Pod streho > Nepremičnine
88731 ogledov

Zaradi sosedov slabo spijo, a jim nič ne morejo

stanovanjski blok Saša Despot
Emisije hrupa v okolje, ki so posledica obratovanja naprav v gospodinjstvih, kot so denimo toplotna črpalka, klimatska naprava in podobno, v Sloveniji sploh niso normirane.

Pred časom se je na nas obrnil bralec, ki ga je sosed neprijetno presenetil z montažo klimatske naprave naravnost ob okno njegove spalnice. Če bi sklepali, da so takšni primeri izjemno redki in je tako sebičnih sosedov v Sloveniji malo, bi se krepko zmotili. Že hiter pregled objav na družbenih omrežjih pokaže, da naš bralec v svojih težavah nikakor ni osamljen.

Sosed potrebuje soglasje več kot polovice etažnih lastnikov, a ni nujno, da ste med njimi tudi vi

In kaj lahko bralec ter ostali s podobno težavo sploh naredijo? V resnici ne prav veliko. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za okolje in prostor (MOP), montaža klimatske naprave po določbah stanovanjskega zakona sodi med posle rednega upravljanja, za katere je potrebno soglasje etažnih lastnikov, ki imajo skupaj več kot 50 odstotkov solastniških deležev. "Kadar izvedbena dela v posameznem delu pomenijo tudi poseg v skupne dele (npr. fasada), etažni lastnik ne sme pričeti z izvajanjem del brez zahtevanega soglasja etažnih lastnikov, dela morajo biti opravljena v skladu s predpisi o graditvi objektov, med izvajanjem del pa mora etažni lastnik omogočiti tudi strokovni nadzor," pravijo. A to obenem tudi pomeni, da lahko soglasje podajo zgolj lastniki, ki niso neposredni sosedje, zato jih klima ob oknu drugega soseda pač ne moti.

Če pa se izkaže, da je bila klimatska naprava nameščena na skupni del stavbe brez zahtevanega soglasja (torej brez več kot polovice solastniških deležev) se lahko prizadeti etažni lastnik obrne na stanovanjsko inšpekcijo. Inšpekcijski organ odredi rok, v katerem mora etažni lastnik pridobiti ustrezna soglasja, sicer mu lahko z odločbo naloži vzpostavitev prejšnjega stanja.

Stanovanjski zakon sicer določa, da morajo vsi etažni lastniki svojo lastninsko pravico na posameznem delu stavbe izvrševati tako, da najmanj motijo ostale etažne lastnike in skupno rabo skupnih delov stavbe v etažni lastnini. Z namenom, da etažni lastniki čim natančneje uredijo medsebojne odnose, pravice in obveznosti, lahko sklenejo pogodbo o medsebojnih razmerjih, v kateri med drugim uredijo tudi način uporabe in upravljanja skupnih delov. Morebitne medsosedske spore, če dogovor ni mogoč, pa lahko etažni lastniki rešujejo le na sodišču.

Emisije hrupa klimatskih naprav sploh niso omejene

Druga težava je jakost hrupa. Emisije hrupa v okolje, ki so posledica obratovanja naprav v gospodinjstvih, kot je denimo toplotna črpalka, klimatska naprava in podobno, v Sloveniji niso normirane. Zakaj? "Ker se tovrstne naprave prodajajo na notranjem trgu Evropske unije, je njihova proizvodnja in dajanje na trg regulirana z zakonodajo na področju proizvodov. Varovanje okolja je vključeno v celoten postopek ugotavljanja skladnosti le-teh," pravijo na MOP.

klima naprave | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Najprej pogovor, v skrajnem primeru pa tožba

V primeru, da je hrup na novo montirane klimatske naprave moteč, svetujejo pogovor s sosedom o možnostih premestitve oziroma omejitve njenega obratovanja. "V skrajnem primeru imate možnost tožbe. Prekomeren hrup spada na področje sosedskega prava, pri katerem stvarnopravni zakonik določa, da morajo lastniki nepremičnin zaradi sosedstva ali prostorske povezanosti nepremičnin svojo lastninsko pravico izvrševati tako, da se medsebojno ne vznemirjajo in si ne povzročajo škode," razložijo.

Morda vas lahko reši občina

Ob tem na MOP spomnijo, da ima v okviru urejanja lokalnih zadev tudi občina pravico izdajati predpise, s katerimi normativno ureja pravna razmerja, vendar pa pri tem ne sme poseči v državne pristojnosti. "Ker na področju varstva okolja (oz. varstva pred hrupom), ki je v pristojnosti ministrstva, predpisi ne urejajo vprašanj, kot je "postavitev klimatskih naprav v lasti fizičnih oseb", in torej ne gre za poseganje v državne pristojnosti, lahko občina v občinskem odloku sama določi omejitve postavitev tovrstnih naprav v rabi fizičnih oseb, pri tem pa se ne sme sklicevati na predpise s področja okolja," pojasnijo.

Nekatere občine so na tak način že uredile umeščanje klimatskih naprav. Mestna občina Ljubljana je na primer v Odloku o občinskem prostorskem načrtu občine zapisala, da klimatskih naprav ni dopustno nameščati na ulične fasade objektov, njihova namestitev pa ne sme imeti motečih vplivov na okoliška stanovanja in prostore, v katerih se zadržujejo ljudje (hrup, vroči zrak, odtok vode).

*Fotografija je simbolna.

nina.sprohar@styria-media.si

Komentarjev 37
  • badadubada 17:28 25.december 2021.

    Za postavitev klime na fasado je potrebno 75% soglasje.

  • vzev 15:10 25.december 2021.

    Zato ga pa ni čez življenje v svoji hiši. Pa po možnosti, da je sosed vsaj 100 m vstran.

  • bljitva 14:47 25.december 2021.

    če človek pogleda te bloke po Sloveniji misli da je v kakšnem mestu tipa Novosibirsk...vsako okno drugačno, vsak balkon drugačen, cunje visijo križemkražem, klime po fasadh, skratka težka ciganerija...ljudje pri nas mislijo, da če imajo v lasti neko luknjo v ...prikaži več bloku, da lahko delajo kar hočjo in spreminjajo celotni izgleda bloka...take bi blo treba poslat nekam v zahodno Evropo na prevzgojo za kakšno leto, dve, bi se hitro reda naučil.

Sorodne novice