Pod streho > Varčna hiša
40200 ogledov

Izračunali smo, ali se dvotarifno merjenje splača

elektrika Profimedia
Glede na regulirane cene električne energije, ki veljajo od 1. septembra lani, smo izračunali, ali se dvotarifno merjenje sploh še splača.

Gospodinjski odjemalci se lahko odločijo, ali jim bo dobavitelj električno energijo obračunali po visoki (VT) in manjši tarifi (MT) ali pa po enotni tarifi (ET). 

Če se odločijo za dvotarifno merjenje, in takšnih je več kot dve tretjini, temu običajno tudi prilagodijo svoje navade v gospodinjstvu, saj večje porabnike elektrike uporabljajo v času manjše tarife, to je med 22. in 6. uro zjutraj ter ob vikendih in dela prostih dnevih, ko so obremenitve elektro-distribucijskega omrežja manjše. 

Ker želijo distributerji spodbuditi, da gospodinjstva čim več elektrike porabijo v času manjših obremenitev, so razumljivo cene energije v času MT najnižje. Najvišje so v času VT, cena ET pa je nekje vmes. 

Da bi se gospodinjstvu splačalo svoje navade prilagajati, mora biti razmerje med VT in MT dovolj ugodno, končni račun za elektriko pa nižji, kot če bi jim jo obračunali po ET. 

Dvotarifno merjenje se je splačalo že pri razmerju 60 : 40

Razmerja cen med VT in MT določajo dobavitelji električne energije, od 1. septembra lani pa jih cene in razmerje med njima določila vlada. Do tega datuma je bilo razmerje VT in MT takšno, da je na splošno veljali, da se dvotarifno merjenje oziroma obračun splača že, če vsaj 40 odstotkov električne energije gospodinjstvo porabi v času manjše tarife. Po podatkih ZPS iz leta 2018 je celo zadostovalo, da je 30 odstotkov elektrike porabljene v času manjše tarife. 

Odkar veljajo regulirane cene, pa je to razmerje povsem porušeno. Da je neugodno za gospodinjstva, saj je razlika med VT in MT premajhna, hkrati pa je tudi cena ET zelo blizu ceni manjše tarife, so že septembra opozorili na Zvezi potrošnikov Sloveniji. 

Gospodinjstvo bo namesto 200 privarčevalo 15 evrov v enem letu

To potrjujejo tudi naši izračuni, ki smo jih naredili na podlagi porabe enega večjega gospodinjstva, ki mu dobavitelj elektriko obračuna po dvotarifnem merjenju. 

Lani so porabili 7150 kWh električne energije, od tega 45 odstotkov v VT in 55 odstotkov v MT. Če bi lani celo leto cene ostale v domeni dobavitelja, bi gospodinjstvo s takšnim razmerjem porabe za elektriko v enem letu plačalo približno 200 evrov oziroma 20 odstotkov manj, kot če bi jim jo dobavitelj zaračunal po enotni tarifi. Pri izračunu smo poleg tržnih cen elektrike smo upoštevali tudi 22-odstotni DDV, ki je veljal do 1. septembra. 

Takšen bo univerzalni plačilni nalog. (Foto: Boštjan Tacol) Elektrika Pod streho Naslednja položnica bo mnoge presenetila

Povsem drugačni pa bodo prihranki v tem letu, ko veljajo regulirane cene. Neposredne primerjave z lanskim letom so sicer težke, saj zdaj velja znižana stopnja DDV, poleg tega so prepolovljene dajatve za SPTE in OVE ter trošarino. Pa vendar so izračuni, ko pod enakimi pogoji primerjamo dvotarifno merjenje z enotarifnim, zelo zgovorni. 

Primerjava med dvotarifnim in enotarifnim merjenjem pri reguliranih cenah elektrike

Ob enaki porabi kot lani in enakem razmerju med VT in MT bo gospodinjstvo v enem letu privarčevalo le 15 evrov ali nekaj več kot en odstotek. Letni znesek pri dvotarifnem merjenju bo 1185 evrov, če bi se odločili za enotarifno pa bi bil znesek 1200 evrov. 

Delež porabe v času manjše tarife ne more biti večji

Prihranek je zanemarljiv, sploh če upoštevamo, njihovo razmerje porabe po VT in ET (45 : 55). Težko ga še bolj prevesijo v prid MT, saj že zdaj njihovi večji porabniki, denimo toplotna črpalka za  pripravo sanitarne vode, pomivalni in pralni stroj, večinoma tudi sušilni stroj, obratujejo zgolj ponoči in čez vikend. 

Kot so nam povedali, le pečico, ki je prav tako velik porabnik, uporabljajo takrat, ko jo potrebujejo, ne glede na tarifo, drugih večjih porabnikov v gospodinjstvu pa nimajo. Morda so lahko malo bolj dosledni le pri uporabi sušilnega stroja, pravijo.

Prehod na enotarifno merjenje 

Zdaj razmišljajo, da bi način merjenja spremenili in prešli na enotno tarifo, saj je razlika v primerjavi z dvotarifnim zanemarljiva in prav nič spodbudna, da bi elektriko porabljali takrat, ko je omrežje manj obremenjeno. Ne bo jim treba več razmišljati, kdaj je ceneje uporabljali velike gospodinjske porabnike električne energije, temveč jih bodo uporabljali takrat, ko jih potrebujejo. 

elektrika Slovenija Pod streho Toliko sta se podražila elektrika in zemeljski plin
Komentarjev 5
  • Skias 10:49 10.januar 2023.

    Z ekonomskega vidika glede na cene in minimalne plače se tudi teh 15€ pozna! Drugače pa zakaj bi še dodatno obremenjevali omrežje, ki je že tako slabo vzdrževano in nadgradnjo z stvarmi, ki jih lahko delamo, ko je energije na ...prikaži veča pretek in ni tako obremenjeno. Nima vsak denarja, da bi ga tako na okrog metal. Ja kaj pa je 15€, enim zelo veliko!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 08:03 10.januar 2023.

    In to naj bodo vzpodbude k racionalni porabi energije. Ta vlada več govori kot naredi. Čas je da se jim pokaže,da je njihove samopasnosti dovolj.