Pod streho > Varčna hiša
29430 ogledov

Tako se na naraven način znebite insektov, ki "vdirajo" v vašo hišo

Mravlje v hiši Profimedia
Preverili smo, kako se rešiti insektov, ki nam poleti grenijo življenje.

Insektov, ki se praviloma zbudijo že spomladi, poleti pa si na vse pretege prizadevajo priti v naš dom, se lahko rešimo tudi brez uporabe strupenih razpršilcev in lepljivih pasti, ki lahko škodujejo tudi nam, okolju ter našim hišnim ljubljenčkom. 

Mravlje

Mravelj se boste najlažje odkrižali, ko ugotovite, kje so si našle vhod v hišo. Najbolj pogosto lahko njihove vstopne točke opazimo ob vratih in oknih ali pa med režami na robu ploščic. Na to mesto nato na debelo posujte pecilni prašek ali sodo bikarbono. Mravlje jo bodo pojedle in se razpočile, saj se bo pecilni prašek v njihovih želodcih napihnil. 

Mravlje in ostali insekti se poleg tega izogibajo pepelu, zato lahko naredite 'pregrade' iz pepela, ki jih mravlje ne bodo prestopile. Na podoben način deluje tudi kreda.

Ostale naravne rešitve zajemajo odganjanje mravelj z njimi neprijetnimi vonjavami. Mednje spadajo limonin sok, alkoholni kis, kava, cimet, nageljnove žbice, lovor in poprova meta. 

Komarji

Pred komarji, ki na nas prežijo takoj, ko zaide sonce, nas lahko zaščitijo določena zelišča. Najbolj učinkovita je sivka, sledi rožmarin, limonska trava in bazilika. Marsikdo pa kot zaščito pred komarji uporablja tudi meliso, ognjič in mačjo meto.

Ne le rastline, uspešna so tudi eterična olja. S pomočjo difuzorja, v katerega kapnemo malo eteričnega olja timijana, bazilike, poprove mete ali evkaliptusa, zakrijemo ogljikov dioksid v izdihanem zraku, ki tako privabi komarje.

Ameriška študija pa je pokazala, da imajo maščobne kisline, pridobljene iz kokosovega olja, dolgotrajne lastnosti odganjanja insektov, kot so muhe, klopi, stenice in komarji. 

Muhe

Nageljnove žbice so izredno učinkovite tudi pri odganjanju muh. Učinkujejo še sivka, bazilika, poprova meta, jabolčni kis in lovor, marsikdo priporoča tudi uporabo kajenskega popra, ki ima izredno močan vonj. Podobno učinkovita so tudi eterična olja, ki jih uporabimo v izparilniku - smiselno je, da jih postavimo v bližino vrat in oken, da bo vonj muhe odganjal že na vstopni točki. 

Druga možnost pa je nakup mesojedih rastlin, kot so muholovka, rosika in saracenija. Nekatere rastline pohrustajo tudi druge insekte, kot so komarji, mravlje, pajki in kobilice.

Muholovka | Avtor: Profimedia Profimedia
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Russell_Ellinger 11:44 24.junij 2021.

    Z enostavnim domačim spletnim delom v prostem času zaslužim več kot 15.000 EUR. Sem redni študent in samo s tem, ko sem dve uri opravljal to službo, sem prejšnji mesec s tem delom zaslužil 17.528 EUR. ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦