Pod streho > Varčna hiša
3980 ogledov

Naj vas ne zavede nizka cena, ta rešitev je le izhod v sili

Vreme: Vročina iznad Afrike nad Sredozemlje in Balkan. Tudi k nam? Profimedia
Klima naprava je najpogostejša rešitev pred nevzdržnimi poletnimi temperaturami v prostorih. So dober nakup tudi prenosne klime?

Povprečna cena prenosne klime je več kot pol nižja od bolj razširjenih split klimatskih naprav z zunanjo enoto. Nizka cena in neznosna vročina pa sta tako zadostna razloga, da se zaženemo v nakup prenosne klime. Lahko se celo izkaže za dobro odločitev, a energetski svetovalci poudarjajo, da so prenosne klime le izhod v sili, ko druge možnosti nimamo. 

Prednosti je izjemno malo

V primerjavi s split klimatskimi napravami imajo prenosne klime precej pomanjkljivosti in zelo malo prednosti. Poglejmo najprej te.

Med prednostmi lahko izpostavimo njihovo mobilnost, napravo lahko po potrebi prestavljamo iz prostora v prostor, tja, kjer jo pač potrebujemo. Sliši se dobro, a v praksi ni čisto tako. Če naprava nima kolesc, jo bomo zaradi njene teže težko prenašali, v vsakem prostoru pa ji moramo zagotoviti tudi prostor in možnost odvoda vročega zraka iz stanovanja. To so običajno razlogi, da tudi prenosna klima postane statična in ves čas stoji na istem mestu.

prenosna klima | Avtor: Profimedia Profimedia
Druga njena prednost je nižja cena, kupimo jo lahko že za 250 evrov. A glede na teste ZPS je treba za bolj kakovostne naprave, ki so jih ocenili z oceno dobro, odšteti od 700 do 1180 evrov, kar ni nič ceneje od kakovostnih split sistemov. Nižje cene pa praviloma pomenijo slabšo kakovost.

Med prednostmi svetovalci izpostavljajo tudi preprosto namestitev. Napravi moramo le poiskati približno en kvadratni meter velik prostor, običajno ob oknu ali pa v bližini zračnika oziroma odprtine skozi zunanji zid. Priključimo jo lahko sami in takoj uporabljamo. To, da nima zunanje enote, je pomembno predvsem v stavbah, na katerih zaradi različnih razlogov na fasadi ni dovoljeno namestiti zunanje enote.

Pomanjkljivosti prenosnih klim je precej več

Morda najbolj pomembna je ta, da so precej manj učinkovite od split klimatskih naprav. Število EER, najdemo ga na energijski nalepki, pove pa kolikšna je energijska učinkovitost med hlajenjem, je v povprečju 2,5. Torej za moč hlajenja 2,5 kW naprava potrebuje 1 kW električne energije. Za primerjavo, EER večine split klimatskih naprav je v povprečju štiri, najbolje ocenjene pa dosegajo tudi vrednost pet in več. 

Prenosna klimatska naprava bo torej za hlajenje porabila precej več elektrike. Če jo bomo uporabljali redko, bo to še vzdržno, pri pogosti ali stalni uporabi pa se bo njeno delovanje precej poznalo na računu za elektriko.

Klime Test Pod streho Vse klime do 1000 evrov so zgolj povprečne

Na učinkovitost med drugim vpliva tudi to, da moramo cev, skozi katero se izloča ogret zrak, speljati skozi zunanji zid, največkrat pa skozi priprto okno, ker ni druge primerne odprtine. Zaradi priprtega okna v prostor vdira več toplega zraka, kar je neučinkovito, naprava pa bo za ohladitev prostora potrebovala več časa. Poleg tega je pomembno, kako dolga je cev in kako je speljana od naprave ven. Dolžina z vročim zrakom ogrete cevi, ki toploto oddaja v prostor, naj bi bila čim krajša, a ne krajša od 30 centimetrov. Priporočajo tudi, da je cev od naprave do odprtine speljana kar se da vodoravno, če je zavita ali pa preveč navpična, lahko vroči zrak vdre nazaj vanjo. S tem še zmanjšamo njeno učinkovitost in tvegamo okvare, saj vroči zrak v napravi lahko kondenzira.  

prenosna klima | Avtor: Profimedia Profimedia
 
Nezanemarljivo dejstvo je tudi, da so prenosne klimatske naprave precej glasne. Dosežejo tudi do 65 dB, kar večina doživlja kot hrup. Za primerjavo, glasnost povprečnega hladilnika je približno 40 dB, split klimatskih naprav pa od 50 do 55 dB, kar je glasnost običajnega pogovora. Dobra novica je, da tehnologija napreduje tudi na tem področju, vendar pa so cene tišjih prenosnih klim povsem primerljive s cenami split sistemov. 

Podatki na energijski nalepki niso zanesljivi

V zadnjem testu prenosnih klim jim na ZPS očitajo tudi, da imajo neenakomeren pretok hladnega zraka v prostoru, neenakomerno porazdelitev temperature, bolj ali manj zahtevno praznjenje posode z vodo in druge. Test, ki so ga lani naredili v francoski potrošniški organizaciji, pa potrjuje, da podatki, ki jih na energijskih nalepkah navajajo proizvajalci prenosnih klimatskih naprav, niso najbolj zanesljivi. Izmerili so velika odstopanja med rabo energije, navedeno na energijski nalepki, in rabo, ki so jo izmerili na testu. „Pri prenosni klimi, ki se je na podlagi podatkov proizvajalca uvrščala v energijski razred A, so na testu izmerili precej manjšo hladilno moč in občutno večjo rabo energije – na podlagi meritev bi se uvrstila v razred C. Ker pa način izračuna, ki ga uporabljajo proizvajalci, dopušča 10-odstotno toleranco, je naprava v energijski razred razvrščena v »skladu s pravili«,“ so izsledke komentirali na ZPS. 

Tako na ZPS svetujejo, da je nakup prenosne klimatske naprave zgolj izhod v sili, ko ne moremo namestiti zunanje enote klimatske naprave, niti prostorov ohladiti z nočnim prezračevanjem.

Vzdrževanje klime Nasveti Pod streho Klima je gojišče bakterij, škodljivih za zdravje

Več o gradnji, obnovi in energiji najdete tukaj.

Komentarjev 3
  • mihatirs 11:37 03.junij 2020.

    v enem stanovanju sem imel fiksno klimo z možnostjo gretja in hlajenja(nimam pripomb-TOP), v drugem pa ni bilo možnosti zato sem kupil prenosno in presenečeno ugotovil, da je tudi TOP...odštel sem takrat cca 200eur, ima timer in vse-nameščena je v ...prikaži več kuhinji, odvod speljan preko okna...malo nerodno za montirat, ampak namen ohladitve stanovanja 40 kvadratov je bil dosežen...tako da priporočam-kupil sem jo v , če se ne motim bauhausu...vem da jih je nekaj dni zatem zmanjkalo-tako da priporočam!

  • Snežinko 11:34 03.junij 2020.

    Eden največjih problemov prenosnih klim je ta, da s prostora jemljejo zrak za hlajenje vročega dela in ta (vroč) zrak pihajo ven. Ker gre zrak ven, mora nekje priti drug zrak noter, sicer bi v sobi nastal podtlak oz. bi ...prikaži več zraka zmanjkalo - čista logika, oz. fizika, kajne? Pride pa pri špranjah vrat, oken... ta zrak seveda pride od zunaj, kar pomeni, da je vroč. Torej ti zrak v sobi ohladiš, obenem pa novega,vročega šibaš v prostor. Neuporabno in nelogično. Sem imel tako klimo. Škoda denarja.

  • Avatar karjola
    karjola 08:26 03.junij 2020.

    Avtor nima pojma o delovanju klim. Vsaka klima je dobra za hlajenje. Prenosna klima sploh ne pride v poštev ker mora imeti nekje odvod odpadne toplote. Največ težev pride pri ogrevanju ko se zunanja enota zaradi varčevanja pri nakupu zakopa ...prikaži več v led in ne napravi defrosta.