Pod streho > Nepremičnine
74729 ogledov

To so najmanjše in najcenejše montažne hiše

montažna hiša Arhiv Jelovica hiše
Pregledali smo, kaj v segmentu najmanjših hiš ponujajo večji slovenski proizvajalci montažnih hiš.

Hiše, ki jih pri nas gradimo v zadnjih letih, so vse bolj racionalne, kar med drugim pomeni, da so tudi precej manjše, ko so jih naši starši in stari starši gradili v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja. Povprečna nova družinska hiša v zadnjih letih meri od 150 do 170 kvadratnih metrov. To naj bi bila optimalna velikost za tri- do petčlansko družino.

Vendar pa se marsikdo ozira tudi po bistveno manjših hišah. Zelo racionalne družine se zadovoljijo s 110 do 130 kvadratnimi metri, pari, predvsem starejši, pa pa svoj novi dom vidijo tudi na manj kot 100 kvadratnih metrih. 

Vse večjemu povpraševanju po majhnih, celo miniaturnih hišah, so se prilagodili tudi nekateri proizvajalci montažnih hiš. Še pred nekaj leti so ponujali hiše od 120 kvadratnih metrov naprej, zdaj pa imajo nekateri v ponudbi tipske hiše z bivalno površino od 50 do 80 kvadratnih metrov. 

Ponudba majhnih hiš pri nas

Pri sedmih slovenskih ponudnikih montažnih hiš smo na njihovih spletnih straneh poiskali najmanjše hiše, ki jih imajo v ponudbi.

Cene teh je težko primerjati, saj je hiše težko dati na skupni imenovalec, nekateri pa cen sploh ne oglašujejo. 

Čeprav so, skladno z zakonodajo vse hiše, ki smo jih našli, skoraj ničenergijske, pa je tudi med njimi precejšna razlika, nekatere med njimi znotraj tega ustrezajo pasivnemu standardu. Hiše imajo namreč različne sestave zunanjih sten, pri tem pa se razlikujejo tako po energijski učinkovitosti kot pri uporabi materialov. Različna je tudi ponudba, ki je všteta v sistem hiše na ključ. 

Poleg tega vsi proizvajalci, ki cene oglašujejo, opozarjajo, da so zgolj informativne, saj si naročnik izbrano tipsko hišo lahko do prilagodi svojim željam, se odloči za dodatno opremo, ki v osnovno ceno ni všteta, ali pa izbere drug konstrukcijski sistem stene. Zato lahko ugotovimo le, da se najmanjše montažne hiše, izdelane na ključ prodajajo od približno 90 do 140 tisoč evrov. 

Pergola: hiša Tau 51
montažna hiša | Avtor: arhiv Pergola arhiv Pergola

Najmanjšo hišo smo našli v podjetju Pergola, njena bivalna površina meri le nekaj več kot 51 kvadratnih metrov. Kompaktna pritlična montažna hiša je zasnovana za bivanje para.

montažna hiša | Avtor: arhiv Pergola arhiv Pergola
Hiša je primerna za vse, ki si želijo manjšo bivalno enoto, kljub temu pa se ne želijo odreči prednostim samostojne hiše. Notranjost je zaradi velikih steklenih površin svetla in prijetna. S tlorisom v obliki črke L  je ustvarjen intimen zunanji prostor. Hišo lahko izvedejo z ravno, dvokapno ali štirikapno streho.

Rihter: hiša 054

montažna hiša | Avtor: arhiv rihter hiše arhiv rihter hiše

Le nekoliko večjo hišo smo našli pri podjetju Rihter, njena bivalna površina meri 54 kvadratnih metrov. Pritlična hiša z dvokapnico je primerna za par, na racionalnem tlorisu pa je vse, kar ta potrebuje. Poleg bivalno kuhinjskega dela, ki hišo prek velike drsne stene povezuje z zunanjostjo, še spalnica, kopalnica in utiliti. 

montažna hiša | Avtor: arhiv rihter hiše arhiv rihter hiše
Jaušnik: hiša Manca

montažna hiša | Avtor: Janez Marolt/arhiv Jaušnik Janez Marolt/arhiv Jaušnik

V podjetju Jaušnik so zasnovali 76,5 kvadratnih metrov veliko sodobno hišo z ravno streho. V pritličju so funkcionalno razporejeni prostorna spalnica in otroška soba, ki se lahko preoblikuje tudi v kabinet, kopalnica z ločenim straniščem za goste, velik prostor s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo, ki se skozi velike steklene površine povezuje s pokrito teraso.

montažna hiša | Avtor: arhiv jaušnik arhiv jaušnik
Žiher hiše: hiša Vivat

montažna hiša | Avtor: arhiv Žiher hiše arhiv Žiher hiše
Bivalna površina hiše Vivat je velika 80 kvadratnih metrov, zasnovana pa je za bivanje para ali družine z enim otrokom. Oblika in naklon strehe omogočata, da se v primeru potrebe po večji kvadraturi izkoristijo tudi mansardni prostori. 

montažna hiša | Avtor: arhiv Žiher hiše arhiv Žiher hiše

Bivalni prostor v obliki črke L združije v krajši krak pomaknjeno kuhinjo ter jedilnico in dnevno sobo na daljšem kraku. Racionalno zasnovan tloris pa vključuje še spalnico, otroško sobo, kopalnico in utiliti.

Marles: hiša Mila 109

montažna hiša | Avtor: arhiv Marles arhiv Marles
Najmanjša Marlesova hiša iz ponudbe tipskih ima nekaj manj kot 81 kvadratnih metrov. Zasnovana je kot klasična, pritlična dvokapnica z eno spalnico in večjim kuhinjsko jedilnim prostorom, povezanim z dnevno sobo, ki se skozi dvojna drsna vrata odpira na vrt.

montažna hiša | Avtor: arhiv Marles arhiv Marles
Velja pa omeniti, da imajo v ponudbi tudi sistem modularnih hiš, ki so še precej manjše, omogočajo pa sestavljanje posameznih modulov v večjo celoto. 

Jelovica: hiša Prima 81

montažna hiša | Avtor: Arhiv Jelovica hiše Arhiv Jelovica hiše

Tudi v Jelovici najmanjša hiša ima 81 kvadratnih metrov bivalne površine. Iz večje vhodne veže, kamor lahko postavimo garderobno omaro, vstopimo v odprt bivalni prostor, povezan z zunanjo teraso, ki poleti predstavlja podaljšano jedilnico.

montažna hiša | Avtor: Arhiv Jelovica hiše Arhiv Jelovica hiše
Načrt hiše v enem nivoju predvideva še kabinet, kopalnico, tehnični prostor, spalnico in dodatno sobo. Hišo lahko popestrite z nadstreškom, pergolo, lopo, del fasade je lahko oblečen v opaž.

Lumar: hiša Gea 105

montažna hiša | Avtor: arhiv Lumar arhiv Lumar
Pri Lumarju ima najmanjša hiša nekaj več kot 104 kvadratne metre bivalne površine. Sodobna hiša, ki vse bivalno ugodje nudi v eni etaži, je moderno interpretirana klasična arhitektura.

montažna hiša | Avtor: arhiv Lumar arhiv Lumar

Na južni, z velikim površinami zastekljeni strani so nanizani kuhinja, jedilnica in dnevna soba, na senčno stran pa so umaknjeni spalnica in otroška soba ter kar dve kopalnici in utiliti.

Na voljo je tudi različica s pokrito teraso, ki predstavlja podaljšek dnevnih bivalnih prostorov in družaben vmesni prostor med vrtom in notranjostjo hiše. 


 

 


 

Komentarjev 14
  • papak 18:11 13.februar 2022.

    Predrago. Raje vložim ta denar v kripto in čez par let zgradim hišo kot se šika. Ali pa vse izgubim in živim na ulici kot kralj.

  • dare326 15:26 13.februar 2022.

    Uporabno samo za mlade, ki nimajo še ničesar. Po nekaj letih je taka hiša premajhna, razen če delaš v javnem sektorju, nimaš pojma o ničemer in ti je edino opravilo gledanje tv.

  • bi_ba 12:23 13.februar 2022.

    Popolnoma neuporabne hiše. Kje je pa v teh hišah shramba, klet, podstrešje, prostor za smuči, bord, sanke, surf, bicikle, kosilnico za travo, lopate, itd. itd. Pa še na tleh so, kjer bodo ob večjem deževju, kot jih imamo zadnje čase, ...prikaži več do kolen v vodi. Pa garaže tudi ni. Totalno neuporabno majhno stanovanje čisto na tleh. Včasih so res znali graditi hiše z vsem potrebnim, tole zdaj ni pa nič, ni vredno niti evra, pa še grde so.

Sorodne novice