Pod streho > Varčna hiša
2364 ogledov

Če ne preverite teh elementov, lahko sredi zime ostanete brez ogrevanja

toplotna črpalka Profimedia
Toplotne črpalke zrak/voda so vse bolj razširjene naprave za ogrevanje hiš in tudi sanitarne vode. Delovale naj bi 15 let, življenjsko dobo pa jim lahko še podaljšamo.

Za toplotne črpalke velja prepričanje, da ne potrebujejo rednega servisa in posebnega vzdrževanja vsako leto, če so seveda pravilno montirane. A to ne drži, pravijo proizvajalci in prodajalci, pa tudi energetski svetovalci. Priporočajo redne letne preglede in vzdrževanje, servis pa v primeru, ko gre kaj narobe. 

Toplotne črpalke so precej zapletene naprave, ki jih je tako kot večino drugih naprav, treba redno vzdrževati, če želimo, da bo delovala s pričakovano učinkovitostjo. 

Na delovanje črpalke vpliva več dejavnikov

Prvi dejavnik je obremenitev. Bolj obremenjene so tiste, ki jih uporabljamo za ogrevanje prostorov in tudi sanitarne vode. Te delujejo vse dni v letu, zato so bolj izpostavljene obrabi sistemov in povezav. 

Dejavniki, ki vplivajo na delovanje, pa so še količina hladiva v črpalki, kakovost spojev, filtri, na katerih se lahko z leti nabere umazanija, odvod kondenzata, nečistoče na uparjalniku, tudi električni vodi in povezave imajo lahko vpliv.

Redni letni pregled naj opravi serviser

Večinoma zajemajo čiščenje zunanje enote in izmenjevalnika, pregled in po potrebi čiščenje uparjalnika ter odvoda kondenzata, čiščenje mehanskega, magnetnega in vodnega filtra, pregled hladilnega sistema, količine hladiva in pregled tlaka, delovanja posameznih drugih elementov toplotne črpalke. 

toplotna črpalka | Avtor: Profimedia Profimedia

Serviser preveri tudi regulacijo, temperaturna tipala, pregleda nastavitve in jih po potrebi nastavi ponovno, pregleda tudi vse električne elemente toplotne črpalke, med katerimi so bolj pomembni kompresor in ventilatorji. 

Ker ima ogrevalna toplotna črpalka tudi zalogovnik vode, je pametno pregledati tudi tega. Na njem se lahko nabere vodni kamen, ki vpliva na življenjsko dobo izmenjevalnika.  

Del nadzora nad delovanjem lahko pri nekaterih toplotnih črpalkah opravijo na daljavo, saj jih je vse več povezanih v sistem daljinskega nadzora na daljavo v oblaku. Vzdrževalne posege in morebitna popravila pa mora serviser še vedno opraviti neposredno na napravi. 

Toplotna črpalka Novo ogrevanje Pod streho Tri zmote o toplotnih črpalkah, ki jim ne smete nasedati

Pomembna sta predvsem hladivo in odvod kondenza 

S takšnim pregledom toplotne črpalke pred ogrevalno sezono, se izognemo nevšečnostim med njo. Zagotovimo, da nas naprava zaradi pomanjkanja hladiva ali pa zamašenega odvoda kondenza ne bo pustila na cedilu sredi največjega mraza. Preprečimo tudi, da bi se zmanjšala njena učinkovitost, kar pomeni, da bi narasla poraba električne energije in s tem stroški zanjo. 

Dolgoročno pa z rednimi pregledi podaljšujemo življenjsko dobo toplotne črpalke, pravijo proizvajalci in ponudniki. 

Cene od 70 do 100 evrov

Cene za redne preglede toplotnih črpalk so od 70 do 100 evrov, kar je primerljivo s stroki servisiranje drugih vrst ogrevalnih naprav. Po podatkih Zveze potrošnikov Slovenije, so v povprečju nekoliko cenejši le servisi plinskih kotlov. V ceno pa niso všteti rezervni deli, material  in morebitna dodatna popravila, ki bi jih opravil serviser, če bi odkril okvare ali napake.

Elektrika omrežje Prihodnost ogrevanja Pod streho Pripadla naj bi toplotnim črpalkam in daljinskim sistemom, drva bi ukinili

Več o grdanji, obnovi in ogrevanju najdete tukaj.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.