Pod streho > Varčna hiša
69194 ogledov

Hrup sosedove toplotne črpalke mi najeda živce. Kako lahko ukrepam?

Toplotna črpalka Adapt arhiv kronoterm
Vse večja razširjenost toplotnih črpalk zrak/voda, tudi v strnjenih naseljih, postaja vse bolj moteča. Razlog je seveda hrup, ki ga te naprave povzročajo med delovanjem. Kako ga lahko zmanjšamo in kaj lahko naredijo sosedi, ki jih hrup moti?

Najprej je treba vedeti, da večina toplotnih črpalk zrak/voda, te so zaradi zunanje enote najglasnejše, ustreza predpisom o maksimalnem dovoljenem hrupu. Izpolnjevati morajo namreč pogoje uredbe in zakonodaje, ki na tem področju velja v EU in tudi pri nas. Dovoljeni hrup, ki ga povzročajo toplotne črpalke pa je omejen precej visoko, zakonodaja na tem področju pa je v Sloveniji zelo ohlapna. 

To pomeni, da bo tisti, ki ga hrup sosedove toplotne črpalke moti, težko dokazal, da je ta prehrupna, zato mora najti drugačno rešitev. Najboljša pot, ki jo svetujejo strokovnjaki ter tudi večina proizvajalcev in prodajalcev teh naprav, je konstruktiven dogovor s sosedom, saj se z različnimi ukrepi hrup lahko zmanjša oziroma omili. 

Toplotna črpalka | Avtor: arhiv Vaillant arhiv Vaillant
Glavna vira hrupa in tudi vibracij toplotne črpalke sta kompresor in ventilator, prvi v notranji in drugi v zunanji enoti, možne pa so tudi drugačne izvedbe. Koliko hrupa povzročata, pa je odvisno od konstrukcijske zasnove, tehnologije kompresorja, zasnove, izolacije in materiala ohišja. Na vrednost hrupa vpliva tudi moč toplotne črpalke, kjer velja, da tiste z manjšo močjo praviloma povzročajo manj hrupa kot močnejše.

Pri izbiri toplotne črpalke je torej treba posebno pozornost nameniti tudi njeni hrupnosti, vsaj odgovorni bodo to naredili, če ne želijo obremenjevati svojih sosedov. O podatkih o jakosti hrupa, ki jo v tehničnih listih navedejo proizvajalci, pa je treba vedeti, da so vrednosti izmerjene v optimalnih pogojih. Zunanja enota je med meritvami postavljena tako, da tri metre okoli nje ni nobene ovire, hkrati pa se hrup meri pri nominalni moči, ki je v območju 50 do 70 odstotkov maksimalne moči. Hrup je pri delovanju TČ z maksimalno moč najmočnejši.  

Potem ko smo izbrali v vseh pogledih ustrezno toplotno črpalko, pa lahko njen hrup zmanjšamo z izbiro najbolj ustreznega mesta za postavitev zunanje enote in nekaterimi drugimi ukrepi ali rešitvami. 

Toplotna črpalka Pod streho Pod streho To so dejstva o toplotnih črpalkah in „strokovnjakih“

Priključitev na talno gretje namesto na radiatorje

Hrup zunanje enote bo manjši, če je TČ priključena na talno ogrevanje, saj sistem deluje pri nižjih temperaturah ogrevalne vode kot rardiatorji. TČ povezana z radiatoriji mora zato delovati pri višjih tlakih kompresorja in je zato bolj glasna. 

Ustrezna oddaljenost od notranje enote in ovir

Bližje ko je zunanja enota zidovom hiše, večji bo hrup. Hkrati pa velja, da večja razdalja med zunanjo in notranjo enoto pomeni večji hrup, saj se poveča tlak v hladilnem sistemu. Zato je treba najti ustrezen kompromis, pri čemer bo v veliko pomoč izkušen monter, ki ne bo iskal zanj najbolj preproste rešitve in TČ ne bo postavil tik ob zid, ki razmejuje prostor v katerem je notranja enota. Hrup bo tudi do 10 dB večji, če zunanjo enoto postavimo na notranjem vogalu hiše (oblika črke L) ali med stenami, ki so postavljene v obliki črke U. Neprimerna mesta za postavitev zunanje enote so tudi zaprta nadstrešnica, prostor pod balkonom. 

Toplotna črpalka | Avtor: Profimedia Profimedia
Materiali, ki obkrožajo zunanjo enoto

Beton zelo slabo absorbira hrup, zato bo ta večji, če bo zunanja enota postavljena ob betonski zid, ali če bo stala na betonskih tleh. Betonski elementi odbijajo zvočne valove, ki se hitro širijo, še posebej, če pridejo v resonanco. Podstavek mora biti narejen tako, da bo tudi preprečeval vibracije, uporabiti je treba protivibracijske podložke.

Nepravilno delovanje TČ zaradi okvare

Razlog za povečanje hrupa TČ je lahko tudi njeno nepravilno delovanje zaradi. Vzroki za to so lahko morebitne okvare, neredno vzdrževanje, premalo plina, morda je treba zunanjo enoto očistiti.  

Slabe navade uporabnika TČ

TČ bo delovala tiše, če bo le vzdrževala stalno nastavljeno želeno notranjo temperaturo. Torej ne bo večjih nihanj v moči delovanja, kar je pogosta praksa, ker uporabniki v določenih delih dneva ali ponoči temperaturo v prostorih znižajo, ob ponovnem zvišanju temperature pa mora TČ zato delovati z večjo močjo, s tem pa je tudi glasnejša. 

Toplotna črpalka Novo ogrevanje Pod streho Tri zmote o toplotnih črpalkah, ki jim ne smete nasedati

Zelenje in les blažita hrup

Če sosed pri postavitvi zunanje enote ni upošteval nobenega od navedenih ukrepov, ki znižujejo hrup njenega delovanja, se lahko z njim poskušate dogovoriti o dodatnih rešitvah. 

toplotna črpalka | Avtor: arhiv kronoterm arhiv kronoterm

Hrup bo manjši, če se okoli zunanje enote zasadi zelenje, na primer grmovnice ali živa meja. Tudi lesene pregrade so dušilec zvoka, še boljši pa, če pregrado na strani, obrnjeni proti zunanji enoti izoliramo z zvočno izolacijo. Paziti je treba le, da ne onemogočimo pretoka zraka. Če tudi tega sosed ne želi narediti, lahko zelenje zasadimo na svoji parceli ali na nje postavimo leseno pregrado. 

Zadnja možnost pa je vgradnja novih zvočnoizolativnih oken s trislojno zasteklitvijo. To je sicer dobra rešitev, če imamo namen energijsko prenoviti hišo, a takšna odločitev za sabo potegne še druge nujne ukrepe, če se ne želimo soočati s slabim zrakom v prostorih, povečano relativno vlago in na koncu tudi s plesnijo. 

talno gretje Spremljamo gradnjo Pod streho Za ogrevanje hiše in tople vode pičlih 20 evrov na mesec
 
Komentarjev 11
 • dare326 21:55 17.januar 2021.

  Pred par leti sem kupil najtišjo in zato najdražjo TČ. Ker sem v strnjenem naselju in se hrup odbija od sten in nisem hotel spora s sosedi. Stalo me je jurja več, toda če grem k najbližjemu sosedu jo sicer ...prikaži več slišim, sosed pa ne, ker ne loči mojega hrupa od splošnega mestnega hrupa. Ob tem sem tudi predimenzioniral pumpo, tako, da nikoli ne dela pri max moči.

 • Avatar karjola
  karjola 21:26 17.januar 2021.

  Nekateri imajo šum v glavi.

 • Avatar Krizar53
  Krizar53 19:37 17.januar 2021.

  To pizdijo tisti, ki se ogrevajo na kolm in nafto, pa so fovš!