Pod streho > Varčna hiša
47782 ogledov

Kupila jelko v loncu, sledil je šok

Novoletna jelka Profimedia
Prazniki so pred vrati, prav tako tudi čas za okraševanje božičnega drevesa. Veliko ljudi se odloči za živo jelko, ki jo lahko kasneje posadi, s tem pa naredi nekaj dobrega za naravo. Naša bralka se počuti opeharjeno, saj so ji prodali odsekano jelko v loncu z zemljo ...

Bralka nam je sporočila, da je med nakupovanjem novoletne jelke doživela precej neprijetno izkušnjo. V trgovini OBI je kupila novoletno jelko v loncu z zemljo. Jelko je kupila z namenom, da bi jo spomladi posadila. Obenem je kupila še večji lonec in zemljo za iglavce, da bi doma jelko presadila in ji tako omogočila še boljše pogoje za življenje.

Med presaditvijo je doma ugotovila, da je kupljena jelka brez korenin. Jelka je bila odsekana in brez korenin dana v lonec z zemljo. Zato je na OBI pisala pritožbo, češ da so ji prodali poškodovano jelko. 

Jelka s presekanimi koreninami | Avtor: bralka bralka
Odgovor iz OBI-ja jo je šokiral

Iz OBI-ja so ji odgovorili sledeče: "Te smreke v loncih so mišljene kot novoletne smreke in so načeloma vse brez korenin, tudi napis na plakatu je novoletna smreka in se prodaja na isti način kot rezana, prodajalci pa so tudi obveščeni, da stranke opozarjajo, da to niso smreke za nadaljno vzgojo."

Torej prodajajo novoletne jelke, brez napisanega obvestila, da so posekane oziroma brez korenin. V trgovini očitno predvidevajo, da bo vsak kupec ali povprašal o koreninah prodajalca, ali pa bo sam vedel, da je jelka v loncu z zemljo posekana.

Bralka, ki se počuti opeharjeno, nam je dejala: "Ne morem verjeti, da sem dala več denarja zato, da so mi odsekano jelko dali v lonec z zemljo. Tako opeharjena se še nisem počutila, sama nikoli ne kupujem posekanih jelk. Obenem sem kar veliko zapravila tudi za zemljo za iglavce in lonec ..."

Bralka računa za plačano jelko nima več, zato nam natančne cene ni mogla povedati. Se je pa cena za njeno (največjo) jelko po njenih besedah gibala okoli 25 evrov. 

Za odgovor smo se minuli torek obrnili tudi na OBI, a nam do tega trenutka še niso odgovorili. 

V starem katalogu OBI-ja smo našli le ceno za najmanjšo jelko v loncu, ki je tedaj sodeč po katalogu stala od 10,99 evra dalje. Oglaševali so jo kot »Božična jelka v loncu«. Opis pa je bil: "Srebrna smreka ali kavkaška jelka. Goste iglice vse do vrha, lepa, simetrična rast, dolgo obstojna (brez okrasnega lonca, osvetlitve in okrasja)."

Ali dobite odsekano jelko v loncih tudi drugje?

Ker nas je zanimalo, ali se podobne prakse poslužujejo tudi v drugih trgovinah, smo se za odgovore obrnili na nekatere druge trgovce, odgovorili so nam iz Kalije, Merkurja in Jagra. 

Vsi trije so zatrdili, da odsekanih novoletnih jelk, ki bi jih dali v lonec z zemljo, nimajo. V Merkurju so ob tem dejali: "Smo trgovec s 125-letno tradicijo, ki jo gradimo na zaupanju naših zaposlenih in zvestih kupcev. Tovrstne ponudbe ne držimo in v njej ne vidimo nobene dodane vrednosti – tako za okolje kot za kupce."

božič, jelka, smreka Prazniki Pod streho Še nimate smrečice? To morate vedeti pred nakupom Škoda in smrečica Primerjava Avto Katero božično drevesce v kateri avto

Takšna je ponudba živih božičnih drevesc

V Jagru pojasnjujejo, da prodajajo žive smrekice vzgojene v nasadu, s koreninami, primerne za zasaditev. Gre za srebrne smrekice, cene teh se gibajo od 15.90 evrov dalje.

Smreka, božično drevo, okraski, okraševanje, jelka | Avtor: Profimedia Profimedia
V Merkurju imajo široko ponudbo novoletnih jelk, ki so "še posebej priljubljene, saj jih lahko ob koncu praznikov posadijo na domač vrt ali teraso." Cene njihovih jelk se gibljejo od 19,99 evrov naprej.

V vrtnih centrih Kalia ponujajo pester izbor drevesc in drevesc v loncih, različnih vrst in velikosti, cene pa se na podlagi tega gibljejo med 12 in 25 evri. Njihove rastline niso vzgojene v loncih, imajo pa korenine.

Kaj pa posekane?

"V prodaji imamo tudi posekane novoletne jelke, tipa »nordijske«, kjer iglice odpadajo zelo male. Cene se gibajo od 14.90 evrov dalje," pravijo pri Jagru. 

"Tudi letos lahko kupci posežejo po naravni kavkaški jelki oziroma nordijski jelki, ki jo ponujamo v štirih različnih velikostih. Cena kavkaške jelke se začne pri 17,99 evrih in sega do 52,99 evra," pojasnjujejo v Merkurju.

V Kaliji dodajajo: "Prodajamo sekane nordijske jelke Abies nordmanniana višine od 100 do 150 centimetrov, njena akcijska cena je 9,99 evra, za višino od 150 do 200 centimetrov je akcijska cena 15,99 evra in še nekatere, ki pa so Premium kvalitete in stanejo okoli 28 evrov za višino od 175 do 200 evrov."

 

Komentarjev 10
  • mph2 16:59 22.december 2021.

    Hmm, ni obi kriv, če je ona zabita.

  • ivo5 16:10 22.december 2021.

    Ker niso z jasno tablo opozorili, za kakšno jelko gre, je to enostavno zavajanje. Po domače, natego.

  • eminenca 14:59 22.december 2021.

    gospa je bla prvič v trgovini OBI in je razočarana ... no naslednjič ne bo, še malo da butasti slovenčki ugotovijo , kaj vse nam prodajajo , do takrat ... do takrat bodo pa veselo prodajali vse ... posadil sem ...prikaži več že mnogo dreves, ampak še nikoli nisem drevo kupil v štacuni, razen sadna drevesa pri sadjarjih ... smreke nikoli, bora nikoli, breze nikoli in ostalo nikoli ... vse to se dobi v naravi in to celo zastonj, rabiš pa orodje in prevoz, če je pa kje blizu, pa še prevoza ne