Pod streho > Varčna hiša
23900 ogledov

Čas se izteka, zato vsi hitijo in pišejo vloge

Elektrika, denar, položnice, stroški Profimedia
Število vlog za izdajo soglasij za samooskrbo se je ponekod zelo povečalo, posledično je več tudi priklopov elektrarn. Obdobje t. i. net meteringa gre namreč počasi h koncu, vsaj za na novo postavljene sončne elektrarne.

Čas za net metering oziroma merjenje energije po dejanskem stanju se izteka. Letni poračun med proizvedeno in porabljeno električno energijo na merilnem mestu je za lastnike samooskrbnih sončnih elektrarn zelo ugodno, saj sončna elektrarna poleti načeloma proizvaja velike presežke energije, ki na koncu leta po obračunu pokrijejo odjem v obdobju z manj sonca. Lastnik pa plača omrežnino plača le na razliko me prevzeto in oddano električno energijo, če je bilo prevzete več. Medtem ko viške proizvodnje praviloma prepusti dobavitelju.

A vse to se bo kmalu spremenilo – vsaj za tiste, ki bodo na novo postavljali samooskrbne sončne elektrarne. Kdor bo do konca leta še oddal vlogo za soglasje za priključitev sončne elektrarne, bo še vedno deležen obstoječega obračuna po sistemu neto meritev. Pod pogojem, da mu bo elektrodistributer izdal soglasje, sončna elektrarna pa bo postavljena in v omrežje priključena najkasneje do konca 2024. 

Zato v GEN-I vse potencialne investitorje opozarjajo, naj z vlogami za soglasje pohitijo. Še posebej, če jim bodo te pripravljali ponudniki, ki pred oddajo vloge preverijo tudi lokacijo, torej streho, na kateri naj bi proizvodnja naprava stala, ocenijo izvedljivost naložbe in pripravijo ponudbo. Zaradi velikega navala je odločitev za sončno elektrarno in začetek procesa priprave vloge šele novembra lahko že prepozna, še poudarjajo. 

Vsi, ki bodo zamudili rok, in vloge oddali šele januarja 2024, bodo vstopili v nov način obračunavanja. Bistvena sprememba bo ta, da jim bo dobavitelj, s katerim bodo sklenili pogodbo, omrežnino obračunal za vso iz omrežja prevzeto električno energije in ne le za razliko med prevzeto in oddano. 

Kot rečeno: za vse tiste, ki imajo že postavljeno delujočo samooskrbno sončno elektrarno, se zaradi novega zakona ne spremeni nič – dobavitelji jim bodo energijo še vedno obračunavali enkrat na leto na podlagi neto meritev.

Razlog za to veliko spremembo so usmeritve EU za nove lastnike sončnih elektrarn ter leta 2021 sprejeti zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije.

Število vlog za izdajo soglasij se je ponekod zelo povečalo

Zaradi spremenjenega načina obračuna in še veliko neznank v tem delu, se je številko vlog za izdajo soglasij za samooskrbo ponekod zelo povečalo, posledično je več tudi priklopov elektrarn.

Na Elektro Celje so pojasnili, da se je v mesecu septembru trend prejetih vlog za samooskrbo povečal za 38 odstotkov v primerjavi z obdobjem januar – avgust 2023.

Še vedno pa je ogromno vlog, sodeč po podatkih, ki jih je konec septembra objavil SODO, zavrnjenih.

Soglasja za priključitev sončnih elektrarn | Avtor: sodo sodo
Obstoječe omrežje je namreč že precej obremenjeno, zato se izvede tudi manj priklopov, kot bi se jih lahko v primeru dovolj stabilnega omrežja.

Na območju Elektro Maribor je zavrnjena tretjina vseh vlog, na območju Elektro Ljubljana še nekoliko več, 36 odstotkov. Najbolj verjetno, da vam vlogo odobrijo, pa je, če nameravati sončno elektrarno postaviti na območju, ki ga pokriva Elektro Gorenjska.

Vseeno pa lahko tudi sami pripomorete k temu, da boste imeli več možnosti za pridobitev soglasja. Kako, preberite na tej povezavi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice