, kar pomeni, da mora študent vsak dan na fakulteto ob isti uri, ne glede na to, kdaj se začnejo predavanja. Koliko časa bo študent na študentski dom čakal, ne ve nihče in iz tega razloga si študenti težko uredijo kakšno drugo nastanitev, saj nihče ne odda sobe za tako kratko obdobje. Tudi dejstvo, da študenti dobijo sobo sredi leta ni najbolj prijazno, saj se je sredi leta težko privaditi na novo okolje in na popolnoma nov dnevni ritem.

Študentska soba | Avtor: Profimedia Profimedia

Sobe so precenjene

Nekateri študenti pa se raje kot za študentski dom odločijo za najem sobe ali stanovanja. Ta možnost je sicer velikokrat bolj udobna, vendar pa je tudi dražja in v mnogo primerih je cena najetega stanovanja v primerjavi z njegovo kakovostjo precenjena.

Večina nepremičnin se oddaja na spletni strani Nepremicnine.net ali v raznih Facebook skupinah. Povprečna cena enoposteljne sobe v stanovanju, ki ga oddajajo več študentom na mesec, znaša tristo evrov plus stroški za enega študenta. Povprečna cena dvoposteljne sobe pa približno dvesto evrov plus stroški za enega študenta.

Kaj dobimo za manj denarja

Med cenejšimi namestitvami, ki smo jih prek oglasov našli v tem trenutku, je dvosobno stanovanje na Viču. Cena dvoposteljne sobe je 160 evrov na mesec plus stroški. Soba je precej majhna, postelji sta zelo blizu. Stanovanje na slikah izgleda neurejeno.

Druga cenejša namestitev, ki smo jo našli v tem trenutku, je tudi polkletno stanovanje za Bežigradom, kjer je cena mesečnega najema 180 evrov plus stroški. Piše pa tudi, da sobo oddajo zgolj dvema fantoma. V sobi se nahaja tudi majhna kuhinja in pisalna miza.

Ali je dražje res boljše?

Seveda lahko najdemo kar nekaj dragih študentskih sob. Med dražjimi študentskimi nastanitvami smo našli štirisobno stanovanje v centru Ljubljane v starejšem stanovanjskem objektu. Študent bi za najem sobe v tem stanovanju moral odšteti 450 evrov plus stroški, ki znašajo 30 evrov. Soba je sicer v dobrem stanju, vendar je precej majhna. Ker v stanovanju bivata še dva študenta pomeni, da vsi skupaj za najem plačujejo 1.350 evrov.

Med dražjimi nastanitvami smo našli tudi petsobno stanovanje v Šiški. Cena najema sobe je 360 evrov. Soba je, tako kot celotno stanovanje, zelo prostorna in lepo urejena. Ker si študent stanovanje deli še s tremi študenti, pomeni, da vsi skupaj za stanovanje plačujejo 1.440 evrov.

Brez staršev ne bi zmogla

Študentka novinarstva Kaja je povedala, da živi v najetem stanovanju, kjer si sobo deli še z enim dekletom. Za stanovanje plačuje tristo evrov in stroške med 50 in 100 evri, odvisno od letnega časa. Stanovanje je našla preko prijateljice, sicer pa je namestitev iskala v raznih Facebook skupinah.

"Cene stanovanj so absurdno visoke in kot študentka si brez pomoči staršev najema stanovanja ali pa praktično že samo najema sobe ne morem privoščiti," je povedala Kaja in še dodala, da se je raje odločila za najem stanovanja, saj se ji je zdel vpis v prvi letnik študija precej stresen in ni bila pripravljena ostajati v negotovosti, kdaj bo dobila študentsko sobo, saj so vrste za študentski dom precej dolge. Ker prihaja iz kraja od Ljubljane oddaljenega 139 kilometrov, si ni mogla privoščiti, da bi prvih nekaj mesecev študija ostala brez sobe, saj bi bila vožnja predolga in vse skupaj bi bilo še bolj stresno. “Težko je najti nekoga, ki bi ti oddal sobo samo za obdobje, ko čakaš na sprejem,” je povedala Kaja.

Poleti brez strehe nad glavo

Poleg zelo visokih cen ljubljanskih sob pa še večji problem nastane poleti, ko kar nekaj študentov “pristane na cesti,” saj ponudniki sob svoje sobe raje oddajo turistom, od katerih v poletni sezoni dobijo več denarja. Tako so se študenti primorani odseliti in se v začetku jeseni, ko turistov ni več ponovno seliti nazaj.

Komentarjev 21
  • bljitva 11:45 03.avgust 2022.

    študentki jamrajo, k da se jim največja krivica na svetu dogaja, v resnici jim je pa tukaj prelepo, zato pa študirajo do 30 leta...naj si gredo mal v ZDA, Anglijo itd, pogledat, tam se plača samo študij 100.000, zato se ...prikaži več tam ne zajebavajo in hitro doštudirajo...pri nas bi pa vse đabe, po možnosti še živel v najbolj elitnih predelih LJ, pa jedli v najboljših restavracijah...študira pa itak že vsak bedak s 5 min časa, zato pa smo tam kjer smo, na tisoče nesposobnih in nezaposljivih diplomantov.

  • Majazmaja 11:13 03.avgust 2022.

    Stanovanje oddajam 5 študentkam medicine in farmacije. Podedovala sem ga od babice in ga prenovila tako, da ima vsaka svojo malo sobo (7-8 m2). Delijo si sodobno opremljeno kuhinjo z jedilnico, dnevno sobo in 2 prenovljenima kopalnicama. Skupaj s stroški ...prikaži več plačujejo 250 eur, med covidom in od junija do oktobra plačujejo samo stroške, čeprav so (bile) v stanovanju. Menim, da jih ne odiram. V stanovanje grem vsaka 2 meseca, imamo super odnos, so mirne, za stanovanje izjemno lepo skrbijo.

  • miho 10:57 03.avgust 2022.

    Če ne bi spet zviševali davka na najemnine, bi lahko najemodajalci najemnino znižali, tako bodo pa najemnine ostale visoke. S to novelo dohodninskega zakona, ki je zdaj v obravnavi, ne bo nihče nič dobil. Sploh pa ne tisti z najnižjimi dohodki.