Pod streho > Varčna hiša
57532 ogledov

Morali bi prihraniti, pa so stroški podivjali: "Kriv je Petrol!"

Hiša Kranjec arhiv Kranjec
Stari oljni kotel so v družini Kranjec zamenjali s toplotno črpalko (TČ). Pričakovali so nižje stroške in do okolja bolj prijazno ogrevanje, rezultat pa so visoki stroški in glasna naprava, ki pozimi dela brez premora, hišo pa komaj ogreje na 20°C. Kaj je šlo narobe?

Pozimi leta 2020 so se v družini Kranjec odločili, da oljni kotel zamenjajo za TČ zrak/voda in pričakovali, da bo ta zaradi tehnologije delovanja za ogrevanje hiše rabila manj energije, s tem bodo stroški ogrevanja nižji, razmišljali pa so tudi o okoljskem dejavniku. Ogrevanje s TČ je zagotovo do okolja bolj prijazno kot ogrevanje s fosilnimi gorivi.

Toplotno črpalko so vgradili aprila predlani, namenjena pa je ogrevanju hiše in sanitarne vode. Do zime je bilo vse videti dobro, računi za elektriko so sicer nekoliko poskočili, kar so pričakovali, saj so tudi prej sanitarno vodo ogrevali s kurilnim oljem. Potem pa prvo presenečenje. Račun za elektriko je bil novembra 2020 skoraj 300 evrov, decembrski se je povzpel na 390, enak je bil tudi januarski.

Poraba se je zmanjšala le za četrtino

Poraba elektrike je po njihovem mnenju nenormalno poskočila. V teh mesecih je bila od 2300 pa do krepko čez 3100 kWh na mesec.

Poglejmo še druge številke. Za ogrevanje hiše z 200 m2 ogrevalne površine in pripravo tople vode za dva so v preteklosti v povprečju porabili od 2000 do 2500 litrov kurilnega olja. Strošek za ogrevanje je bil torej v povprečju od 2000 do 2500 evrov na leto. V prostorih, ki so jih ogrevali na 22°C, je 15 litoželeznih rebrastih radiatorjev s termostatskimi ventili.

Po vgradnji TČ so v obdobju od aprila 2020 do konca lanskega marca, tako kažejo računi za elektriko, porabili 15.320 kWh. Če od tega odštejemo elektriko, ki jo sicer porabijo v gospodinjstvu, v povprečju 174 kWh na mesec, je TČ v enem letu samo za ogrevanje in toplo vodo porabila 13.200 kWh. Strošek za to je bil 1520 evrov.

toplotna črpalka Kranjec | Avtor: arhiv Kranjec arhiv Kranjec
Glede na preteklo porabo so predlagali moč 12 kW

Ker se je družini to zdelo zelo veliko, so se obrnili na dobavitelja. „Bili smo naivni in verjeli Petrolovim "strokovnjakom", da so nam prodali dober izdelek. Izkazalo pa se je, da je črpalka poddimenzionirana, zato ves čas dela s polno močjo in nabija kWh, računi za elektriko pa gredo v nebo. Na Petrolu zavračajo ugotovitve dveh strokovnjakov, enega od njiju so poslali sami, ki enotno pravita, da je črpalka poddimenzionirana.“

toplotna črpalka Iz prakse Pod streho To lahko pričakujete, ko kurilno olje zamenjate za toplotno črpalko

Izbiro TČ in njeno montažo je družina namreč zaupala Petrolu in njihovemu pogodbenemu izvajalcu RAM2, ki je dobavitelj opreme. Hišo sta si ogledala in kot izhaja iz poročila, glede na značilnosti hiše, stara je 50 let, letno porabo kurilnega olja, temperaturo ogrevalne vode 60°C in želeno temperaturo prostorov (22°C), predlagala vgradnjo nizkotemperaturne TČ z močjo 12 kW.

Najprej je delovanje TČ preveril strokovnjak podjetja RAM2, ki ni ugotovil nobene napake v delovanju, opozoril pa je na neizoliranost hiše.

Petrolov strokovnjak: Moč bi morala biti 16 kW

Da ima TČ premajhno moč za ogrevanje te hiše, je najprej ugotovil neodvisni strokovnjak, ki ga je poslal Petrol. „TČ je preveč časa porabila za doseg zahtevane sistemske ogrevalne temperature (48°C). Moč TČ 12 kW je za hišo s površino 200 m2, brez fasade in s trenutnimi okni premajhna, zato imajo visoke stroške ogrevanja pri zunanji temperaturi, nižji od 3°C. Graf rabe električne energije je kazal do 85kW/dan pri zunanji temperaturi 0°C,“ je Aleksander Kornhauzer iz podjetja Klimateh zapisal v mnenju po ogledu delovanja TČ.

V poročilu je še ocena toplotnih izgub hiše, ki je od 60 do 70 W/m2, iz česar je, upoštevajoč tudi padec moči TČ pri nizkih temperaturah, strokovnjak izračunal, da bi bila primerna moč 16 kW, ter dodal, da v takšnih primerih priporoča vgradnjo zalogovnika in sekundarne obtočne črpalke.

In na koncu še opomba: „V takšnih oziroma podobnih primerih se je res treba posvetiti izbiri moči TČ in upoštevati vse dejavnike, da smo na varni strani mi in stranka, ker bomo imeli še veliko podobnih primerov.“

Toplotna črpalka Adapt Sosedski odnosi Pod streho Hrup sosedove toplotne črpalke mi najeda živce. Kako lahko ukrepam?

Energetski strokovnjak: Naprava bi morala biti visokotemperaturna

Hišo in delovanje TČ si je februarja 2020 ogledal še neodvisni strokovnjak iz EnSvet Marjan Bratkovič. Tudi on je ugotovil, da je glede na danosti hiše 12 kW moči premalo. Upoštevajoč lastnosti oljnega kotla in porabo energenta je izračunal, da so za ogrevanje in toplo vodo prej porabili približno 17.500 kWh na leto, ob pravilni izbiri moči TČ pa naj bi potrebovali približno 6500 kWh. Ocenjen strošek elektrike naj bi bil približno 850 evrov na leto.  

toplotna črpalka Kranjec | Avtor: arhiv Kranjec arhiv Kranjec
Po njegovem mnenju pa ni težava le v moči, temveč tudi to, da je TČ nizkotemperaturna. Kot izhaja iz zapisnika, te TČ ogrevalno vodo ogrevajo do 55°C, v hiši pa potrebujejo višjo temperaturo. Pri – 7°C zunaj je TČ delovala z močjo 12 kW in vsako uro iz omrežja prevzela 6,62 kWh, v radiatorje pa pošiljala vodo s temperaturo 55°C, delovala je s polno obremenitvijo, zato je bil tudi pretok zraka skozi uparjalnik maksimalen, prav tako hitrost vrtenja ventilatorjev, pojasni delovanje TČ in doda, da bi morala biti temperatura ogrevalne vode v takšnih pogojih 70°C.

Posledica vsega je prenizka temperatura v prostorih, le 20°C, in velika raba električne energije. Zato priporoča močnejšo (13 kW) visokotemperaturno TČ z dvema kompresorjema in zalogovnikom vsaj 200 litrov, kar poveča stabilnost ogrevalnega sistema. Druga možnost je zmanjšanje toplotnih izgub v hiši, torej toplotna izolacija podstrešja, fasade in menjava oken. Vsekakor pa je treba pred izbiro ustrezne moči TČ narediti izračun toplotnih izgub, od ponudnika pa bi vsak moral dobiti podatka o grelnem številu (COP) in letnem grelnem številu (SCOP) pri temperaturi ogrevalne vode nad 50°C, še svetuje Bratkovič.

Petrol: Visokotemperaturne črpalke nimamo

Glede na ugotovitve strokovnjakov, je družina Petrolu marca 2020 predlagala, da jim obstoječo TČ zamenjajo z močnejšo, visokotemperaturno, hkrati pa naj bi podjetje krilo tudi stroške toplotne izolacije podstrešja.

„Žal vaši zahtevi ne moremo ugoditi, saj v svojem prodajnem asortimaju nimamo primerne toplotne črpalke, ki bi ustrezala vašim željam,“ so jim odgovorili s Petrola. V nasprotju s strokovnjaki menijo, da problema visoke porabe elektrike ne bi rešila niti visokotemperaturna niti močnejša nizkotemperaturna TČ, saj težava tiči v slabi toplotni izolaciji hiše. „Da je hiša neizolirana, so vedeli že ob priporočilu TČ in njene moči, to ni novost,“ odgovarjajo Kranjčevi.

Rešitve še niso našli

Kljub vsemu pa so jim ponudili možnost 16-kW TČ, za katero naj bi družina doplačala 1460 evrov, hkrati pa tudi kritje stroškov za izolacijo podstrešja, ob tem pa poudarili, da ne morejo zagotoviti, da bo poraba elektrike manjša, če se ne spremenijo lastnosti objekta.

Tako je bilo marca 2020, julija pa so predlagali, da družina obdrži obstoječo TČ, Petrol bo poravnal stroške izolacija podstrešja, hkrati pa bodo pripravili popis parametrov, ki definirajo ogrevalne lastnosti objekta. Izračunali naj bi tudi povprečno rabo električne energije za štiričlansko družino, ki za ogrevanje uporablja TČ, in na podlagi tega izdali dobropis za višek porabljene energije po akcijski ceni Petrola.

Družina je lani toplotno izolirala podstrešje, vmes so potekala dopisovanja in tudi sestanki na Petrolu, končne rešitve pa še niso našli. V zadnjem sporočilu, ki so ga februarja letos dobili od Petrola, je le še predlog, da se zadeva povrne v prvotno stanje in vrne kupnina za TČ. Zato se je družina obrnila na nas, saj želi predvsem opozoriti, da tudi strokovnjakom očitno ne gre zaupati.

Toplotna črpalka Iz prakse Pod streho Tako do pol nižjih stroškov ogrevanja v starejši hiši

Težava ni črpalka, temveč hiša, ki ni izolirana

Z vprašanji smo se obrnili na Petrol, kjer so nam odgovorili, da je „razlog za visoko rabo električne energije v rabi toplote za ogrevanje. Če bi bila potreba po toploti za ogrevanje tako velika tudi pri starem sistemu, bi to seveda upoštevali pri dimenzioniranju in posledično priporočali drugačen tip ali celo napravo. Tako pa se je sprememba v načinu ogrevanja pojavila po vgradnji TČ.“

Družina Kranjec trdi, da po vgradnji TČ ne ogrevajo nobenih dodatnih prostorov, je pa poraba tople vode večja, ker so zdaj štirje.

V Petrolu so pojasnili še, da je bila TČ dimenzionirana na podlagi pridobljenih podatkov na ogledu objekta, ki jih je podala stranka, in jih nato s podpisom poročila ogleda tudi potrdila. „Določitev ustrezne ogrevalne moči TČ se izvede glede na preteklo rabo toplote za ogrevanje in glede na temperaturo ogrevalne vode. Izbrana in vgrajena toplotna črpalka zadostuje vsem pogojem, ki jih je stranka navedla od ogledu.“

„Seveda smo potrdili zapisnik, saj nismo strokovnjaki ne za ogrevanje ne za toplotne črpalke,“ odgovarjajo Kranjčevi.

Z ugotovitvami strokovnjakov se na Petrolu ne strinjajo

Podjetji RAM2 in Klimateh pri pregledu nista ugotovili nobene napake, pravijo v Petrolu. Toplotna črpalka je zagotovila nastavljeno temperaturo ogrevalne vode. „So pa v podjetju Klimateh menili, da bi morala biti moč TČ, in sicer po pavšalnem izračunu, 14 kW. Njihov izračun je temeljil zgolj na stanju objekta, kar pri dimenzioniranju TČ ni zadovoljivo. Primernejše je upoštevati preteklo porabo energenta in učinkovitost starega sistema.“

Tudi z vgradnjo dodatnega zalogovnika toplote se ne strinjajo, saj „v tem primeru ne bi prinesel tolikšnega izboljšanja delovanja toplotne črpalke, da bi bil finančno upravičen.“

Stranki podatka COP in SCOP niso posredovali, dobila pa je podatek, da TČ spada v energijski razred A++. Glede na tehnične specifikacije proizvajalca je SCOP za ogrevanje v povprečnih podnebnih razmerah in pri temperaturi ogrevalne vode 55 °C, 3,33, so povedali nam. Iz tega smo izračunali, da bi morala biti poraba elektrike približno 5300 kWh na leto, v resnici pa je več kot 13.000. Na Petrolu to pripisujejo slabi toplotni izolaciji in, kot že rečeno, spremenjenemu režimu ogrevanja.

Rešitev tudi delno plačilo izolacije podstrešja

Vsekakor pa želijo rešiti nastale razmere. „Opravili smo dodatne analize ter stranki podrobneje predstavili tehnične okoliščine in način delovanja TČ. Posredovali smo dopis glede možnih rešitev in tehnične obrazložitve. Ob nespremenjenih pogojih uporabe objekta je edini način za večje zmanjšanje stroška električne energije za ogrevanje izvedba toplotne izolacije celotnega objekta in menjava stavbnega pohištva. Predlagali smo tudi prestavitev zunanje enote TČ na drugo stran hiše, kar bi z več vidikov izboljšalo njeno delovanje. Zunanja enota je na trenutno mesto postavljena na željo stranke. Verjamemo, da bi s temi ukrepi delovanje TČ optimizirali in zmanjšali rabo električne energije. Stranki smo želeli pomagati pri ukrepu dodatne izolacije hiše, vendar od nje nismo prejeli potrditve predloga. Petrol možnosti sofinanciranja še vedno ne izključuje.“

Toplotna črpalka Ogrevanje Pod streho Toplotna črpalka v starejši hiši. Da ali ne?
Komentarjev 54
  • Nasvet 20:55 23.februar 2022.

    Družina Kranjec lahko kandidira za dvoletno brezplačno ogrevanje. Na spletu je stavil marketinški guru IR panelov proti neodvisnemu energetskemu strokovnjaku. Ogrevanje z IR paneli proti ogrevanju s toplotno črpalko. Trgovec bo izbranemu potrošniku, ki uporablja toplotno črpalko, za 2 leti ...prikaži večti brezplačno vgradil IR panele in mu za 2 leti tudi plačal elektriko. Vse čas bomo spremljali rabo energije, stroške in kakovost bivanja. Po tem času bomo izbrali zmagovalca. Trgovec ali strokovnjak. Javi se!

  • Andre Geo 11:49 20.februar 2022.

    Okna in (verjetno) vhodna vrata pa stara 60+ let, zunanji zidi pa s 3cm ometa brez izolacije. Hiša izolirana za ceno Yugo nafte...

  • Nasvet 23:46 19.februar 2022.

    Ne čudi me, da je toplotna črpalka neustrezna. Investitor je naredil vrsto napak, sedaj pa je kriv trgovec. Toplotno črpalko mora določiti projektant strojnih instalacij glede na lastnosti stavbe, lokacijo in danosti. Vendar projektant tega noče narediti zastonj. To pa ...prikaži več ne. Zato se projektanta preskoči. V opisani zgodbi je Petrol dobavitelj, RAM2 monter, projektant ni omenjen. Kdo je v tem primeru odgovoren za napačen izbor opreme? Verjetno investitor.