Pod streho
3912 ogledov

Toliko let več za lastno stanovanje delamo Slovenci

Ljubljana Anže Petkovšek Mesto Ljubljana iz Ljubljanskega gradu.
Mednarodna svetovalna družba Deloitte vsako leto naredi analizo cen stanovanjskih nepremičnin v Evropi. Kje na lestvici cen je Slovenija?

Analiza ne zajame vseh evropskih držav, tako za leto 2019 med njimi ni Slovenije, vendar pa je slovenska podružnica Deloitte za Finance po enakih merilih izračunala tudi cene za Slovenijo, zato jo lahko primerjamo z drugimi državami.

Ljubljana je šele na 21. mestu

Povprečna cena enega kvadratnega metra novega stanovanja je bila v Ljubljani lani 3750 evrov. S tem se je naša prestolnica med 44 mesti uvrstila na 21., med Lizbono (3908 evrov) in Milano (3729 evrov). Če upoštevamo samo prestolnice, ki so na lestvici, pa se je med 22 uvrstila na 12 mesto, pred denimo Bruselj, Rim in Dublin. 

Cene stanovanj | Avtor:
Najvišje so cene v Parizu, lani so dosegle skoraj 13.000 evrov za kvadratni meter, skoraj 10.000 evrov je treba odšteti v Tel Avivu in Luksemburgu. Cena v središču Londona, kjer cene stanovanj padajo že 20 mesecev zaporedoma, pa je bila manj kot 8.000 evrov. Najcenejše so bile novogradnje na Balkanu, saj so na repu lestvice Zagreb, Beograd in Sarajevo ter Sofija. 

Primerjava cen in bruto plače

A same cene ne povedo vsega, primerjati jih je treba v luči povprečnih bruto plač v posameznih mestih oziroma državah. Tako je moral lani Slovenec za nakup 70 kvadratnih metrov velikega novega stanovanja v Ljubljani odšteti 12,5 povprečnih bruto letnih plač, Ljubljančan pa nekaj manj kot 11. Več let morajo za nakup v glavnih mestih delati državljani Srbije, Češke, Izraela, Portugalske in Velike Britanije.

Koliko letnih bruto plač morajo za takšno stanovanje nameniti v Parizu, Luksemburgu ali Köbenhavnu, ki so med najdražjimi, ni znano, saj v Deloittu niso imeli podatka o povprečnih bruto plačah v teh mestih.

cene stanovanj | Avtor:
Nekoliko drugačno pa je razmerje med letno bruto plačo in povprečno ceno novozgrajenega stanovanja v posamezni državi. V tem primeru morajo za 70 kvadratov veliko stanovanje najdlje delati na Češkem, več kot 11 let, najhitreje pa do stanovanja pridejo na Portugalskem, v pičlih štirih letih. Slovenija se je na tej lestvici uvrstila v zgornjo polovico, saj je treba odšteti kar osem povprečnih letnih bruto plač, pred Poljsko, Madžarsko. Dlje kot Slovenci pa morajo za primerljivo stanovanje delati Avstrijci, Slovaki in Hrvatje.

Ključi za hišo Novogradnje 2020 Pod streho Toliko plač bo potrebnih za nakup povprečnega stanovanja

Komentarjev 15
  • Laznivi 14:28 29.julij 2020.

    Primerjajte dodano vrednost enega balkanskega slovenca in enega zahodnega nemca...slovenci efektivno delajo mogoce 4 do 5 ur dnevno ,nemec 9 ... Komu pripada stanovanje ? Slovenci imajo velik problem ki ga je pustil socialistocno bolseviski sistem da ne vedo kaj ...prikaži več pomeni delati. Hoditi v sluzbo je socializem ,hoditi delati je zahodni kapitalizem. Uprasajte mesecnika ali pa njegovo lepotico pa vam bodo objasnili kako morajo stanovanja padati iz neba.

  • Skipi 12:03 29.julij 2020.

    Napaka je že v osnovi ker se primerja bruto plačo. Z brupo plačo jaz ne moem stanovanja plačat. Poleg tega pa ima nekdo v drugi državi ki ima nižjo obdavčitev precej višji neto kot pa jaz za bruto plačo.

  • stromar 11:26 29.julij 2020.

    Drugje nimajo Jazbinška, da bi takorekoč podaril stanovanja in je delež lastniških stanovanj nasploh veliko manjši. Tudi brez tega slovenc mora imeti lastniško stanovanje ali hišo, kar je glede na naše prihodke ali noro ali zelo hrabro. Še huje je ...prikaži več pri avtomobilih, za katera gre ogromno denarja in so res čista izguba