Pod streho > Nepremičnine
11115 ogledov

S temi triki lahko stanovanju zvišate ceno

Stanovanje v mestu Maruša Vehovar
S kakovostnimi fotografijami boste nepremičnino najbrž prodali hitreje in za večjo vsoto, kažejo izkušnje iz ZDA.

Kakovostne fotografije imajo močan vpliv na prodajo nepremičnin, kažejo podatki iz ZDA. Če ne nameravate najeti profesionalnega fotografa, se lahko nekaj osnov hitro naučite tudi sami.

Kupce pritegnejo oglasi s kakovostnimi fotografijami

Fotografija je prva stvar, ki jo kupec opazi v oglasu za nepremičnino. Pomaga mu pri predstavi življenja v potencialnem novem domu, poleg tega pa si preko fotografij hitro ustvari vtis tudi o prodajalcu.

Statistika iz ZDA kaže, da se nepremičnine, ki so jih fotografirali profesionalni fotografi, prodajo 32 % prej kot tiste, ki so jih fotografirali amaterji, prodajalci pa zanje iztržijo več denarja. A le 35 odstotkov nepremičninskih posrednikov zaposluje profesionalne fotografe.

Številni nepremičninski posredniki ocenjujejo, da lahko s tem, da kar sami fotografirajo nepremičnino, prihranijo denar, a je to lahko dvorezen meč, je na posvetu o nepremičninah, ki je v petek potekal v Portorožu, povedala profesionalna fotografinja Urša Culiberg. Ob tem namreč pozabljajo, da bodo za res kakovostno fotografijo potrebovali fotografsko opremo, znanje in izkušnje.

Čeprav se ne morejo kosati s profesionalci, lahko z upoštevanjem nekaj osnovnih pravil dobre fotografije stanovanja posnamejo tudi laiki. Urša Culiberg je tako delila nekaj nasvetov, ki bi jih morali pri fotografiranju nepremičnine nujno upoštevati:

  • Pripravite prostor.

Smiselno je, da si vzamete čas in prostor očistite ter pospravite. Lahko ga tudi polepšate s kakšno rastlino, šopkom, dekoracijo.

  • Izkoristite svetlobo.

Prostore je najbolje fotografirati zjutraj ali zvečer, ko je sonce nizko in posije skozi okno. Bolj očesu privlačne so toplejše barve svetlobe.

  • Izberite brezzrcalni fotoaparat.

So lažji in manjši ter se manj pogosto kvarijo, pravi strokovnjakinja. Ni treba, da je profesionalen, že fotoaparat srednjega cenovnega razreda bo za dobro fotografijo povsem dovolj. Priporoča objektiv me 12-24 mm.

  • Če imate dodatno opremo, jo uporabite.

Zelo koristno je stojalo oziroma tripod. Lahko ga postavite kamorkoli, se medtem premikate, poleg tega pa z njim podaljšate čas osvetlitve.

Tripod | Avtor: Profimedia Profimedia

  • Uporabljajte RAW format.

RAW format v primerjavi z JPEG omogoča obdelovanje fotografij brez izgub na kakovosti, je poudarila fotografinja.

  • Nastavite fotoaparat na "M" - ročno.

Ročne nastavitve (manual oziroma "M") omogočajo nadaljnje prilagoditve fotoaparata.

  • Prilagodite zaslonko.

Večja, kot bo odprtina v objektivu, več svetlobe boste zajeli. Hkrati pa boste izgubljali globinsko ostrino. Urša Culiberg kot optimalno nastavitev priporoča zaslonsko število od f/8-f/11.

Fotoaparat zaslonka | Avtor: 4bp/blogspot 4bp/blogspot

  • Nastavite svetlobno občutljivost.

Priporoča ISO 400, da fotografija po povečavi ne bo zrnasta. Če imate res dober fotoaparat, pa lahko ISO nastavite na največ 800.

  • Optimalen čas osvetlitve.

Na tej točki nam bo zelo v pomoč stojalo. Pred fotografiranjem je smiselno, da opazujemo histogram. Izogniti se moramo mejnih vrednosti, torej da bi bil 'hribček' potisnjen v eno smer ali v drugo. Če bo preveč na levi, bo fotografija pretemna, če bo preveč na desni, pa presvetla.

Histogram | Avtor: Profimedia Profimedia

  • Pazite na ogledala.

Prostor, v katerem je veliko ogledal, je zelo zahteven za fotografiranje. Pazite, da v objektiv ne ujamete svojega odseva.

  • Vse fotografije naj bodo horizontalne.

Fotoaparat naj bo v ravnem položaju, ne nagibajte ga navzdol ali navzgor. Optimalna višina pa je 150 centimetrov.

  • Če je mogoče, upoštevajte pravilo tretjin.

Predstavljajte si mrežo za igro tri v vrsto – ta razdeli sliko na devet kvadratov. Pravilo tretjin pravi, da je najpomembnejše elemente na fotografiji treba postaviti na presečišča štirih črt. Kot dodaja Urša Culiberg, ni tako nujno, da se tega pravila držimo, a izkušnje fotografov pravijo, da so takšne fotografije ljudem ljubše.

  • Pravilo tretjin | Avtor: Profimedia Profimedia
  • Upoštevajte vodilne linije.

Dosežemo jih, ko fotoaparat držimo naravnost. Koti sobe so v kotu fotografije.

  • S post-produkcijo ne pretiravajte.

Za obdelavo fotografij imate na voljo veliko programov, brezplačnih ali plačljivih. Denimo Photoshop, Lightroom, Darkroom, Canva, DxO PhotoLab … Fotografinja priporoča predvsem osvetlitev in spremembo barv, da so bolj žive. Odsvetuje preveč manipuliranja s fotografijami. "Sama Photoshop uporabljam za malenkosti, denimo izbris packe na steni," dodaja.

  • V oglasu uporabite čim več fotografij.

Po besedah strokovnjakinje je optimalno število fotografij v oglasu za nepremičnino 20. Fotografirajte vse prostore in zunanjost, a ne objavljajte preveč med seboj podobnih fotografij.

nina.sprohar@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Klavdij Mervič 14:06 20.november 2022.

    Tu je govora o kakovostnih fotografijah. Ko si ogledujem oglase jih najdem kar veliko ki sploh nimajo fotografij. Ali pa imajo 2-3, vse slikane iz ulice proti bloku, Jasno, z zanič telefonom. Cena stanovanja 3000€+ na m2, pa ne objavijo ...prikaži več ene slike. Ko sem na to opozoril nepremičninarja, me je odpravil z "Tisti, ki ga zanima, bo že poklical." Mogoče kdo drugi, jaz sigurno ne. Še nasvet za nepremičnine.net: V kolikor ni objavljena vsaj po 1 slika za vsakih 20.000€ cene, gre oglas na block.

Sorodne novice