Pod streho > Varčna hiša
14558 ogledov

Kaj čaka tiste, ki bodo zamudili rok za oddajo vloge?

sončna elektrarna Profimedia
Dobavitelje energije smo povprašali, kako bodo po izteku obdobja net meteringa obračunavali presežke energije iz samooskrbnih sončnih elektrarn. A neznank je še veliko.

T. i. net metering se letos v skladu z evropsko direktivo končuje, razen za tiste, ki bodo do konca leta podali vloge za priklop sončne elektrarne za samooskrbo in jih v naslednjem letu tudi postavili. Obračun samooskrb se po Zakonu o spodbujanju rabe iz obnovljivih virov energije spremeni v tem delu, da odjemalci s samooskrbo plačujejo omrežnino za prevzeto električno energijo iz omrežja ter vse dajatve, ki se obračunavajo na prevzeto energijo, na osnovi mesečnega obračuna.

Odjemalec bo na mesečni fakturi obveščen o proizvedeni energiji in energiji, ki jo je oddal v omrežje.

Kot smo že pisali, so na nekaterih območjih zaznali povečanje števila vlog za izdajo soglasij za samooskrbo. Na Elektro Celje so nam povedali, da se je v mesecu septembru trend prejetih vlog za samooskrbo povečal za 38 % v primerjavi z obdobjem januar – avgust 2023.

Kako bodo v naslednjem letu obračunavali presežke in odjem pri tistih, ki bodo na novo priključili sončne elektrarne in po kakšnih tarifah, smo povprašali slovenske distributerje, a kot kaže, je nejasnosti še veliko.

Na Petrolu iščejo rešitev, s katero bi kupcem zagotovili ustrezno dodano vrednost

V skupini Petrol končna odločitev o obračunu električne energije iz samooskrbnih sončnih elektrarn še ni bila sprejeta. "Prizadevamo si zasnovati rešitev, ki bo kar najbolj uravnotežena in kupcem zagotavljala ustrezno dodano vrednost," so dejali.

Tudi na Petrolu že dlje časa opažajo povečano povpraševanje po sončnih elektrarnah in pričakujejo, da se bo ta trend tudi nadaljeval. "Zanjo se odloča vedno več gospodinjstev, še bolj pa industrija, saj si s tem zagotovijo bolj stabilno ceno električne energije za daljše obdobje. Poleg tega na tovrsten način tako posamezniki kot podjetja prispevamo k doseganju ciljev razogljičenja in energetske tranzicije. Sončna energija je trajnosten in obnovljiv vir, ki ga je v Sloveniji dovolj. Obenem ne proizvaja toplogrednih plinov, ogljikovega dioksida ali drugih škodljivih plinov, ki nastajajo pri izgorevanju nekaterih fosilnih goriv," pojasnjujejo.

Strinjajo pa se, da skrb glede prihodnosti in sprememb v sistemu net meteringa ter obračuna priključne moči, v določenem delu zagotovo vpliva na nakupne odločitve.

GEN-I: Še kar nekaj zadev je nejasnih

V GEN-I poudarjajo, da se vsem, ki razmišljajo o sončni elektrarni, splača še letos vložiti vlogo za soglasje in si posledično povečati možnosti za postavitev elektrarne v prihodnjem letu.

"Vezano na shemo, ki prihaja v veljavo v prihodnjem letu, je še kar nekaj zadev nejasnih, zato težko komentiramo," dodajajo.

Opozarjajo tudi, da je celoten proces izgradnje in priklopa sončne elektrarne "zelo kompleksen in sestavljen iz več korakov". Za pripravo in izpolnitev vloge ter za realizacijo izgradnje do zaključka leta 2024 poskrbijo kar sami, saj ponujajo sončne elektrarne na ključ.

V Energiji Plus tarif še niso določili

V podjetju Energija Plus pa pravijo, da že delajo v smeri priprave vseh potrebnih vsebin in končnih rešitev, ki bodo skladne z veljavno zakonodajo. "Same tarife se bodo še določile," dodajajo. V zadnjem času opažajo ponovno povečano zanimanje za postavitev elektrarn, a so priklopi zaradi tehničnih zmožnosti elektroenergetskega omrežja omejeni. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • lojs 08:04 31.oktober 2023.

    "GEN-I: Še kar nekaj zadev je nejasnih" ... se strinjam! , zato pa imamo "očiščeno" policijo, ki ne začne preiskovat spornih in nezakonitih poslov, RES JE!

  • 4krogci 07:35 31.oktober 2023.

    v prvi vrsti jih čaka sreča, saj jim objekt nebo pogorel.